USD 32,37
EUR 35,11
ALTIN 2.326,23
BIST100 9.080
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Şuşa Beyannamesi imzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, iki ülke arasında "Şuşa Beyannamesi"ni imzaladı.

Şuşa Beyannamesi imzalandı
15 Haziran 2021 | 16:47
Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortak basın toplantısında yaptığı konuşmanın satır başları şöyle;

Bugün farklı bir heyecanın içerisindeyiz. Allah'a hamdolsun ki daha verdiğimiz sözü bugün yerine getirmiş oluyoruz. 44 günlük bir savaşın ardından Karabağ sahiplerine hamdolsun eline geçmiş oldu. Ermeni mezaliminden, Ermeni işgalinden kurtulmuş oldu. Arkadaki fonda görülen bina aslında Ermeni mezaliminin ne yazık ki bu şaheserleri ne hale getirdiğinin bir ifadesi ve kardeşim de fon olarak basın toplantısında gayet anlamlı bir yeri seçmiş bulunuyor. Bir tarafta valilik binası obür tarafta da ne yazık ki Ermenilerin yerle yeksan etmek üzere oldukları bir bina. 15 Haziran Azerbaycan Milli Günü vesilesiyle Haydar Aliyev'i rahmetle anmaktan geçemeyeceğiz.

BÜYÜK MEMNUNİYET

Kahraman Azerbaycan ordusunun Karabağ zaferinin sevincini geçtiğimiz yıl Bakü'de beraberce paylaşmıştık. Ogün yine bambaşka bir heyecan vardı. 6 ay sonra bu defa kadim şehir Şuşa'da kendisi ile bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Azerbaycan halkının Karabağ zaferini bir kez daha tebrik ediyorum. Tarihte bir çok sanatçı yetiştirmiş kültür başkenti Şuşa'dan dünyaya vereceğimiz mesajların çok önemli olacağını düşünüyorum.

KARDEŞLERİMİZE KATKI VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Karabağ'ı yeniden ayağa kaldıracak çalışmaları takip ediyoruz. Türkiye olarak azadlık mücadelesinde olduğu gibi yeniden inşa faaliyetlerinde de kardeşlerimize her türlü katkıyı veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Karabağ tekrar eski ihtişamına ve öz kimliğine kavuşacak.

GEREKEN TEDBİRLER ALINACAK

Bir yandan yıkımları telafi ederken diğer yandan da Karabağ ve Azerbaycan topraklarının bir daha böyle bir felaket yaşamaması için gereken tedbirleri alacağız. Herkesi Azerbaycan'ın zaferini kabullenmeye davet ediyoruz. Bölgedeki herkes nefret ve tahrik siyasetinden vazgeçmelidir. Ermenistan'ın kendisine uzatılan iyi niyet ve dayanışma elini tutmasını, ortak geleceği birlikte şekillendirme fırsatını iyi kullanmasını temenni ediyoruz. Altılı platformla birlikte artık istiyoruz ki bölge suhuletle, barış içerisinde yaşanan bir bölge olsun.

İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI TÜRKİYE'DE

Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği toplantısını önümüzdeki aylarda Türkiye'de yapacağız. Kimlikle seyahati 1 Nisan 2021 tarihinde başlatmış bulunuyoruz. Bu adım karşılıklı ilişkileri kolaylaştırarak birbirimizi daha da yakınlaştıracaktır. Türkiye olarak kadim şehir Şuşa'da en kısa sürede bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz.

"Azad edilmiş Şuşa'dayız"

Ortak basın toplantısında konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in açıklamalarının satır başları şu şekilde;

Azat edilmiş Şuşa'dayız, dünyanın gözü bugün burada.

Bu beyanname gelecek iş birliğimizin teminatıdır.

Karabağ Muharebesi'ne başlanan günden bugüne Erdoğan, Azerbaycan'a net ve açık destek ilan etti.

En tehlikeli, bombaların düştüğü yerlere Türkiye'nin basın mensupları geldi.

Biz muharebede Türk halkının dayanışmasını gördük. Türkiye'nin verdiği desteği hiçbir zaman unutmayacağız.

Tarihi abidelerimizi yakıp talan ettiler, tarihi şehir Şuşa'nın işgalinde buraya bir bina bile dikmediler.

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan "Müttefiklik Sözleşmesi"nde 100 yıl önce imzalanan Kars Anlaşması'na atıfta bulunuldu.