USD 32,20
EUR 35,01
ALTIN 2.500,70
BIST100 10.644
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Yorgunluğumuzu enerjiye nasıl dönüştürürüz?

Yorgunluğun akut ve kronik olmak üzere iki türü mevcuttur. Akut yorgunluk herkeste görülebilir ve bunun asıl sebebi uykusuzluk veya aşırı çalışma olabilir. Yorgunluğu tarif etmek oldukça zordur, çünkü her insanda başka türlü bir rahatsızlık ile ortaya çıkar. Yorgunluğunuzun sebebi bazı hastalıklarsa, bu rahatsızlıklar iyice araştırılıp doğru teşhis koymak gerekir. Kronik yorgunluk, 6 aydan uzun süren ve sebebi herhangi bir medikal bozukluğa dayandırılamayan yorgunluk halidir. Kronik yorgunluğa mantarlar, virüsler, bakteriler veya bazı kimyasal maddeler sebep olabileceğinden daha tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir.

Günlük enerjinizi yükseltmek ve yorgunluğunuzu atmak için neler yapabiliriz;

Günlük içilen su miktarına dikkat etmeliyiz. Günlük kg başına 25-30 ml su mutlaka tüketelim.
Başta B ve C vitaminlerinden, potasyum, magnezyum olmak üzere vitamin ve minerallerden yeterli alınıp alınmadığı gözden geçirilmelidir.
Meyve ve sebze tüketimine, lifli beslenmeye ağırlık verilmelidir.
Hem kilonuzu hem de bel çevrenizi kontrol etmek için; rafine edilmemiş tam tahıl ürünleri, kepekli pirinç, bulgur, tam buğday ekmeği, kurubaklagiller gibi lifli besinler tercih edilmelidir.
Doygunluk hissi sağlamak için; ayaküstü atıştırma, televizyon seyrederken, telefonda konuşurken, bir yerden bir yere giderken takside veya arabada yemek yememeye çalışın.
İyi ve kaliteli bir uyku düzeni sağlamak için stres azaltılmalıdır. Sigara ve alkolden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Açık havada yürüyüş, fiziksel ve ruh sağlımıza iyi gelecektir. Uzun yürüyüşlere çıkılamıyorsa sabah kalkınca odanızı havalandırıp odanızın oksijenle dolmasını sağlayıp, gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz böylece dolaşım sisteminizin harekete geçmesini sağlayıp, güne daha canlı başlayabilirsiniz.
Kefir, probiyotik bir içecek olup içerdiği dost bakteriler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle her gün bir bardak kefir tüketerek, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, yorgunluğunuzu daha kolay atlatabilirsiniz.
Yapılan araştırmalarda, kahvedeki kafeinin performansı artırdığı ve yorgunluğa iyi geldiği; kafein tüketenlerin kendilerini yorgun hissetmedikleri ve enerjilerinin daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa günde iki fincan kahve tüketerek zihinsel ve fiziksel performansınızı artırabilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar