USD 32,36
EUR 35,03
ALTIN 2.323,95
BIST100 9.080
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Uzmandan Uyarı: Karasu Sahilinde Rip Akıntısına Dikkat

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sandalcı, Karasu sahilindeki akıntılara karşı vatandaşı uyardı.

Uzmandan Uyarı: Karasu Sahilinde Rip Akıntısına Dikkat
23 Haziran 2022 | 20:05
Son Güncelleme:

Sandalcı, “Ne kadar iyi yüzücü olsanız da sığ yerlerde bile rip akıntılardan kurtulma ihtimaliniz çok düşüktür. Rüzgârlı ve dalgalı zamanlarda kumsal ve sığ yerlerde bile denize girilmemeli” dedi.

Yaz mevsiminin gelmesiyle Sakaryalılar Karasu sahiline akın ediyor. Serinlemek isteyenlerin akın ettiği Karasu plajlarından sıklıkla boğulma haberleri gelmeye başladı. Uzmanlar kıyılarda meydana gelen ve doğal bir olay olarak kabul edilen rip akıntısının Karasu kıyılarında sıklıkla görüldüğünü söylüyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’den Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sandalcı Karasu sahilindeki akıntılara karşı önerilerde bulundu.

Kıyıya dik oluşan rip akıntılarının kıyıda denize giren kişileri saniyeler içinde yüzlerce metre açığa taşıyabildiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sandalcı, “Taşınan kumla birlikte kişi kuma saplanabilir ve sonucu da ölümcül olabilir. Maalesef her yıl çok sayıda insan bu nedenlerle vefat etmektedir. Ne kadar iyi yüzücü olsanız da ne kadar sığ yerde denize girseniz de maalesef rip akıntılardan kurtulma ihtimaliniz çok düşüktür.” dedi.

Denizde yüzerken üzücü olaylardan kaçınmak için tavsiyeler veren Sandalcı, “Denizin rüzgârlı ve dalgalı olduğu zamanlarda kumsal ve sığ yerlerde bile denize girilmemesi gerekiyor. İnsanların denize girdiği plaj gibi yerlerde dalgakıranlar başta olmak üzere kıyı yapıları ile dalganın etkileri azaltılmalı, sakin su seviyesi oluşturulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Halkın bilinçlendirilmesi için yerel yönetimlere de iş düştüğünü söyleyen Sandalcı, “Gözlem istasyonları vasıtası ile rip akıntıların oluşma ihtimaline karşı vatandaş uyarılmalıdır ve denize girişler yasaklanmalıdır. Sahile dalgalı durumlarda denize girmenin sakıncalı olduğunu belirten tabelalar konulmalı ve yerel yönetimler ve medya ile rip akıntıların tehlikeleri halka anlatılmalıdır.” önerisinde bulundu.

Kıyı erozyonunun Karasu sahillerinde ciddi problemler oluşturduğunu hatırlatan Sandalcı problemin reçetesini de verdi. Sandalcı, “Bu meselenin çözümü ile alakalı ilk yapılması gereken önlem olarak, sahil şeridinin belli bir genişlikte iskâna açılmaması gösterilebilir. Başka teknik önlemlerde alınabilir. Lakin burada üzerinde durulması istenen kıyıya dik akıntılar olduğu için kıyı boyu akıntılara teferruatlı girilmemiştir. Kıyıya dik akıntılar can kaybı açısından üzerinde durulması gereken önemli bir husustur.” diye konuştu.