USD 32,26
EUR 34,79
ALTIN 2.378,20
BIST100 10.277
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Türk bilim insanları, Antarktika'da dünyanın geleceği için 22 araştırma yaptı

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ni gerçekleştiren sefer ekibi, kıtada gerçekleştirdiği 22 farklı projeyle dünyanın geleceği için sordukları soruların cevaplarını aradı.

Türk bilim insanları, Antarktika'da dünyanın geleceği için 22 araştırma yaptı
01 Mart 2024 | 16:14
Son Güncelleme:

Türk bilim insanları, halen birçok gizemi barındıran soğuk kıta Antarktika'da 8. seferinde.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü'nün liderliğinde gerçekleştirilen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi, Antarktika'daki Horseshoe Adası'nda araştırmalarını sürdürüyor.

Yerli ve yabancı araştırmacıların yer aldığı ekip, çevre ve kirlilik araştırmaları, oşinografi ve hidrografi çalışmaları, atmosfer ve uzay gözlemleri, jeoloji ve jeofizik, enerji sistemleri, meteorolojik ölçümler, batimetri haritalarının üretilmesi gibi farklı disiplinlerde çalışmalar yürütüyor.

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin lideri Prof. Dr. Ersan Başar, bir aylık süre boyunca 22 ayrı projeyle dünyanın geleceği için önemli soruların cevaplarını aradıklarını belirtti.

Bu projeler arasında yer alan "Antarktika Yarımadası Deniz Suyunda Çözünmüş Dağılmış Petrol Hidrokarbonlarının Dağılımı ve Parmak İzi Analizi" çalışmasına özel olarak değinen Başar, Antarktika'daki okyanus suyundaki petrol kirliliğinin kaynağını belirlemeye odaklandıklarını açıkladı.

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lider Yardımcıları Dr. Atilla Yılmaz ve Kaptan Doğaç Baybars Işıler, "Horseshoe Adası Sucul Ekosistemlerinde İnsan Kaynaklı Etkilerin İncelenmesi" projesiyle "Antarktika'daki göllerde insan kaynaklı kirleticilerin seviyesi ekosistemi tehdit edecek düzeyde mi?" sorusuna yanıt bulmaya çalıştı.