USD 32,49
EUR 34,74
ALTIN 2.490,21
BIST100 9.506
İHBAR hattı 0552 642 79 79

UYKUSUZLUK VE YEME BOZUKLUĞU

Deprem sonrası olumsuz etkilendiğimiz bir başka alışkanlığımız da uyku düzenimiz. Birçok insan evinden uzakta, çadırlarda, konteynerlerde belki de yabancı bir evde uyuduğunu bilerek uyku düzeninden bahsetmek hiç kolay değil elbette. Yaşadığımız travmalar sonucu uykuya dalmakta zorlanıyoruz, olası deprem riski nedeniyle uyumaktan korkuyoruz .
Yaşanılan travmalar stres düzeyimizi arttırmakta. Stres vücutta kortizol ve adrenalin düzeyini arttırır. Bunun sonucunda ise kan basıncımız yükselir, kan şekerimiz artar, kalp ritmimiz ve solunum hızımız artar, sindirimimiz bozulur ve uyku problemleri yaşarız.
Bu olumsuz duyguları bastırabilmek ve yaşadığımız yeme ataklarını kontrol altına alabilmek ve önüne geçebilmek için ;
1- Öncelikle yemek yemenin hiçbir sorunu düzeltmeyeceğini unutmamalıyız. Olumsuz ruh hali içindeyken gelen yeme ataklarınızı bastırabilmek için sevdiğiniz birini arayabilir, ilgi duyduğunuz bir şeyle ilgilenip zihnimizi meşgul edebiliriz.
2- Stresli zamanlarda su içmeyi unutuyoruz. En az 2 lt su içmeye özen gösteriniz.
3- Uzun süreli açlıklardan kaçınıp ara öğün yaparak duygusal yeme ataklarının önüne geçebilirsiniz.
4-Melatoninden (uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen hormon) zengin besinlerden yararlanabilirsiniz. Örneğin ; elma , portakal, çilek, yulaf, süt ,ceviz ,domates ,pirinç.
5-Uyku düzenimizi yeniden oturtmak için sedatif etkiye sahip bitki çaylarını tüketmek faydalı olacaktır.
Papatya çayı, melisa çayı, lavanta çayı, nane çayı, çarkıfelek çayı gibi çayları 5 dakika kadar demleyip uyumadan 1,5 saat öncesinde tüketerek uyku kalitenizi arttırabilirsiniz.
6- Stres seviyenizi azaltmaya yardımcı avokado, balık, fındık, ceviz, kabak çekirdeği, kakao, yaban mersini, muz gibi besinlere yer vermeniz duygusal yeme ataklarınızın önüne geçebilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar