USD 32,42
EUR 34,75
ALTIN 2.430,04
BIST100 10.083
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Türkiye afetlere hazır hale getiriliyor! Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısı yarın

Türkiye'nin deprem, sel, kuraklık gibi doğal afetlere karşı hazırlıklı hale gelebilmesi için kurulan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısı, yarın Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilecek.

Türkiye afetlere hazır hale getiriliyor! Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısı yarın
02 Mart 2023 | 12:37
Son Güncelleme:

Türkiye, tarihinin en karanlık sabahını 6 Şubat günü yaşadı.

Kahramanmaraş'ta sabaha karşı yaşanan 7.7 ve 7.6'lık iki deprem, koca bir bölgeyi yerle bir etti.

11 ili vuran şiddetli deprem sonucunda, 45 bini aşkın vatandaş hayatını kaybetti.

Kentler adete enkaz yığınına dönerken, felaketin ilk anlarından itibaren devlet tüm imkanlarını seferber etti.

Türkiye'nin dört bir yanından, 7'sinden 70'ine herkes elini taşın altına koyarken, depremzedelerin ihtiyaçları karşılandı.

Bir yandan geçici barınma sorunlarının çözümüne yönelik adımlar atılırken, diğer yandan da kalıcı konutların inşasına yönelik çalışmalar yürütülüyor.

Marmara depremine dikkat kesildi
Yaşanan yıkıcı depremlerin yanı sıra büyük ölçekli artçılar ve olası Marmara depremi, depreme önceden hazırlıklı olmanın önemini bir kez daha ortaya koydu.

Deprem yaşanmadan önce altyapısı, konutları, iş yerleriyle güvenli yerleşim yerleri inşa etmek, deprem olduğu anda da en etkin acil yardım çalışmalarını yürütmek, acil barınma, gıda ve sağlık ihtiyaçlarına yönelik yaraları sarmak bu hazırlıkların başında geliyor.


Türkiye, felaketlere hazır hale getirilecek
Bu kapsamda yapılacak çalışmalara ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin dünkü TBMM Grup Toplantısı'nda Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin oluşturulacağını açıkladı.

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli, şehirlerin başta deprem olmak üzere sel ve kuraklık gibi afetlere daha hazırlıklı hale getirilmesinin amaçlandığı bir oluşum.

Afet anı ve sonrası adımlar konuşulacak
Deprem, sel, heyelan, kuraklık, orman yangını başlıklarında öncelikli ve potansiyel risk alanlarında afet öncesi alınacak önlemlerin kapsamlı bir şekilde gözden geçirileceği Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nde, afet anı ve afet sonrası atılacak adımlar da ele alınacak.


Bilim insanları, teknik ekipler, yabancı uzmanlar
Ulusal Risk Kalkanı Modeli çalışmasına kendi alanında yetkin bilim insanları, ilgili kurumların teknik ekiplerinin yanı sıra yabancı uzmanlar da destek verecek.

İlk toplantı yarın
Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ön toplantısı, yarın İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık edeceği toplantının koordinatörlüğünü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yapacak.

İlk konu Kahramanmaraş depremi
Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısının ana gündem maddesi, Kahramanmaraş merkezli depremler olacak.

Depremden etkilenen 11 ilde yürütülecek çalışmaların yanı sıra Türkiye'de deprem riski yüksek olan illerde yürütülecek çalışmalar da toplantıda değerlendirilecek.

Toplantıya; jeoloji, sismoloji, şehircilik, inşaat, mimarlık, sosyoloji gibi alanlarda uzman bilim insanları da katılacak.