USD 32,25
EUR 34,67
ALTIN 2.393,97
BIST100 10.248
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Yılda 14 bin bebek kalp hastası olarak doğuyor

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, yeni doğan her bin bebekten 10’unda kalp hastalığı görüldüğünü belirterek, “Yılda yaklaşık 13-14 bin civarında kalp hastalığı olan bebek doğmaktadır” dedi.

Yılda 14 bin bebek kalp hastası olarak doğuyor
06 Nisan 2024 | 14:15
Son Güncelleme:

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, yenidoğan bebeklerde de kalp hastalığı görülebileceğine dikkat çekerek erken tanının önemine değindi. Yılda 13-14 bin civarında bebeğin kalp hastası olarak doğduğunu belirten Prof. Dr. Karakurt, doğumdan sonra bebeğe yapılacak ilk muayenenin önemine vurgu yaptı.

“Yenidoğan bin çocuktan 10’unda kalp hastalığı görülüyor”
Yenidoğan bebeklerde en sık görülen doğumsal anomalinin doğuştan kalp hastalıkları olduğunu belirten Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Karakurt, “Yeni doğan bin çocuktan 10'unda kalp hastalığı görülmektedir. Ülkemizde nüfus artış hızı son yıllarda daha önceki yıllara göre azalma gösterse de, her yeni doğan bin bebekten 10'unda kalp hastalığı görüldüğü düşünüldüğünde yılda yaklaşık 13-14 bin civarında kalp hastalığı olan bebek doğmaktadır. Konjenital kalp hastalığının üçte birini ciddi kalp problemleri oluşturmaktadır. Ülkemizde her yıl kalp hastalığı ile doğan bu bebeklerin yaklaşık 4 bininde yenidoğan döneminde tanı konulması ve tedavi edilmesi gereken ciddi bir kalp problemi olacağı aşikârdır” dedi.

“Detaylı muayene önemli”
Bebeklere doğumdan sonra yapılacak ilk muayenenin önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Karakurt, “Yenidoğan döneminde bebeğin kalp problemi çok ciddi bile olsa yaşamın ilk bir kaç gününde belirgin bir bulgu vermeyebilir. Bu bebeklerin tespit edilebilmesi için bebeğin hastaneden taburcu edilmeden bir çocuk hastalıkları hekimi tarafından detaylı olarak muayene edildikten sonra nabız oksimetre testi uygulanarak gerek muayenede kalp hastalığını düşündüren bulguların olması gerekse nabız oksimetre testini geçemeyen bebeklerin tümünün çocuk kardiyoloji uzmanına yönlendirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.