STK Temsilcileri Sapanca Gölü İçin Toplandı
Sakarya’nın Sapanca ilçesinde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri, su seviyesindeki ciddi düşüş ve kirlilik tehdidiyle gündemde olan Sapanca Gölü’nün korunmasına yönelik yol haritasını değerlendirdi.
Sapanca Gölü’nü Koruma Platformu tarafından düzenlenen ikinci geniş katılımlı toplantı, Sapanca’da gerçekleştirildi. Toplantıda, gölden çekilen su miktarı, buharlaşma oranları ve sanayi kullanımının göl ekosistemi üzerindeki etkileri bilimsel veriler ışığında ele alındı. Toplantıya 40’ı aşkın STK temsilcisi katıldı.
Toplantıda konuşan Beş Hilal Derneği Başkanı ve Sapanca Gölü’nü Koruma Platformu Sözcüsü İsmail Tiryaki, gölün yıllık su bütçesinin alarm verdiğini belirtti. Tiryaki, “Bilimsel raporlara göre fabrikalar ve sanayi kuruluşları gölden yıllık 111 milyon metreküp su çekiyor. Gölün yıllık su toplama kapasitesi ise 124 milyon metreküp. Buharlaşma oranları da eklendiğinde, kurumların kendi raporlarına göre dahi 2030 yılında gölün kuruduğu görülüyor. Ancak bizim yaptığımız çalışmalara göre bu süre 2 yıla kadar düşmüş durumda” dedi.
Göldeki su kaybının gözle görülür boyutlara ulaştığını vurgulayan Tiryaki, “Biz bir şeye inandık; kaybedenler vazgeçenlerdir. Biz vazgeçmeyeceğiz. Bu gölü kurtarana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Kimseyi suçlamak veya karalamak niyetinde değiliz. Tek amacımız, bize emanet edilen bu doğal mirası gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarabilmektir” ifadelerini kullandı.
Toplantının sonunda, STK temsilcilerinin görüş ve önerileri doğrultusunda Sapanca Gölü’nün korunmasına yönelik stratejiler belirlendi ve bir sonraki süreç için eylem planı oluşturuldu.