USD 32,54
EUR 34,94
ALTIN 2.457,26
BIST100 9.887
İHBAR hattı 0552 642 79 79

“Yaşantıda dillendirilmeye çekinilen en büyük problemlerden biri”

Özel MEDAR Hastanesi Sakarya Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Hazine Genital Estetik hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

“Yaşantıda dillendirilmeye çekinilen en büyük problemlerden biri”
03 Ocak 2023 | 09:46
Son Güncelleme:

GENİTAL ESTETİK

Son yılların en popüler alanlarından olan estetik cerrahilerin, bilinenin aksine yalnızca yüz bölgesine yapılmaktan öte vücudun her alanında ameliyatlı ya da ameliyatsız uygulanabildiğini ifade eden Özel MEDAR Hastanesi Sakarya Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Hazine, “Kadın genital bölgesine uygulanan estetik cerrahi işlemler çoğu zaman tıbbi gerekçelerle uygulanmaktadır. Gebelik geçirmiş ve özellikle vajinal doğum yapmış kadınların vajina ve perine bölgelerinde oluşan deformiteler, cinsel ilişki sırasında ağrı, hissizlik ve zevk alamama şikayetleri yapabildiği için kişileri bir jinekologa muayene olmaya itmektedir. Vajinanın giriş kısmındaki cilt dokusunu ifade eden perine bölgesinde karşılaşılan en sık deformite, vajinal doğum sırasında bebeğin çıkmasını kolaylaştırmak için yapılan kesiye bağlı oluşan yaralardır. Kesi bölgesinde oluşan sert ve görüntü açısından dikkat çekebilen iyileşme dokusu (epizyotomi skarı) çoğu kadını rahatsız edebildiği için perinoplasti denen operasyonla düzeltilebilmektedir” dedi.

YAŞ ALMA VE DOĞUM SONRASI

Op. Dr. Hazine şöyle devam etti: “Aynı şekilde yaş almaya ve geçirilmiş doğumlara bağlı idrar kesesi, rahim ve bağırsak sarkmalarına bağlı vajina dokusunda gevşeme ve genişleme olması durumunda da daraltma işlemleri uygulanabilmektedir. Küçük dudakların doğuştan ya da geçirilmiş gebeliklere bağlı boyutlarındaki artış vajinanın girişini kapatarak sık tekrarlayan vajinal enfeksiyonlara sebep olabilir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında içe kıvrılarak kadının acı duymasına sebep olabilir. Bu gibi şikayetleri olan kadınlara uygulanan labioplasti (dudak küçültme/düzeltme) operasyonları başarılı sonuçlar vermektedir. Bu operasyona ek olarak yapılan hudoplasti ve frenuloplasti işlemleri ile klitoris bölgesinin cinsel uyarılara daha hassas hale getirilmesi sağlanabilmektedir.”

BİR KAÇ GÜNDE NORMAL YAŞAMA DÖNÜŞ

Op. Dr. Hazine son olarak ise şunları kaydetti: “Cerrahi olarak yapılan bu işlemlerin yanı sıra bir takım dolgu malzemeleri ile dış dudak hacmi arttırılabilmekte, PrP uygulaması gibi tekniklerle G noktası ve klitoris gibi cinsel hazzın merkezlerine yapılan işlemlerle bu konuda sıkıntı yaşayan kadınlara yardımcı olunabilmektedir. Bahsedilen tüm bu işlemler, genel anestezi gerektirmeksizin bölgesel uyuşturma teknikleriyle, yapılacak işlemlerin tipine ve sayısına göre 15 dakika ile 90 dakika gibi bir aralıkta uygulanabilmektedir. Kadınlar operasyon sonrası birkaç gün içerisinde günlük yaşantılarına dönerken cinsel aktivitenin 4-6 hafta sonra başlaması uygun görülmektedir. Günlük yaşantıda dillendirilemeye çekinilen en büyük problemlerden biri olarak cinsel disfonksiyonların konforlu ve uygulaması basit çözümleri mevcuttur ve çiftlerin bu konuda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi her iki tarafın ruhsal sağlığının korunması açısından önemlidir.”