USD 32,41
EUR 34,81
ALTIN 2.399,96
BIST100 10.209
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Zatürre aşısı ücretli mi? Zatürre aşısı ne zaman ve kaç yılda bir yapılır?

Zatürre aşısı, özellikle çocuklar ve yaşlılarda kritik öneme sahip olan bir destek yöntemidir. Halk arasında zatürre olarak bilinen Pnömoni akciğerlerin klinik ve radyolojik olarak tespit edilen inflamasyonudur.

Zatürre aşısı ücretli mi? Zatürre aşısı ne zaman ve kaç yılda bir yapılır?
24 Ocak 2024 | 12:37
Son Güncelleme:

Zatürre aşısı, Streptekokus pnömonia bakterisinie karşı geliştirilen inaktif Pnömokok aşıları, Konjuge Pnömokok aşısı (PCV13) ve Polisakkarid Pnömokok aşısı (PPV23) olmak üzere iki çeşittir. Ülkemizde çocukların aşı takviminde yer almaktadır.

ZATÜRRE AŞISI ÜCRETLİ Mİ, NE ZAMAN YAPILIR?

Zatürre aşısı, aile hekimliği tarafından 2 yaş dolaylarında çocuğun aşı takvimi içerisinde yer almakta ve ücretsiz olarak yapılmaktadır. Çocukluk çağı aşı takviminde içinde 2.ay, 4.ay ve 12. ayda KPA 13 aşısı yapılmaktadır. Ayrıca hekiminizin kontrolünde ve planlamasında risk faktörü olan kişilere Pnömokok aşısı önerilmektedir.

RİSK FAKTÖRÜ İÇERİSİNDE KİMLER VAR?

- Bağışıklık sistemini baskılayan hastalıkları veya ilaç kullanımı olanlar,
- Dalağı olmayanlar veya fonksiyon bozukluğu olanlar,
- kronik kalp, akciğer (astım dahil), karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar,
- Kohlear implant ameliyatı olanlar,
- Beyin omurilik sıvısı (BOS) kaçağı olanlar,
- Sigara kullananalar
- 65 yaş üzerindeki kişiler riskli grup içerisinde yer alabilmektedir.

Covid-19 ve Pnömokok enfeksiyonlarını ağır geçiren risk grubu hastalar birbirine çok benzer. Covid-19 virüsünün tek başına kendisi zatürre yapabileceği gibi hastanın bağışıklık sistemini düşürerek vücudu diğer mikroorganizmalara açık hale getirebilir. Covid-19 enfeksiyonu sırasında bu risk grubundaki kişiler beraberinde Pnömokok infeksiyonu geçirebilir ve bu hastanın durumunu daha da ağırlaştırırır. Bu nedenle risk grubundaki kişiler Pnömokok aşılarını yaptırmayı ihmal etmemelidir.