USD 32,37
EUR 35,02
ALTIN 2.323,50
BIST100 9.080
İHBAR hattı 0552 642 79 79

OFİSTE SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?

Ofiste, uzun zamanlar geçiriliyor. Özellikle çalışma saatleri uzun olan ve masa başında diğer bireylere oranla daha çok vakit geçiren ofis çalışanlarında, kilo artışı riskli bir durum. “Bugün ne yesek?”, öğle saati yaklaşınca en yakınınızda oturan arkadaşınıza sık sorduğunuz sorulardan biri. Ofis çalışanlarında en çok görülen sağlık sorunları; obezite, insülin direnci-diyabet, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları, bel fıtığı, D vitamini eksikliği, osteoporoz ve yetersiz beslenme.

Çalışırken de doğru beslenerek kilo almak yerine fazla kilolardan kurtulmak mümkün. Ofiste, uzun zaman geçirildiğinde kahvaltı ve ara öğünlerin pratik seçilmesi dengeli beslenme açısından çok önemli. Gün içinde dikkat edebileceğiniz birkaç küçük ipucu ile sağlıklı beslenerek iş başarınızı artırmanın yollarından bahsedelim.

Menüyü önceden planlayın

Yiyeceğinizi daha önceden planlarsanız, sağlıklı hareket edersiniz. Örneğin öğle, sebze ağırlıklı beslenirken akşam, et yiyebilirsiniz. Besinleri tanımanız neyi, ne kadar yiyebileceğinizi belirlemeniz için çok önemli.

Sabah kahvaltısını asla atlamayın

Sabah öğününü asla atlamayın. Güne iyi bir kahvaltı ile başlayanların gün içerisinde de sağlıklı tercihler yaptığı görülmüştür. Protein kaynaklarından zengin beslenmek daha uzun süre tok kalmanızı sağlıyor, böylece gün içerisinde daha fazla sağlıksız tercihler yapmanızı da engellemiş oluyor. Eğer sabah kahvaltısı ve öğlen yemeği arasında açlık hissediyorsanız 1 porsiyon meyve ile ara öğün yapabilirsiniz.

Öğle aralarında sağlıklı tercihler yapın

Öğlen yemeğinde dışarı çıkamıyor ve ofiste yemek zorunda kalıyorsanız dışardan söyleyeceğiniz ızgara tavuk/et veya tavuklu bir salata/ayran veya tost/ayran veya evden getireceğiniz peynirli /tavuklu bir sandviç ve yanına alacağınız 1 kâse yoğurt sizin için sağlıklı bir seçim oluşturacaktır.

Ara öğünde Yağlı Tohum Tüketin

Özellikle öğleden sonra canınızın tatlı istediğini ve ara öğünde karbonhidrata yöneldiğinizi tahmin edebiliyorum. Ama ara öğünlerde yüksek şeker içeren besinleri tercih ederseniz maalesef kısa süre sonra tekrar acıkabilirsiniz. Ceviz, badem, fındık tercih edebilirsiniz. Yapılan çalışmalar yağlı tohumlarda bulunan B 12 vitaminin daha yüksek beyin fonksiyonlarına katkıda bulunduğunu gösteriyor. Ara öğünlerde kuru ya da taze meyve ve yanında yağlı tohum sağlıklı bir tercih olacaktır.

Çay-kahve miktarını azaltın

Gün içerisinde çay-kahvenin yanına atıştırmalık olarak bisküvi, kek tercih edenlerdenseniz bu yiyeceklerden uzaklaşmak için çay-kahve miktarınızı da gün içerisinde azaltın. Kalorili, şekerli içecekleri tüketmemeye özen gösterin. Masanıza sürahi alın ve bol bol su tüketin. Stresi azaltan rezene ve bağışıklık sisteminiz için adaçayı ve ıhlamur tüketin.

Su İçmeyi İhmal Etmeyin

İnsan vücudundaki bütün metabolik faliyetler sorunsuz çalışmak için suya ihtiyaç duyar. Gün içinde yeteri kadar su içmezseniz kaybolan sıvıları yerine koyamazsınız ve beyin fonksiyonlarında azalma görülebilir, baş ağrısı ve konsantrasyon eksikliğine sebep olabilir. Gün içinde su tüketimine önem vererek daha zinde, konsantre ve açık bir zihinle çalışıp başarınızın artışını gözlemleyebilirsiniz

15 dakikada bir hareket edin

Bir diğer önemli konu ise hareketsizlik. Hareketsiz bir birey ya da masa başındaki bir ofis çalışanı ortalama günde 3 bin adım atıyor. Siz de az hareketli bir kişiyseniz birinci hedefiniz ilk hafta 3500 adım olabilir ve her hafta buna 500 adım daha ekleyebilirsiniz. . Bulunduğunuz yerde adımlarınızı artıracak çözümler üretebilirsiniz. Çalışırken herhangi bir şey gerekli olduğunda masadan kalkarak siz alın. İş arkadaşlarınızla iletişimi telefonla değil, yerinizden kalkarak yüz yüze yapmaya özen gösterin. Çünkü günlük yaşam aktivitesi ile 10.000 adıma ulaşmak çok zor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar