USD 32,57
EUR 34,75
ALTIN 2.492,57
BIST100 9.525
İHBAR hattı 0552 642 79 79

SUBÜ laboratuvarları nitelikli istihdama katkı sağlayacak

Kamu-üniversite-iş dünyası iş birliği ile SUBÜ Arifiye Meslek Yüksekokulu’na kazandırılan laboratuvarların açılışı yapıldı. Törende konuşan Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım insan kaynağını dünyayla rekabet edebilir hale getirmek için uygulamalı eğitimin önemine dikkat çekti. SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise el ve gönül birliği ile birçok güzel işe imza atılacağını vurguladı.

SUBÜ laboratuvarları nitelikli istihdama katkı sağlayacak - Sayfa 1

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Arifiye Meslek Yüksekokulu’na kazandırılan Motor Testi ve Simülasyon Laboratuvarı, Mekatronik Laboratuvarı ve Kaynak ve Simülasyon Laboratuvarı düzenlenen törenle açıldı. Törene Vali Çetin Oktay Kaldırım, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Arifiye Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, Toyota Türkiye CEO’su Erdoğan Şahin, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB) Başkanı Turgay Çelik, sivil toplum kuruluşları ile iş dünyası temsilcileri ve akademisyenler katıldı. MARKA, Arifiye Belediyesi, SATSO, SAMİB, Toyota, Otokar, Tunç Makine, Ural Maksan, Beyinci İhsan ve TOYOTAMİR katkılarıyla yapılan laboratuvarların uygulamalı eğitime ve iş dünyasının nitelikli çalışan ihtiyacına katkı sağlaması hedefleniyor. 

SUBÜ laboratuvarları nitelikli istihdama katkı sağlayacak - Sayfa 2

Rekabete hazır olmalıyız 
Sakarya’nın Türkiye’nin potansiyeli en yüksek olabilecek, gelişmeye çok açık ve vizyonunu çok doğru belirlemiş bir şehir olduğunun altını çizen Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Dünyada yoğun bir rekabet var. Gelişmeleri iyi okumak gerekiyor. Özellikle yeni nesil alanları iyi keşfedip ona yönelik hamleler yapmak ve insan kaynağını ona göre yetiştirmek lazım. Dünyada ülkeler kadar şehirlerin de rekabeti var. Şehirler bu rekabete hazır olmalı. Sadece yöneticileri, aktörleri, iş dünyası ve sivil toplum örgütleriyle değil eğitim kurumlarıyla, bilgi üreten kurumlarıyla, altyapısı ve insan kaynağıyla bunu sağlaması gerekiyor. Dünyada başarılı olmanın dili artık belli. Bilginin çok hızlı üretildiği, katma değere dönüştürüldüğü ve patentlerle sahiplenildiği bir çağdayız. Dünün efendileri tarım ve sanayi toplumlarıydı. Bugünün ve yarının efendileri ise bilgi toplumları olacak. Özellikle veriyi, bilgiyi çok iyi kullanan, onu analiz eden ve ürüne dönüştüren toplumlar, ülkeler ve şehirler bu rekabette ön plana çıkacak” ifadelerini kullandı. 

SUBÜ laboratuvarları nitelikli istihdama katkı sağlayacak - Sayfa 3

Kilit nokta iyi yetişmiş insan kaynağı 
Türkiye’nin büyük bir yürüyüşü ve hedefleri olduğunu söyleyen Kaldırım, “Dünyada önce ilk 10 sonra ilk 5 ekonomiye girip üretimde ve yeni nesil alanlarda son derece gelişmiş ülkelerden birisi olmak için çabalıyoruz. Bunun için şehirleri çok iyi çalıştırmamız lazım. Burada kamu-üniversite-iş dünyasının güzel bir birlikteliğini görüyoruz. Şehrin ve ülkenin aktörlerinin bir araya gelmesi, birlikte çalışması, doğru kararlar alması ve bu kararları uygulamaya geçirmesi oldukça kıymetli. Bu mekanizmanın iyi çalıştığını görüyorum. Bütün kurumları ortak çalışma kültürüne göre dizayn etmek ve bu yönde hedef koymak lazım. Geçmişte alaylı ve mektepli ayrımı yapılır alaylı işi mektepli teoriyi bilirdi ama bunlar bir türlü örtüşmezdi. Günümüzde artık bunları buluşturmamız gerekiyor. SUBÜ’nün kuruluş felsefesinde de bu var. İhtiyaç duyulan insan kaynağı sahada yetiştiriliyor. Esasında kilit nokta da zaten insan kaynağını iyi yetiştirmek ve bunu doğru planlamak. Artık her organize sanayi bölgesinde bir meslek lisesi ve meslek yüksekokulu görmeliyiz. İnsan kaynağımızı dünyayla rekabet edilebilir hale getirmek uygulamayla yerinde öğrenmekten geçiyor” 

SUBÜ laboratuvarları nitelikli istihdama katkı sağlayacak - Sayfa 4

13,5 milyon liralık yatırım 
Laboratuvarların kamu-üniversite-iş dünyası birlikteliğinin önemli çıktılarından birisi olduğunu belirten SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Ülkemiz yeni atılımlarla hızla büyür ve gelişirken bu hızın kesintiye uğramaması için nitelikli çalışan en çok ihtiyaç duyulan unsurlardan birisi. Ortaya koyduğumuz +1 Eğitim Modeli bir nebze de olsa bu ihtiyaca merhem oluyor. Ancak öğrencilerimiz daha iş yerine gitmeden okullarımızın teknik donanımı güçlü olmalı ve güncele ayak uydurmalı. İşte bu noktada açılışını yapacağımız laboratuvarlar tam anlamıyla üniversitede uygulamalı derslere ve nitelikli ara çalışanlar yetiştirilmesine katkı sağlayacak donanımlarla dizayn edildiler. Toplam 1000 metrekare kapalı alana sahip olan üç laboratuvar; 13,5 milyon liralık yatırımla inşa edildi” diye konuştu.