USD 32,50
EUR 34,69
ALTIN 2.499,53
BIST100 9.693
İHBAR hattı 0552 642 79 79

TATİL PLANLARI YAPILDI PEKİ YAZA HAZIR MIYIZ?

Yaz ayları geldiği zaman herkeste yazı daha güzel bir vücutla, daha hafif geçirme telaşı başlıyor. Oysa bu telaşa hiç gerek yok, hayatınızda kalıcı değişiklikler yaratırsanız sürekli bu telaşı yaşıyor olmazsınız.

Havaların çok sıcak olması, yaz meyvelerinin çekiciliği, sıvı kaybı yaşamamız gibi birçok faktör bu mevsimde değişebiliyor. Peki, bu sıcak havalarda nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli, seçimlerimiz nasıl olmalı? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Yaz Meyvelerine Dikkat

Yaz meyvelerin dayanılmaz güzelliğine çoğumuz hayır diyemiyoruz. Meyveler günlük beslenmemizde asla ihmal edilmemesi gereken olmazsa olmazlardan… Vitamin ve mineral desteği, lif oranı ve daha birçok sebepten dolayı günlük olarak 2 – 3 porsiyon meyveyi mutlaka tüketmelisiniz. Ama her şeyin fazlasının yağa dönüştüğünü ve meyveyi de dengeli tüketmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Yani sağlıklı besinleri de aşırı tüketirseniz bu size kilo olarak geri dönecektir. Karpuzu, kavunu, kirazı, eriği ve daha birçok yaz meyvesini çeşitli tutarak tüketmeye özen gösterin. Eğer ara öğün olarak tüketmek yetmiyorsa yanında peynir veya yoğurt gibi protein kaynağı bir besinle 2-3 porsiyon meyve ana öğün olarak da tercih edilebilir.

Sıvı Kalorileri Önemseyin

Kilo verme sürecinde asıl tuzak aldığınız sıvılarda olabilir. Şekerli ve kremalı bir kahveden gün içinde fark etmeden fazladan kalori alıyor olabilirsiniz. Yediklerinizin yanında içtiklerinizin de farkına vararak tüketin.

Daha Çok Hareket Edin

Kendinizi farklı bahaneler türeterek kandırmayıp egzersiz yapmaya özen gösterin en azından her gün 30 dakika tempolu yürümeye çalışalım. Hareket etmeyi bir yaşam tarzı haline getirin. Egzersiz sadece kilo kontrolü için değil sağlıklı bir yaşam için çok önemli.

Yeme Hızınızı Yavaşlatın

Tabağınızdakileri hızlı yerseniz beyninize ‘doydum’ sinyali geç gidecek ve bu da daha çok yemenize sebep olacaktır. Her lokmadan sonra elinizdeki çatal bıçağı bırakıp güzelce nefes alıp yanınızda arkadaşlarınız varsa sohbet edebilirsiniz.

Su Tüketimine Dikkat

Vücudumuzdaki sıvı kaybı; ter, solunum, dışkı ve idrar ile olur. Yani sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına sebeptir; terlediğinizi görmeniz şart değil! Kadınların günde ortalama 2 litre, erkeklerin ise 2.5 litre suya ihtiyacı vardır. Ancak egzersiz yapıldığında, bu miktara her yarım saat için 1-2 bardak daha eklenmelidir. Su tüketmek için susamayı beklemeyin mutlaka düzenli su tüketin. Su tüketmek zor geliyorsa, suyun içine taze meyve parçaları, nane ve limon ekleyerek de içebilirsiniz.

Uyku Düzeninize Dikkat Edin

Yaz aylarında artan sosyallikle uyku düzenleri değişebiliyor. Değişen uyku düzeni kilo almanızı tetikleyebilir. Yeterince kaliteli bir uyku alamadığınızda vücudumuz açlık hormonlarını düzenlemekte zorlanır. Açlık hormonu olan ghrelin’in artması ve tokluk hormonu olan leptin’in düşmesi açlık hissetmemize yol açabilir. Yani uykusuz kaldığınızda aslında fiziksel olarak aç olmasanız bile açlık hissedebilirsiniz. Günde en az 6 saat uyumaya özen gösterin.

Duygusal Açlığın Farkına Varın

Bazen fazla kilolarımızın suçlusu duygularımız olabiliyor. Gerçek açlıkla karışan duygusal açlık tatlı krizlerinin, yeme ataklarının sebebi olabiliyor. Gerçekten aç olup olmadığınızı anlamak için bir kupa bitki çayı, 1 bardak maden suyu veya 1 bardak tarçınlı su içip bir süre bekleyin

Bir Diyet Arkadaşı Edinin

Diyete başlama kararı aldıysanız ilk olarak kendinizi sorgulayın, diyete hazır olup olmadığınıza karar verin. Cevabınız evet ise, bir uzmana danışın eğer kendiniz yapmaya karar verdiyseniz bir arkadaşınızla birlikte deneyin çünkü diyetlerin başarısız olmasının en büyük sebebi motivasyon eksikliği. Diyet arkadaşınızla birlikte, birbirinizi motive ederseniz bu süreç daha eğlenceli ve rahat geçecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar