USD 32,46
EUR 34,81
ALTIN 2.448,12
BIST100 9.890
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Tarihte yolculuğa çıkaran köy: ‘Darkale’

Manisa’nın Soma ilçesi sınırlarında bulunan, tarihi geçmişi yaklaşık 2 bin 200 yıl öncesine dayandığı belirtilen Darkale Mahallesi, kendine özgü mimari dokusu, dar ve yokuş sokaklarıyla karşıladığı ziyaretçilerini, adeta tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.

Tarihte yolculuğa çıkaran köy: ‘Darkale’ - Sayfa 1

Mahallede bulunan evlerin büyük bir kısmı, sahipsiz ve bakımsız kalması sebebiyle yıkılmaya yüz tutsa da dar sokakları ve mimari dokusuyla, gezginlerin, fotoğrafçıların ve yürüyüş yapmak isteyenlerin ilgisini çekiyor.

Tarihte yolculuğa çıkaran köy: ‘Darkale’ - Sayfa 3

Derin bir vadinin içinde bulunan ve sırtını yüksek, kayalık dağlara yaslaması sebebiyle ‘gizli hazine’ olarak nitelendirilen, tarihi Darkale Mahallesi ziyaretçilerini bekliyor. Tarihi geçmişi Bergama Krallığı’na dayandığı belirtilen Darkale’nin mimari dokusu Safrabolu, Kula ve Beypazarı gibi Osmanlı devri özelliklerini taşıyor.

Tarihte yolculuğa çıkaran köy: ‘Darkale’ - Sayfa 4

Darkale, daracık sokakları, şahniş adı verilen ahşap cumbalar ile temeli taş duvardan, üst katları ise ahşap malzemeden yapılan evleriyle, özellikle tarih ve fotoğraf meraklılarının büyük ilgisini çekiyor. 1980’li yıllardan itibaren Darkalelilerin Soma’ya göç etmesi sebebiyle evlerin büyük bir kısmı, sahipsiz ve bakımsızlık nedeniyle günümüzde yıkılmaya yüz tutsa da sokaklarında dolaşırken yaşattığı hissiyat, adeta tarihte yolculuğa çıkarıyor.