USD 32,41
EUR 34,81
ALTIN 2.400,38
BIST100 10.209
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Solunum yolu enfeksiyonunda güncel durum

Düzen Laboratuvarlar Grubu'nun son paylaştığı veriye göre grip aktivitesi geçen haftataya göre azaldı ancak solunum yolu virüsü sezonu henüz bitmedi!

Solunum yolu enfeksiyonunda güncel durum
23 Ocak 2024 | 13:07
Son Güncelleme:

Düzen Laboratuvarlar Grubu'nun son paylaştığı veriye göre grip aktivitesi geçen haftataya göre azaldı ancak solunum yolu virüsü sezonu henüz bitmedi! Sosyal medyada yapılan paylaşımda Uzm. Dr. Tutku Taşkınoğlu solunum yolu enfeksiyonlarının güncel durumu hakkında detaylı bilgi verdi.

Yeni yıla yüksek düzeyde grip, Covid-19 ve RSV ile başlanıldığı ifade eden Taşkınoğlu, ''Geçen hafta DomuzGribi aktivitesi düştü ancak yerini hızla H3N2 mevsimsel grip almaya başladı'' dedi.

Şubat tatiline girdiğimizde bir miktar düşüş görmemiz aslında oldukça normal ama okulların tatile girmesi ile yaşanacak düşüşün bir trend olmadığını unutmamalıyız uyarısında bulunan Taşkınoğlu, şu ifadeler yer verdi:

Genellikle böyle uzun tatillerin hemen ardından bir artış bekliyoruz.
Solunum yolu virüslerinin bir dereceye kadar Nisan ayına kadar bizimle olmasını bekliyoruz.

Geçen ay grip, Covid-19’u geride bırakmıştı. Ama şimdi Covid-19 nedeniyle başvurular artıyor; Kasım ayının başından bu yana iki kattan fazla arttı.

ÖNEMLİ 👉🏻 Aşılama ve önceki enfeksiyonlara karşı popülasyonda daha fazla bağışıklık koruması sayesinde, #Covid19 enfeksiyonlarının ciddi hastalıklara neden olma olasılığı, pandeminin ilk dönemlerine göre çok daha az. Ancak atık su testleri viral aktivitenin çok yüksek olduğunu gösteriyor, rehavete kapılmamak gerekiyor.

ÖNEMLİ 👉🏻 Daha önce grip, Covid veya #RSV geçirmiş olmanız ve iyi olmanız, bir dahaki sefere böyle olacağı anlamına gelmiyor. Henüz olmadıysanız #GripAşısı yaptırmanın faydaları olduğunu biliyoruz. Genel olarak aşı, dolaşan #InfluenzaA türüne karşı %60’tan fazla etkili ve 10 yaşın altındaki çocukları korumada daha da etkili oldu.

Laboratuvarımıza başvurularda BU HAFTANIN İKİ BÜYÜK SÜRPRİZİ oldu.
2 FARKLI ILDE CANDIDA AURIS varlığı tespit ettik.
ANKARA’DA 3 KIZAMIK VAKASI tespit ettik. Vakalardan 2si aşısızdı ve pnömoniye varan şiddette seyrettiler. Aşılı olan vaka ise atipik döküntülerle ve oldukça hafif seyretti.
KIZAMIK oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Aşısız bir toplulukta bir hastadan etrafındaki 12-18 kişiye bulaşabilir. Aşı sizi %97 korur.

❗Kalabalık ve kapalı ortamlarda maske takın ve lütfen dikkatli olun, bunlar çok bulaşıcı virüsler.