USD 32,28
EUR 34,96
ALTIN 2.447,73
BIST100 10.173
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Yeşil çayın faydaları nelerdir?

Tarihsel olarak, yeşil çay başlıca Çin, Japonya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da tüketilmiştir. 2000 yılından itibaren sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı tüketimi tavsiye edilmektedir. Diyetisyen Zeynep Beşiroğlu, yeşil çayın tüm detaylarını Haber Fokus'a anlattı.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? - Sayfa 1

Diyetisyen Zeynep Beşiroğlu, son 20 yıldır insan sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin bilinirliğinin artması nedeniyle yeşil çay üzerindeki ilginin giderek arttığını ve tüketiminin de yaygınlaştığını söyledi.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? - Sayfa 2

Yeşil çay hakkında detaylı bilgi almak için Zeynep Beşiroğlu'nun açıklamalarını yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

Yeşil ve siyah çay, camellia sinensis bitkisinden üretilir. Aynı bitkiden üretilen bu iki çay çeşidinin üretim süreçleri farklıdır. Yeşil çay fermente olmadan taze hasat yapraklarının buharla pişirilmesiyle elde edilir. Siyah çay ise fermente edilir, tamamen oksitlenerek elde edilir. Oksitlenme işlemi sonucunda bitkinin sağlığımız için yararlı etkilere sahip polifenol içeriği azalır. Bu yüzden yeşil çay, siyah çaya göre daha çok polifenol içerir.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? - Sayfa 3

Yeşil çayın sağlık üzerindeki olumlu etkileri düşünüldüğünde ilk olarak kilo kaybına yardımcı etkisinin olması düşünülmektedir. Fakat yeşil çay tüketiminin kardiyovasküler hastalıklardan, hipertansiyona kadar, insülin direncinden osteoporoz ve diş sağlığına kadar sağlık üzerinde bilinmeyen birçok faydası bulunmaktadır.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? - Sayfa 4

-Kardiyovasküler Hastalıklara Etkisi

Yeşil çay, kan pıhtılaşmasını engelleyerek damar tıkanıklığı oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Yeşil çayın içerdiği kataşinler, kolesterolün bağırsak emilimini azaltır. Böylece karaciğerdeki kolesterol içeriği azalmış olur. Yeşil çay tüketiminin kan kolesterol seviyelerine etkisini belirlemeye yönelik bir çalışma yapılmış. Çalışmada kolesterol seviyeleri yüksek olan hastalara 12 hafta boyunca yeşil çay ekstresi verilmiş. Çalışma sonucunda yeşil çay ekstresinin total ve LDL kolesterol seviyelerini anlamlı düzeyde azalttığı bulunmuştur.