USD 38,00
EUR 41,52
ALTIN 3.717,53
BIST100 10.055

Tarihin En Acılı Ölümü: Tokaimura Nükleer Faciası

Japonya'nın Tokaimura kentinde 30 Eylül 1999'da yaşanan bir nükleer kazada, 35 yaşındaki Hisashi Ouchi tarihin en yüksek radyasyon dozuna maruz kaldı. Ouchi, meslektaşları Masato Shinohara ve Yutaka Yokokawa ile birlikte uranyum işleme tesisinde çalışıyordu. Ancak ölümcül bir hata sonucu, güvenli limitin çok üzerinde uranyum kullanılması faciaya yol açtı.

11 Şubat 2025 | 15:07
Son Güncelleme:
Tarihin En Acılı Ölümü: Tokaimura Nükleer Faciası - Sayfa 1

Ouchi ve ekibi, nükleer yakıt hazırlamakla görevliydi. Ancak iş arkadaşları Shinohara ve Yokokawa, bir işlem sırasında güvenli sınır olan 2.4 kg yerine 16 kg uranyum kullanarak büyük bir hata yaptılar. Kısa süre sonra radyasyon alarmları çalmaya başladı ve işçiler hızla kötüleşti.

Tarihin En Acılı Ölümü: Tokaimura Nükleer Faciası - Sayfa 2

Ouchi, bir insanın tek seferde maruz kaldığı en yüksek radyasyon miktarı olan 17.000 milisieverta (mSv) maruz kaldı.

Shinohara 10.000 mSv, Yokokawa ise 3.000 mSv radyasyon aldı. Kıyaslamak gerekirse, yıllık güvenli maruziyet sınırı 20 mSv, ölümcül doz ise 5.000 mSv olarak kabul ediliyor. Üç işçi hızla hastaneye kaldırıldı.

Tarihin En Acılı Ölümü: Tokaimura Nükleer Faciası - Sayfa 3

VÜCUDU İÇERİDEN YANARAK 83 GÜN YAŞADI

Ouchi'nin sağlık durumu hızla kötüleşmeye başladı. Vücudu adeta içeriden yanıyordu. Cildi dökülmeye başladı, göz kapakları düştü ve dokuları birer birer ölüyordu. Akciğerlerinde sıvı birikmesi nedeniyle solunum cihazına bağlandı.

Bağırsaklarındaki hücrelerin ölmesi nedeniyle dayanılmaz mide ağrıları çekti ve günde üç litreye kadar ishal üretti.















Tarihin En Acılı Ölümü: Tokaimura Nükleer Faciası - Sayfa 4

Kanama nedeniyle her gün ondan fazla kan nakli yapılması gerekiyordu. Cilt kaybı arttıkça, vücudu açık yaralardan litrelerce sıvı kaybetmeye başladı. Doktorlar deri nakli ve kök hücre tedavileri denese de olumlu sonuç alınamadı.