USD 32,44
EUR 34,74
ALTIN 2.438,67
BIST100 9.916
İHBAR hattı 0552 642 79 79

ADA HAYAT PROJESİNİN İHALESİNİ NASIL OKUMALIYIZ?

Editör Fokus

Editör Fokus

07 Temmuz 2022 | 12:35

Pandemi sonrası ve savaş gündemi ile ekonomi bugün tüm dünyanın ortak sorunu haline geldi.

Kim daha çok etkilendi, kimi az etkiledi gibi tartışmalar, bu net gerçeği de değiştirmiyor.

Dünyanın küresel ekonomileri, artık milenyumda görülmez denilerek zamanın ötesindeki unutulmuş mitolojik masallarda kaldığı zannedilen iki eski devir musibetinin sonuçlarını yaşıyor: salgın ve savaş.

Görüyoruz ki tüm medeniyetimiz halen mikrobun ve tüfeğin gölgesinde yeşermek zorunda.

Elbette Türkiye de bu garabetten nasibini alıyor. Ve böyle zor bir süreçte dahi ülkenin ana damarlarının çalışması gerekiyor. Bunun için de projelerin yapılması, ekonominin dönmesi gerekiyor. Ve bu zor süreçte ortaya bir şeyler çıkarmak cesaret istiyor.

Adapazarı Belediyesi işte böyle bir zamanda Sakarya’nın en büyük kentsel dönüşüm projesi için kollarını sıvadı.

Risk aldı. Cesaret gösterdi. Eleştirilere de övgülere de hazırlıklı olarak tüm ihtimalleri bilerek ve isteyerek şehrin kalbini dönüştürmek için yola çıktı.

Ada Hayat projesi esasen bu cesaretin bir sonucu.

Maliyetlerin bu derece yükseldiği bir dönemde, şehrin en riskli yapılarından biri olmasının yanında en önemli cazibe merkezlerinden sayılan Hilmi Kayın’ı, yanına belediye binası ve vergi dairesi binasını da ekleyerek yıkıp buraya bir yaşam merkezi inşa etmek ve bunu yaparken de kasasından tek kuruş çıkmamasını sağlamak nereden bakarsan bak zor iş. Bayağı zor hem de.

Ada Hayat projesinin detaylarına hiç girmeyeceğim. Zaten tüm basın kuruluşları uzun zamandır Ada Hayat haberlerini yapıyor. Şehrin ekseriyeti de projeye hakim.

İşte o proje bugün ihaleye çıktı. 750 küsur milyonluk dev bir proje. İhaleye ortak girişim grubu olarak tek firma katıldı.

Böylesi bir dönem. Ekonomik şartlar. Kasadan tek kuruş çıkmadan proje inşası başlayacak. Her şey hazır. Ancak bir cesur adım daha atılması gerekti bu dönemde. Belki de en cesuru.

İhaleye giren tek firmaya işi vermek yerine, rekabet şartlarının oluşmadığı gerekçesi ile ihaleyi yenileme kararı aldı komisyon.

Şimdi Ada Hayat Projesinin yapım ve uygulama ihalesi yenilenecek.

Anladığım kadarıyla Belediye Yönetimi bu konuda o kadar titiz ve hassas ki, proje ile ilgili kimsenin aklında en ufak bir şüphe kalsın istenmiyor. Bir an önce çalışmaya başlayalım ve dev projeyi şehre kazandıralım demektense, projenin tüm şeffaflığa sahip bir süreçten geçip kendilerini zora sokma pahasına yenilenmesini göze alıyor.

Bu Sakarya’nın kentsel dönüşüm hafızası için kilometre taşı olan vizyon bir proje. İşte bu projenin ilk adım olmasından dolayı, bu derece hassas ve cesur adımlar atılması da geleceğe dönük önemli bir kilometre taşı olacaktır.

Ben Ada Hayat Projesine inanıyorum. Tüm şeffaflığı ile, tüm kararlılık ve vizyonel süreçleri ile yeniden ihaleye çıkarılmasının ardındaki iradeyi de sonuna kadar destekliyorum.

Çünkü bu proje, kolaya kaçılacak ve rutinin uygulandığı süreçlerden çok başka.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar