USD 32,40
EUR 34,57
ALTIN 2.384,14
BIST100 10.046
İHBAR hattı 0552 642 79 79

SÜT ALERJİSİ FURYASI

Klinikte takip ettiğim hastalarda süt alerjisi için diyet yapan anne sayısı bir hayli fazla. Birçoğu kulaktan dolma bilgilerle süte karşı bebeğin alerjisi olduğuna kanaat getirip, diyet yapmaya başlamaktadır.

Bu konuda gördüğüm yanlışlar ve tespitlerim;

1. Kanlı kakalı bezin tek sebebi süt alerjisi değildir. Anal fissür de kanlı kakaya neden olabilir ve daha sık görülür. Demir ilaçları kullanımına bağlı kakada renk değişikliği de kanlı kaka ile karıştırılabilir.

3. Besin alerjisi olmadığı halde alerji diyeti yapılırsa, bebekte duyarlanma gelişemeyeceği için, gerçekten besin alerjisi meydana gelebilir.

4. Kendi kendine diyete başlayan annelerimiz genellikle kalsiyum takviyesi almamaktadır. Oysa bebeğin sağlıklı kemik gelişimi için, allerji diyeti yapan emziren annenin kalsiyum takviyesi alması gerekmektedir.

5. Süt alerjisi tanısı olduğu söylenen bebeklerin anamnezini derinleştirdiğimizde, bazılarında problemin “laktoz intoleransı” olduğunu görmekteyiz. Laktoz intoleransında ise, anneye diyet yaptırmıyor, sadece bebeğe laktaz enzim tedavisi veriyoruz.

6. Mukuslu kaka görünce birçok annemiz maalesef diyete başlamaktadır. Halbuki tek başına mukuslu kaka yaşamın ilk aylarında normal olarak görülebilmektedir.

Ve son olarak besin alerjilerinde en önemli nokta diyete başlamak değil, diyeti doğru şekilde basamak halinde açabilmektir. Bu yüzden sevgili ebeveynlerimize önerim, bebeğinizde besin alerjisinden şüpheleniyorsanız bu konuda deneyimli bir hekime başvurup, takibinde kalmanızdır.

Sağlıcakla kalın...

Instagram: pediatriuzmani / cocukizlemakademisi

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar