USD 32,62
EUR 34,81
ALTIN 2.493,37
BIST100 9.525
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Son madenci çıkarıldı can kaybı 41'e yükseldi!

Süleyman Soylu, ölü sayısını 40 olarak açıklarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sayının 41'e yükseldiğini belirtti.

Son madenci çıkarıldı can kaybı 41'e yükseldi!
15 Ekim 2022 | 10:03
Son Güncelleme:

Bartın Valiliği tarafından yapılan açıklamada, "Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18.15 sularında -300 kotunda henüz nedeni belli olmayan kısmi bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır." denildi.

Bartın'da maden ocağındaki patlama sonrası bölgede kurtarma çalışmaları sürüyor. Sağlık ekipleri olay yerinde sedyeler hazır şekilde bekliyor.

CAN KAYBI 40'A YÜKSELDİ

11.42 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu can kaybının 40 olduğunu açıkladı. Bakan Soylu açıklamasında "Bartın'daki maden faciasında can kaybı 40'a ulaştı. 40 şehidimizi burada çıkarıp hastanelere ulaştırdık. 110 madencimizden 58 madencimizde kurtulmuş oldu. 1 madencimizle ilgili bir belirsizliğimiz var. Arama kurtarma çalışmaları. Belirsizliğin ortadan kaldırılmasın yönelik çalışmalar devam ediyor.

40 madencimizin kimliği belirlendi. Biraz sonrada geri kalan 14 şehidimizin kimliği kamuoyu ile paylaşacağız. Burada çalışmaların başından itibaren ailelerde birlikte hareket etti .Burada mesai arkadaşlarının büyük acıları oldu. Allah hem milletimize hem ailelerine hem mesai arkadaşlarına hem de ülkemize sabır versin. Baş sağlığı diliyoruz. Bu olayın başından itibaren baş savcımız bütün yargı mekanizması.... Gece sabaha kadar olayın soruşturmasıyla ilgili gerekli bütün çalışmayı yürütüyorlar." ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: EN KÜÇÜK MAĞDURİYETE DAHİ İZİN VERMEYECEK, AİLELERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ

11.40 Cumhurbaşkanı Erdoğan Bartın'da yaşanan maden faciasıyla ilgili olarak "Bartın’ımızda meydana gelen maden kazası sonrası derhâl başlatılan çalışmalar birçok kuruluşumuzun ve sahadaki bakanlarımızın katılımıyla, aralıksız şekilde sürmektedir. Kaybettiğimiz madenci kardeşlerimizin aileleri, evlatları emanetlerimizdir. Can kayıplarını telafi edemesek de, vefat eden kardeşlerimizi geri getiremesek de en küçük mağduriyete dahi izin vermeyecek, ailelerimize sahip çıkacağız. Adli makamlarımız canımızı, ciğerimizi yakan bu elim hadiseyi tüm boyutlarıyla soruşturacak, en ufak bir ihmali dahi karşılıksız bırakmayacaktır. Ben de birazdan Bartın’a doğru yola çıkacak ve tüm çalışmalara yerinde vaziyet edeceğim. Bir kez daha hayatını kaybeden maden işçisi kardeşlerime Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Bartın’ın yanı sıra bazıları İstanbul’a ulaştırılan yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ülkemizin, milletimizin başı sağ olsun." dedi.

10.52 Emniyet Genel Müdürlüğü'nden "Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı bir maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin sosyal medya platformlarında vatandaşlarımızı kin, nefret ve düşmanlığa alenen tahrik eden ve provokatif içerikli paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 12 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, adli işlemlere başlanmıştır" açıklaması yapıldı.

08.00: Madende mahsur kalan işçilerin çıkarılması bekleniyor. 13 işçiye daha ulaşıldı.

06.38: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Bartın'daki patlama sebebiyle can kayıplarımızın sayısı 28’e ulaştı. İstanbul’da 6, Bartın’da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor.

Bakan Soylu, maden ocağında meydana gelen patlamada 26 madencinin hayatını kaybettiğini, 58 işçinin kurtarıldığını ve halen 15 madencinin kurtarılması için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti. Bakan Dönmez, "Patlamanın akabinde oluşan yangın söz konusu. 10-11 işçi yangının devam ettiği bölgede. Bazı bölgelerde kısmi göçükler var. " dedi.

BARTIN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Bartın Valiliği tarafından yapılan açıklamada, "Amasra Taşkömürü işletme Müessesesine ait maden ocağında saat 18.15 sularında eksi 300 kotunda meydana gelen kazada şimdiye kadar 36 maden işçimiz kaza alanından çıkarılmıştır. Çıkarılan işçilerimizden 25'i hayatını kaybetmiş olup, 6 maden işçimiz tedavileri için İstanbul'a sevk edilmiştir. 5 işçimizin tedavisi ilimizdeki hastanelerde devam etmektedir. Hayatını kaybeden madenci kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi.

BAKAN KOCA: TEDAVİSİ SÜREN 11 YARALIMIZ VAR

Bartın'daki can kayıplarımızın sayısı maalesef 25’e ulaştı. Tedavisi süren 11 yaralımız var. 1’i ağır, 4 hastamız yoğun bakımda. 1 hastamız serviste tedavi görüyor. 6 vatandaşımız uçak ambulanslarla İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Merkezine sevk edildi.

PATLAMANIN NEDENİ BELLİ OLDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, "İlk belirlemelere göre grizu patlaması oldu." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BARTIN'A GİDECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın'daki patlamanın ardından Diyarbakır ziyaretini iptal ederek Bartın'a gideceğini açıkladı.

BARTIN VALİSİ: ŞUAN -300 KOTUNDA 44 KİŞİ, -350 KOTUNDA DA 5 KİŞİ VAR

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Amasra'da maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin "Şuan -300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var. İşçilerimizi kurtarma çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, TTK Amasra Müessesesi İşletmesinde medyana gelen patlama sonrası 74 arama kurtarma ekibinin çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Vali Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamanın nedeninin henüz belli olmadığını belirtti. Kendilerine saat 18.15'te bilgi geldiğini ifade eden Arslan, "-300 kotunda, -250 kodunda 74 arama kurtarma ekibi arkadaşımız kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Şuan -300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var. İşçilerimizi kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Şuan altıncı yaralımızı çıkarıyoruz. Bütün ekiplerimiz seferber oldu. TTK'nın uzman ekipleri, AFAD ekipleri seferber durumdalar. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez yoldalar, 1.5 saat sonra burada olacaklar" diye konuştu.

Bartın'da maden ocağındaki patlama sonrası bölgede kurtarma çalışmaları sürüyor. Sağlık ekipleri olay yerinde sedyeler hazır şekilde bekliyor.

"PATLAMANIN TRAFO KAYNAKLI OLDUĞU BİLGİSİ SEHVEN PAYLAŞILMIŞTIR"

AFAD, "Bartın ili Amasra ilçesinde TTK Genel Müdürlüğü'ne ait maden ocağında meydana gelen patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisi sehven paylaşılmıştır. Patlamanın nedeni henüz belirlenememiştir. Mahsur kalan vatandaşlarımıza ulaşılması için AFAD ve tahlisiye ekipleri seferber edilmiştir." açıklamasında bulundu.

Patlamaya ilişkin açıklamada bulunan AFAD ayrıca, "Geçmiş olsun Amasra! Amasra Taşkömürü İşletmesinde henüz belli olmayan bir nedenle patlama meydana gelmiştir. Kütahya, Eskişehir, Zonguldak ve Karabük İl AFAD Müdürleri ile AFAD Sakarya Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü bölgeye yönlendirilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz." dedi.

17 İŞÇİ YARALI OLARAK KURTARILDI

DHA Muhabiri Ayhan Acar, CNN Türk canlı yayınında "17'inci işçi de yaralı olarak çıkarıldı." açıklamasında bulundu.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın ilimizin Amasra ilçesinde meydana gelen maden ocağı patlaması ile ilgili süreci ve tüm kurumların katıldığı çalışmaların koordinasyonunu yakından takip etmektedir.

Maden ocağı patlaması sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla bölgeye intikal etmiştir.

3 BAKAN BÖLGEDE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Amasra'da patlamanın olduğu bölgeye gittiği bildirildi.

VALİ ARSLAN, OCAKTAN ÇIKAN İŞÇİYLE GÖRÜŞTÜ

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamanın meydana geldiği TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne geldi. Vali Arslan, "Kim çıktı aşağıdan? Durum nedir?" diyerek maden ocağından çıkan işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi. Patlamayı haber alan çalışanların yakınları ise maden ocağına geldi. Çalışmalar sırasında bazı işçiler ocaktan çıkarıldı. Bir işçi arkadaşlarından destek alarak yürürken, durumunun iyi olduğunu söyledi. Mahsur kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürdürülüyor.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Amasra'da meydana gelen patlama nedeniyle Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

BAKAN BOZDAĞ: HADİSE BÜTÜN BOYUTLARIYLA SORUŞTURULACAKTIR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Madende mahsur kalan işçilerimizin sağ ve salimen kurtarılması hepimizin en büyük dileğidir. Patlamayla ilgi Amasra Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştır. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulacaktır." dedi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İletişim Başkanlığı, Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde yeraltında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklamada bulundu. Devletin tüm kurumlarının kısa sürede harekete geçtiği belirtilerek, "Amasra Taşköprü İşletme Müessesesi Müdürlüğü’nde meydana gelen kazanın ardından olaya müdahale etmek amacıyla devletimiz tüm kurumları ile kısa sürede harekete geçmiş, bölgede gerekli çalışmaları yürütmeye başlamıştır. Olayın aydınlatılması ve nedeninin tespit edilmesine yönelik incelemeler devam ederken mahsur kalan maden işçilerimizin kurtarılması için çalışmalar ivedi bir şekilde sürdürülmektedir. Gerekli bilgiler, ilgili kurumlar tarafından düzenli olarak paylaşılmaktadır. Bu açıklamaların takip edilmesi, resmi makamların paylaştığı bilgiler dışındaki iddia ve spekülasyonlara itibar edilmemesi gerekmektedir" açıklaması yapıldı.

SİYASİLERDEN GEÇMİŞ OLSUN MESAJLARI

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Bartın'da maden ocağında meydana gelen patlama sonrasında Twitter hesabından bir mesaj yayımladı. Şentop mesajında, "Amasra'daki maden ocağında meydana gelen patlama haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik. İşçi kardeşlerimizin sağ salim kurtarılması için devletimiz tüm kurumları ve imkânlarıyla çalışmaktadır. Cenab-ı Hak ülkemizi ve milletimizi korusun" açıklamasında bulundu.

BAKAN NEBATİ'DEN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bartın'da, maden ocağında gerçekleşen patlamayı büyük bir üzüntüyle öğrendim. Devletimiz, ilgili tüm kurumlarıyla teyakkuz halinde kurtarma çalışmalarını sürdürmektedir. Dualarımız, tüm maden işçilerimizin bir an evvel salimen ailelerine kavuşmaları için" dedi

'TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLMİŞTİR'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bartın'ımıza geçmiş olsun. Madende mahsur kalan işçilerimizin sağ salim kurtarılması için dua ediyoruz. Devletimiz bütün imkanlarıyla olay yerindedir. Tüm imkanlar seferber edilmiştir" ifadelerini kullandı.

'CAN KAYBI OLMAMASI TEK TEMENNİMİZ'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yaptığı açıklamada, "Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağındaki işçi kardeşlerimize geçmiş olsun. Devletimiz tüm kurumlarıyla kurtarma çalışmalarını sürdürmektedir. Can kaybı olmaması tek temennimiz. Allah ülkemizi tüm kazalardan muhafaza eylesin" dedi.

'DUALARIMIZ BARTIN İLE...'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık yaptığı açıklamada, "Dualarımız Bartın ile... Bartın'da maden ocağında meydana gelen patlamada can kaybının yaşanmaması en büyük temennimiz. Psikososyal destek ekiplerimiz bölgeye intikal ediyor. Devletimiz tüm imkanlarıyla seferber olmuş durumda" ifadelerini kullandı.

Ölü sayısı 41'e yükseldi

Süleyman Soylu acı haberi, "40 şehidimize ulaştık" ifadeleriyle açıklarken, edinilen bir son dakika bilgisine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ölü sayısının 41'e yükseldiğini açıkladı.

Bakan Soylu, açıklamasına şu ifadelerle devam etti;

"Olay olduktan sonra mümkün olduğunca zamanında bilgilendirmeye çalıştık. Sabah saat 07.30 itibarıyla, gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk.

"40 şehidimizi hastanelere ulaştırdık"

Bir kısımda yangın olmasına rağmen kahraman madencilerimiz arama kurtarmacılarımız, arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydu, hepsine minnettarız. 40 madencimizi 40 şehidimizi çıkartıp, buradan hastanelere ulaştırdık.

"58 madenci, kendi imkanlarıyla kurtuldu"

11 yaralımız da hastanelerde. 6’sı İstanbul, 5inin 3’ü Bartın, 2 si de özel hastanede, 1'i taburcu oldu. 110 madencimizden 58 madencimiz de kendi imkanlarıyla ve arkadaşlarının gayreti ile kurtulmuş oldu.

"Bir madencimizle ilgili belirsizliğimiz var"

Bir madencimizle ilgili belirsizliğimiz var. O belirsizliğin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. 40 madencimizin de kimliği belirlendi. Biraz sonra da geri kalan 14 şehidimizin kimliğini de kamuoyu ile paylaşacağız."