USD 32,47
EUR 34,84
ALTIN 2.475,08
BIST100 9.530
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Uyku apnesi kalp krizi ve birçok hastalığa yol açıyor

Özel Medar Hastanesi Sakarya Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Nasser Elmi Absieh, uykuda solunumun durması olarak tanımlanan uyku apne sendromunun, kalp krizi gibi hayatı tehdit eden birçok hastalığa yol açtığına dikkat çekti.

Uyku apnesi kalp krizi ve birçok hastalığa yol açıyor
31 Mayıs 2022 | 10:55
Son Güncelleme:

Özel Medar Hastanesi Sakarya Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Nasser Elmi Absieh, uyku apnesinin görüldüğü kişilerde tansiyon, kalp ritim bozukluğu, kalp damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği, mide sorunları gibi her türlü hastalık görülme ihtimalinin fazla olduğunu söyledi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Nasser Elmi Absieh, uykuda solunum yolu hastalıkları ile ilgili bilgi verdi. Bu hastalığın uyku esnasında solunum yolu tıkanmasına bağlı kandaki oksijen düzeyinin düşmesiyle gelişen bir hastalıklar grubu olduğunu belirten Uzm. Nasser Elmi Absieh, "Uyku apnesi, uyku sırasında tam (apne) veya kısmen (hipone) üst solunum yolu hava akımı olmaması ve sıklıkla kan oksijen düzeyi azalma neden olan bir durumdur. 2 tip uyku apnesi vardır. Birine "obstrüktif uyku apnesi", diğerine ise "merkezi uyku apnesi" denir" dedi.

"Uyku apnesi olan kişiler uyurken nefeslerinin kesildiğini bilmezler"

Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Nasser Elmi Absieh, uyku esnasında yaşanan bir problem olan horlama ve uyku apnesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Horlama bir sosyal problem olmasına rağmen uyku apnesinin bir sağlık problemi olarak kabul edildiğinin altını çizen Uzm. Nasser Elmi Absieh, "Obstrüktif uyku apnesinde uyku sırasında solunum çabasının sürmesine rağmen ağız ve burunda hava akımının olmamasıdır. Merkezi uyku apnesinde ise, beyin uyku sırasında nefes almanız için solunum kaslara doğru sinyalleri göndermediği için nefes alınamama durumudur. İnsanlar uyku apnesi hakkında konuştuklarında, genellikle obstrüktif uyku apnesinden bahsediyorlar. Uyku apnesi olan kişiler uyurken nefeslerinin kesildiğini bilmezler. Ancak bazen ürkerek veya nefes nefese uyanırlar. Ayrıca sık sık yakınlarından horladıklarını duyarlar" diye konuştu.

“Horlayanlar ve gün içinde uyuklayanlar dikkat etmeli”

Uyku apnesinin pek çok belirtisi olduğundan bahseden Uzm. Dr. Nasser Elmi Absieh, bu belirtileri şöyle sıraladı:

"Uyku apnesinin başlıca belirtileri yüksek sesle horlama, yorgunluk ve gündüz uyku halidir. Diğer semptomlar şunları içerebilir: Uykuda huzursuzluk, boğularak veya nefes nefese uyanmak, sabah baş ağrısı, ağız kuruluğu veya boğaz ağrısı, sık sık idrara çıkmak için uyanma, huzursuz veya sersemlemiş hissederek uyanmak, düşünmede veya bir şeyleri hatırlamada sorun, uyku apnesi olan bazı kişilerin semptomları yoktur veya sahip olduklarını bilmiyorlar. Yorgun olmanın veya çok horlamanın normal olduğunu düşünebilirler." bilgisini verdi.

Uyku apnesi artıran durumlar nelerdir?

Uyku apnesini artıran durumları neler olduğuna değinen Uzm. Dr. Absieh, "Üst solunum yolu genişliğini azaltan veya kapanmasını kolaylaştıran durumlar apne eğilimini artırmaktadır. En belirgin risk faktörler başlıca şunlardır;

-Obezite

-Erkek cinsiyet

-Boyun çevresi (Erkeklerde 43 cm, kadınlarda ise 38 cm ) üstüne olması

-Sigara ,alkol, sedatif (sakinleştirici) ilaçlar kullanımı

-İleri yaş

Tedavide yüksek hava basıncı uygulanabilir

Tedaviyle alakalı da bilgilendirmelerde bulunan Uzm. Dr. Absieh, "Genellikle bir uyku laboratuvarında yapılır. Çalışma için geceyi laboratuvarda geçiriyorsunuz ve nefesinizi, kandaki oksijen düzeyi, kalp atış hızınızı ve diğer vücut işlevlerinizi izleyen farklı makinelere bağlanıyorsunuz. Polisomnografi (uyku Testinin ) sonuçlarına göre uyku bozukluğunuz olup olmadığını, varsa şiddetini (hafif-orta-şiddetli) belirlenmektedir. Uyku apnesinin en etkili tedavisi, siz uyurken hava yolunuzu açık tutan bir cihazdır. Bu cihazla tedaviye "sürekli pozitif hava yolu basıncı" veya CPAP denir. Doktorunuz bir CPAP makinesi öneriyorsa, onu kullanırken sabırlı olmaya çalışın. İlk başta maske takmak rahatsız edici görünebilir ve makine gürültülü görünebilir, ancak makineyi en az haftada 5 gün, günde 4 saat kullanmak hastanın şikayetlerinde etkin bir şekilde düzelmeye neden olur. CPAP makinesi kullanan uyku apnesi olan kişiler daha dinlenmiş ve genellikle daha iyi hissederler. Nadir durumlarda, başka hiçbir şeyin yardımcı olmadığı durumlarda, doktorlar hava yolunu açık tutmak için ameliyat önermektedir. Bunu yapmak için yapılan ameliyatlar her zaman etkili değildir ve etkili olduğunda bile sorun geri gelebilir." şeklinde konuştu.

Uyku apnesi tehlikeli midir?

Uyku bozukluklarının trafik kazalarına ve birçok hastalığa yol açabileceğini vurgulayan Uzman Doktor Absieh, "Uyku apnesi olan kişiler kaliteli uyku alamazlar, gece boyunca kandaki oksijen düzeyi azalır, uykuda bedensel ve ruhsal dinlendirici dönemlerinde yeterince solunum duraksamalardan dolayı sık sık uyanmalarından dolayı genellikle yorgundurlar ve gündüz aşırı uyku halleri olur. Bu nedenle trafik kazaları ve diğer kaza türleri için risk altına sokar. Ayrıca araştırmalar, uyku apnesi olan kişilerin yüksek tansiyon, kalp krizi ve diğer ciddi kalp sorunları yaşama olasılığının diğerlerinden daha yüksek olduğunu gösteriyor. Şiddetli uyku apnesi olan kişilerde tedavi (örneğin, bir CPAP makinesi ile) bu sorunlardan bazılarının önlenmesine yardımcı olabilir. CPAP cihazlarını yeterince kullanmalarına rağmen gündüz aşırı uyku halleri devam eden kişilerde gündüz uyanık tutmak için ruhsatlanmış bazı ilaçlarda ülkemizde mevcuttur." şeklinde açıklamasını sonlandırdı.