USD 32,20
EUR 35,01
ALTIN 2.500,70
BIST100 10.644
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Mucize Meyve 'Hünnap'

Hünnap, diğer isimleriyle çiğde, innabi, Çin hurması olarak da bilinmektedir. Olgunlaşınca sarı veya koyu kırmızıdan koyu kahverengiye kadar farklı renk alan hünnap tatlı tadı nedeniyle kuru meyve olarak yaygın tüketilmektedir. Hünnabın yaklaşık 56 cins ve 900 türü olduğu bilinmektedir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişmektedir, 6 cinsi ve buna bağlı olarak 25 türü vardır. Hünnap tıbbi amaçlı yenilebilen Anadolu’nun gizli hazinesidir. Hünnap meyvesi yüksek C vitamini,B1,B2 ve B6 vitamini, potasyum, bakır, kalsiyum, fosfor, demir ve manganez gibi mineralleri içermektedir. Eylül ve ekim aylarında taze olarak bulunabilen, beslenme üzerinde önemli etkiye sahip bu meyve ye gelin birlikte göz atalım;

Yüksek lif içeriğine sahip olduğundan kabızlık, mide rahatsızlıklarına, gaz sıkışmasının giderilmesine yardımcı olur.

Hünnap A ve C vitaminiyle cilde, göze, kan şekeri ve kan basıncını dengelemeye iyi gelir.

Yapılan çalışmalarda hünnap meyvesi, tip 2 diyabet hastalığında tedavisinde etkili olacağı belirtilmiştir. Diyabette en önemli konu yaşam boyu kan şekeri yüksekliğinin önlenmesi ve dokularda yüksek kan şekerine bağlı hasarların önlenmesidir. Hünnap bitkisinin yapraklarının kaynatılarak içilmesinin hipoglisemik( kan şekerini düşürücü) etkiyi sağladığı gözlemlenmiştir. Şeker hastalarının taze olarak tüketmesini öneririm.

Hünnap, karaciğer ve kalp, damar rahatsızlıkları, kanda kolesterol düzensizliği gibi çok sayıda rahatsızlığın iyileştirilmesinde de kullanılmaktadır. Kurusunu tüketince daha fazla kolesterol düşürme etkisi görülürken, püre şeklinde olması karaciğerden toksin atımını hızlandırmaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanları içerir ve kanser hücreleriyle savaşır.

İçerdiği potasyum, kalsiyum mineralleriyle kas, kemik yapısına iyi geldiği için hünnapın düzenli tüketilmesi kemik sağlığı için yarar sağlar.

Ayrıca potasyum içeriğinden dolayı doğal bir sakinleştirici ve motivasyonu yükseltmeye yardımcı bir meyve olduğunu söyleyebilirim. Hünnap özünü 1 tatlı kaşığı olarak gece yatmadan önce 1 su bardağı ılık su ile tüketmek genel depresyona neden olan anksiyetenin azalmasına yardımcı olmaktadır.

Hünnap 1 porsiyon (4 adet) taze olarak tüketebilirsiniz.

6-8 adet hünnabı 2 ye bölüp çaydanlığa atıp, 1 adet çubuk tarçın koyup 10-15 dk kadar kaynatıp yemeklerden sonra içebilirsiniz.


Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar