USD 32,42
EUR 34,83
ALTIN 2.443,62
BIST100 10.083
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Aslında Ne Oldu?

Yavuz Meşe

Yavuz Meşe

02 Nisan 2024 | 16:01

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye Mahalli İdareler Seçimleri, Sakarya’da da büyük bir ilgi ve heyecanla takip edildi. Seçim sonuçları hem yerel siyasetin dinamizmini yansıttı hem de seçmenin tercihlerini gözler önüne serdi. Peki, Sakarya'da yaşananlar aslında neydi?

Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde, Başkan Adayı Yusuf Alemdar, beklendiği üzere seçimi kazandı fakat ilçelerde ciddi bir mücadele yaşandı. AK Parti İl Başkanı Yunus Tever’in ve milletvekillerinin 17-0 hedefini sıklıkla tekrarlamasına rağmen, Cumhur İttifakı'nın 7 ilçede seçimi kaybetmesi, dikkat çekici bir gelişmeydi. Bu durumun arkasında yatan tüm nedenleri ciddi bir şekilde irdelemek ve seçmen iradesinin neticelerini iyi etüt etmek gerekiyor. Sakarya’da seçmen, parti bağımsızlığına, adayların profiline ve ilçedeki verilen hizmetlere olan memnuniyete, genel siyasette yaşanan güven kırılımına dikkat çekti. Cumhur İttifakı’nın Adapazarı, Akyazı, Karasu ve Arifiye’de gerçekleştiği başarının bu yorumun temelinde yattığını söylemek gerekir.

Ancak, seçim sonuçlarına etki eden tek faktör de adayların performansı ve parti bağı değildi. Seçmenin tercihlerinde ekonomik koşullar, çevresel faktörler, toplumsal dinamikler ve siyasi görüşler gibi birçok etken rol oynadı. Özellikle seçime katılma oranının daha düşük olması, AK Parti’ye gönül verenlerin bir kısmının sandığa gitmemesi, genç seçmenlerin, kadınların katılımı ve tercihleri, seçim sonuçlarını önemli ölçüde etkiledi.

İlçelerde yaşanan ciddi rekabette, AK Parti'den aday adayı olan ancak aday gösterilmeyince farklı partilerden aday olarak seçimi kazanan isimlerin etkisi de büyüktü. Adayların yerel hizmetlerdeki deneyimleri, vaat ettikleri projeler ve seçmenin beklentilerine verdiği önem, gerçekleştirilen seçim çalışmaları da bu sonuçların ortaya çıkmasının temelini yansıtıyor. Yukarıda bahsi geçtiği gibi genel siyasi tepkiden dolayı oy oranlarında yaşanan düşüşe rağmen, Adapazarı’nda Cumhur İttifakı’nın AK Parti’li mevcut belediye başkan adayı Mutlu Işıksu, CHP adayı Sabri Anıl Özkan’dan 2 kattan daha fazla oy aldı. Işıksu’nun seçmenin gönlüne girmesi, projelerini hayata geçirmesi ve etkili bir seçim kampanyası yürütmesinin, adayın ne kadar önemli olduğunu da göstermesi açısından da bize kanıt sunuyor. Mevcut belediye başkanları Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan ve Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu aldıkları oylarla Işıksu ile birlikte dikkat çekti.

Dikkat çeken başka bir durum, seçmenin meclis üyesi seçiminde AK Parti'yi tercih ederken, belediye başkanlığı seçiminde farklı bir parti adayını desteklemesi oldu. Bu durum, seçmenin aday belirleme yaklaşımında bir uyarı niteliği taşımaktadır. Bu uyarının ciddi bir şekilde ele alınması gerekir.

AK Parti, seçimde yaşanan oy ve güven kaybı ile seçmenin sandığa gitmemesinin muhasebesini kesinlikle yapacaktır. İl teşkilatı ve seçim kaybedilen ilçelerde teşkilat yetkililerinde revizyona gidilmesi gerekliliği de çok önemlidir. Bu muhasebe sürecinin, parti içi demokrasiyi güçlendirme ve gelecek seçimlerde daha etkili bir performans sergileme açısından çok kritik olduğunu düşünüyorum.

AK Parti İl Başkanı, İl SKM Başkanı ve teşkilatının yerel seçimlerde etkili bir seçim kampanyası yürütemediği ve sorunların göz ardı edildiğine dair ciddi eleştirileri dikkate alarak gerekli işlemleri ivedilikle yapması, parti üyeleri ve Recep Tayyip Erdoğan sevdalılarının Sakarya'da yüreğine su serpecek gelişmelerin yaşanmasının çok önemli olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bu eleştirilerin ve beklentilerin karşılanması, partinin Sakarya'da yeniden güçlenmesi ve halkın teveccühünü çok daha güçlü kazanması açısından hayati öneme sahip.

Mahalli İdareler Seçimleri, yerel demokrasinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Seçmenin tercihleri, yerel yönetimlerin şekillenmesinde belirleyici bir faktör olarak karşımıza çıktı. Önümüzdeki dönemde, seçilen belediye başkanlarının ve meclis üyelerinin, seçmenin güvenini boşa çıkarmamaları gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki demokrasi sadece seçimlerle sınırlı değildir; katılımcılık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik gibi ilkelerin sürekli olarak hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Geleceğe dair umutlarımızla, yerel yönetimlerin Sakarya halkına daha iyi hizmetler sunması dileğiyle...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar