USD 32,27
EUR 34,75
ALTIN 2.410,59
BIST100 10.267
İHBAR hattı 0552 642 79 79

SİHİRLİ DOKUNUŞLAR VE MODERN ŞEHİRLER…

Yavuz Meşe

Yavuz Meşe

05 Temmuz 2022 | 09:45

Herkese merhaba.

Yeni bir sayfa, yeni bir başlangıç ve benim Haber Fokus’ta ilk yazım.

Yeni başlayan her şey de olduğu gibi büyük bir heyecan ve bu heyecanın getirdiği mutlulukla bundan böyle bu köşede sizlerle buluşmayı umuyorum.

Türkiye’de kentsel dönüşümle yenilenen şehir anlayışı, AK Parti belediye başkanlarının gündemindeki yerini koruyor. Başkanlar kentsel dönüşüme öncelik vererek oluşturdukları projeler ile ilk etapta deprem riski altındaki bölgelerde yoğunlaşarak alan bazlı dönüşümde yatay mimariyi tercih ediyor.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 11 maddelik manifestoda da yer alan akıllı şehirler ve kentsel dönüşüm maddeleri bu çalışmaya temas ediyor. Bu doğrultuda şehirlerde vatandaşların daha güvenli ve yaşanabilir bir çevrede hayatlarını sürdürebilmesi için bir dizi projeler hayata geçirilmeye başlandı. Kentsel dönüşüm projeleri, şehirleri hem deprem riskinden hem de çarpık yapılaşmadan kurtarmaya dönük olarak yapılıyor. Bina bazlı dönüşümden ziyade alan bazlı dönüşüm teşvik ediliyor.

Şunu kabul etmek lazım... Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden itibaren yaşanabilir şehirler için yüksek gayret gösteriyor ve bu gayreti onun siyasi yolculuğundaki şehirlerin gelişiminden yakinen gözlemleyebiliyoruz. Türkiye büyük bir değişim ve dönüşümün içine girdi, yoğun gayret ve çalışma temposuyla güzel neticeler elde edildi.

Yeter mi?

Bence yetmez...

Çünkü alt kadrolardan yetişen yeni bir gençlik, gençlikle beraber ciddi anlamda gelen iletişim, Avrupa, ABD ve Uzak Doğu ülkeleri bize artık çok yakın, yani aslında dünya da küçüldü diyebiliriz sevgili dostlar. Bu etkili iletişimle yarınlarımızın daha aydınlık olacağını düşünüyorum.

Yerelde de belediye başkanlarımıza büyük görevler düşüyor. Açıkça ifade etmek gerekirse hem teknolojiyi takip edip hem de etkili iletişimle sahada çok çalışarak daha kompakt ve ulaşabilir şehir projeleri yapmak durumundalar, yenilikleri hızla takip edip projelerini bir bir hayata geçirmeleri ve vakit kaybetmemeleri gerekiyor.

Neden mi böyle söylüyorum?

Çünkü ülkemizde AK Belediyecilik anlayışı hakikaten oldukça profesyonel. Bakanlıklar ve yerel yönetimler sürekli temas halindeler. Bu temas şehirlerin gelişimini de tetikliyor. İletişimi doğru kullanan belediye başkanları hedeflerine daha kolay ulaşabiliyor. Bu da şehirlerin kalkınma ve gelişmesine, şehir insanının mutlu olmasına zemin hazırlıyor.

Bir örnek verelim. Yerel yönetimde Adapazarı Belediyesi ve Başkanı Mutlu Işıksu… Cumhurbaşkanımızın manifestosunu yerelde uygulamak için çaba gösteren Başkan ve ekibi, Ada Hayat yerinde kentsel dönüşüm projesini açıkladı. Uzun zamandır merakla beklenen proje, açıklandıktan itibaren yoğun ilgi gördü. 18 dönümlük alanda yapılacak projede geleneksel ve modern mimari bir arada gözlemlenirken, Orhangazi Miğfer Müzesi de yer alacak. Ada Hayat Projesi yukarıda da belirttiğim gibi modern şehircilik anlayışının en somut kanıtı olarak karşımızda duruyor.

Unutulmamalı ki mutlu şehirler, mutlu insanların varlığı ile hayat bulur.

Tekrar görüşmek dileğiyle...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar