USD 32,50
EUR 34,69
ALTIN 2.499,53
BIST100 9.693
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Sünnet hakkında bilinmesi gerekenler

Özel Medar Hastanesi Sakarya Çocuk Cerrahisi, Üroloji ve Genel Cerrahi Uzmanları sünnet hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Sünnet hakkında bilinmesi gerekenler
23 Ocak 2023 | 10:05
Son Güncelleme:

SÜNNETİ NASIL YAPIYORUZ?

Sünnet konusunda bilgilendirmelerde bulunan Özel Medar Hastanesi Sakarya Çocuk Cerrahisi, Üroloji ve Genel Cerrahi Uzmanları sünnet konusunda pek çok yöntemin tarif edildiğini, tercih edilen yöntemin ise klasik yöntem olarak da isimlendirilen, en çok yapılan ve en güvenilir yöntem olan cerrahi yöntem olduğunu kaydetti. Bu yöntem hakkında bilgi veren Özel Medar Hastanesi Sakarya cerrahları, “Bu yöntemde iç ve dış sünnet derisi kesildikten sonra, birbirine kendiliğinden emilebilen dikişlerle tutturulur. Kanama kontrolü için bipolar koter (erektil dokuya zarar vermeyen kanama durdurucu yöntem) kullanılır. Bipolar koter uygulanması nedeniyle kanama riski minimuma indirilmiş olur. Bu uygulama ile sargı yapılmasına da gerek kalmaz. Sargı uygulamasında 2-3 gün duran sargı cinsel organa iyice yapışıp kuruduğu için çıkarırken hastaya acı verir. Ayrıca sargının çıkarılmasını takiben şişlik fazla olmaktadır. Sargı yapılmadığı için bu tür istenmeyen durumlardan da kaçınılmış olur” dedi.

15-20 DAKİKA SÜRÜYOR

Cerrahlar sözlerini şöyle sürdürdü: “2 aydan küçük bebeklere az miktarda şekerli su emdirilir. Şekerli suyun sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisinden faydalanıp, lokal anestezik ilaçla cinsel organ uyuşturularak sünnet yapılır. 2 aydan büyük bebeklerde ve tüm çocuklarda sedasyon uygulanır. Sedasyon narkoz değildir. Hastanın kıpırdamasını, hareket etmesini, psikolojik olarak etkilenmesini engelleyen yarı baygınlık halidir. Hasta herhangi bir cihaza bağlanmaz. Kendi kendine nefes almaya devam eder. Böylece genel anesteziye bağlı olası riskler bertaraf edilmiş olur. Diğer taraftan hasta işlemi hatırlamadığı için psikolojik olarak olumsuz etkilenmesinin de önüne geçilmiş olur. Sedasyon sonrası cinsel organ lokal olarak uyuşturularak ağrı duymaması sağlanır. Sünnet işlemi yaklaşık olarak 15-20 dakika sürer. Hastanede kalış süresi hastanın genel durumu ve ilaç etkisinin tamamen kaybolmasına göre belirlenir.”

Özel Medar Hastanesi Sakarya cerrahları sözlerini şöyle sürdürdü:

SÜNNET ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

· Operasyon öncesi açlık süresi anne sütüyle beslenenlerde 2 saat, mama veya yemekle beslenenlerde 3 saattir. Bu süreye uyulmalıdır.

· Sünnet sonrası ilk 1 saat dolduğunda çocuğunuz tekrar beslenecektir. Uzamış açlık süresi söz konusu olmadığından lütfen endişelenmeyiniz.

· Yaz aylarında kan sulandırıcı özelliği olan kırmızı meyvelerin sünnet öncesi dönemde fazla miktarda tüketilmemesi sağlanmalıdır.

· Aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. 1 hafta öncesine kadar kullanım öyküsü varsa hekiminizi lütfen bilgilendiriniz.

· Sizin tedirginlik ve gerginliğinizi çocuklarınız hisseder. Sakin ve serinkanlı davranmaya çalışınız. Unutmayın! Sünnet aynı zamanda bir mutluluktur. Tadını çıkarın.

SÜNNET SONRASI BEKLENEN DURUMLAR

Sünnet sonrası ilk idrar yangıya bağlı zorlayıcı olabilir. İdrarını yaptıktan sonra ağlama, huzursuzluk normaldir. 2-3 kez idrar yaptıktan sonra kaybolur. Büyük çocuklarda ilaç etkisiyle oluşan çift görmeye bağlı ‘’Neden 2 kafan var?, neden 4 gözün var?’’ gibi sizi şaşırtan sorular bazen de gülümseten garip davranışlar görülebilir. Göz bebeklerinde sağa sola ritmik hareketler oluşabilir. Bunların tümü gözlem sonrası 1- 2 saat içinde kaybolur.

Cinsel organın şişmesi (ödem) doğaldır. İdrarını yapabiliyorsa sorun oluşturmaz. Bazı çocuklarda 3-4 gün içinde geçerken bazılarında 2 haftaya kadar uzayabilir. Tamamen bünyesel bir yanıttır.

Lekelenme, sızıntı şeklinde kanama olabilir. Bozuk çeşme gibi damla damla sürekli kanama varlığında, kanayan yere gazlı bezle 3-5 dakika sıkıca bastırarak tampon uygulayınız. Kanama durmazsa hekiminize haber veriniz. Cinsel organın dip kısmında ve gövdesinde kırmızılık, torbaların üst kısımlarına inen morluk oluşabilir. Lokal anestezinin geçici etkisidir. Endişelenmeyiniz.

SÜNNET SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

· Tekrarlayan gürültü ve yüksek ses çocukları huzursuz eder. Sünnet sonrası loş ve sessiz ortam oluşturunuz.

· Bezli çocuklarda kontrole gelene kadar (1 hafta) 1 numara büyük bez kullanınız.

· Sünnetten 48 saat sonra banyo yaptırabilirsiniz. Bezli çocuklarda kaka sünnet alanına bulaştıysa kaçıncı saat olduğuna bakılmaksızın ılık su ve sabunla yumuşak hareketlerle temizleyebilirsiniz.

· Bezli bebeklerde her alt açışta cinsel organ derisini geri çekiniz. Reçete edilen ağrı kesiciler ilk beslenme sonrası hemen başlanmalı ve ilk 2 gün mutlaka verilmelidir. 2 günden sonra huysuzluk ve ağrı yakınması olursa devam edilmelidir. Yenidoğanlarda sık emzirmek ağrı kesici ihtiyacını ortadan kaldırır.

· Reçete edilen krem mutlaka günde 2 kez sabah ve akşam olmak üzere kontrol gününe kadar sürülmelidir. Krem, cinsel organın

· Üzerinde kirli beyaz-sarı renkli iltihap algısı yaratan bir görüntü oluşturabilir. Yıkayıp temizlemekle kolayca ortadan kalkar.

· Sünnet sonrası 3-4 gün mümkün olduğunca yatak istirahatı yaptırılmalıdır. Yatak istirahatı şişlik ve ağrıyı azaltır. Kontrole gelene kadar koşmak, bisiklete binmek, park oyunları gibi fiziksel aktiviteler yasaktır.

· Dikişler kendiliğinden eriyebilen dikişler olduğu için kontrol muayenesinde alınmayacaktır.

· Dikişler normalde 15- 20 günde düşmeye başlar. Bu süre 45 güne kadar uzayabilir. Dikişler kesinlikle alınmamalı, koparılmamalıdır. Sık banyo yaptırmak dikişlerin daha kolay düşmesine yardımcı olur.

· Sünnet sonrası 3. günden itibaren denize girebilir. 10. gün dolmadan havuza girmek yasaktır.

· Ve son olarak tüm erkek çocuklarına sorunsuz, kozmetik görünümü iyi sünnetler dileriz.