USD 32,94
EUR 35,76
ALTIN 2.529,05
BIST100 10.891
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Yarıyıl tatilinde çocuklarla evde sıkılmadan yapabileceğiniz aktiviteler

19 milyondan fazla öğrenci için yarıyıl tatili Cuma günü başladı. Milli Eğitim Bakanlığı, 2 hafta sürecek yarıyıl tatilinde test çözme, özet çıkarma gibi öğrenciyi tek bir alana yönlendiren ev ödevleri verilmeyeceğini duyurdu. Aileler havaların da soğumasıyla birlikte, tatili evde geçirecek öğrencilerin 15 günlük tatil sürecini en verimli şekilde nasıl geçirebileceğini araştırmaya başladı. Evde sıkılmadan ve faydalı bir şekilde yapılabilecek etkinlikleri haberimizde sizler için derledik.

Yarıyıl tatilinde çocuklarla evde sıkılmadan yapabileceğiniz aktiviteler - Sayfa 1

2023-2024 eğitim öğretim yılının birinci dönemi Cuma günü sona erdi. Karnelerini alan öğrenciler 2 haftalık yarı yıl tatili boyunca bol bol dinlenip vakit geçirecek.

Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, illere yarıyıl tatiline ilişkin yazı göndererek yarıyıl tatilinde test çözme, özet çıkarma gibi öğrenciyi tek bir alana yönlendiren ev ödevleri verilmeyeceğini bildirdi. Bakanlık, ev ödevi yerine öğrencilerin sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılmalarının teşvik edilmesini ve öğrencilerin aileleriyle birlikte yaşlarına uygun etkinlikler yapmalarını istedi.

Bakanlığın göndermiş olduğu yazı kapsamında, havaların da kötü olması ve çocuklarda salgın hastalıkların yayılması sebebiyle çoğu aile yarı yıl tatili boyunca evde vakit geçirmeyi tercih etti. Evde çocuklarıyla vakit geçirecek olan aileler de evde yapabilecekleri etkinlikleri araştırmaya başladı.

İşte yarıyıl tatili boyunca evde çocuklarla yaşlarına uygun bir şekilde yapabileceğiniz etkinlikler;

Yarıyıl tatilinde çocuklarla evde sıkılmadan yapabileceğiniz aktiviteler - Sayfa 2

1. Evde oyunlar ve yarışmalar düzenleyin

Oyunu siz kurun ve kuralları belirleyin! Çocuklarınızın yaş gurubuna uygun oyunu kurarken dikkat etmeniz gereken, çocuğunuzun oyundan kazanımları olacaktır. Bu sayede her gün için yeni bir oyun kurma şansınız da var. 

Mesela, bugün matematik günü olsun! Matematik ile ilgili terimleri kağıtlara yazın. Örneğin kağıtlara; üçgen, çokgen ve benzeri terimler, çarpım tablosundan belirli basamaklar veya basit matematik işlemleri yazabilirsiniz. Oyununuz hazır! 

Şimdi sırası gelen oyuncu bir kart seçer ve kartta yazan işlemi çözerek ya da matematik teriminin ne olduğunu açıklayarak puan kazanır. Bu oyunu her derse uyarlayabilirsiniz.

Yarıyıl tatilinde çocuklarla evde sıkılmadan yapabileceğiniz aktiviteler - Sayfa 3

2. Çocuğunuzun hayal gücünü geliştirin

 Düzenleyeceğiniz basit etkinliklerle bir yandan eğlenebilir bir yandan da çocuğunuzun hayal gücünün gelişimine yardımcı olabilirsiniz. 

Kendi hikayeni yaz, kitabını yaz, bana bir hikaye anlat, sessiz sinema, satranç, isim-şehir-hayvan oynayabilir, taş boyama, puzzle ve eski eşyaları geri dönüştürme gibi etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Çocuklarınızı düşünmeye yönlendirmek ve hayal gücünü artırmak için el becerisi gerektiren aktiviteler de düzenleyebilirsiniz. 

Mesela; renkli kartonlarla kendi çiftliğinizi yapabilir, takı tasarımı, boyama, çizim, heykel, lego, seramik veya oyun hamuru kitleri ile hayal ettiğini tasarla etkinlikleri yapabilirsiniz.

Yarıyıl tatilinde çocuklarla evde sıkılmadan yapabileceğiniz aktiviteler - Sayfa 4

3. Drama etkinlikleri ile çocuklarınızın duygularını keşfedin 

Drama etkinlikleri çocukların, duygularını rahatça ifade etmesini sağlar. Düzenleyebileceğiniz drama etkinliklerinden bir tanesi 'Ayna ayna söyle bana' olabilir. 

Bu etkinlikte ilk sıra ebeveynlerindir. Çocuğunuzdan sizi taklit etmesini isteyin. Diş fırçalama, yemek yapma, kitap okuma gibi öykülemelerle etkinliği başlatabilirsiniz. Sıra çocuğunuza geldiğinde siz de onu taklit edin. Bu sayede ona öğretmek istediğiniz sorumlulukları oyun haline getirerek kolayca kazandırabilir ve onun size anlatmak istediği duyguları keşfedebilirsiniz.