USD 32,36
EUR 34,74
ALTIN 2.393,10
BIST100 10.209
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Solunum yolu enfeksiyonunda güncel durum

Düzen Laboratuvarlar Grubu'nun son paylaştığı veriye göre bu hafta Türkiye'de ve tüm dünyada acil servis ziyaretleri ve test pozitiflik oranları semptom yükünün çoğunun gripten yani İnfluenza H1N1’den kaynaklandığını gösteriyor'' ifadelerine yer verildi. Ancak hastaneye yatışlarda COVID-19 başı çektiği ifade edilirken,güncel durum hakkında detaylı bilgi verildi. 

Solunum yolu enfeksiyonunda güncel durum
21 Ocak 2024 | 13:42
Son Güncelleme:

Düzen Laboratuvarlar Grubu'nun son paylaştığı veriye göre bu hafta Türkiye'de ve tüm dünyada acil servis ziyaretleri ve test pozitiflik oranları semptom yükünün çoğunun gripten yani İnfluenza H1N1’den kaynaklandığını gösteriyor'' ifadelerine yer verildi. Ancak hastaneye yatışlarda COVID-19 başı çektiği ifade edilirken,güncel durum hakkında detaylı bilgi verildi.

Düzen Laboratuvarlar Grubu'nun son paylaştığı veride şu açıklamalara yer verildi:

COVID-19

YÜKSEK VE ARTIYOR. Bugünkü seviyeler geçen kışa göre %22 daha yüksek ve artış devam ediyor. Bu kısmen JN.1 varyantının hızlı bir şekilde baskın hale gelmesi nedeniyle gibi gözüküyor.

ZİRVE NOKTALARINI tahmin etmek zor ancak bazı modeller, COVID-19 bulaşmasının önümüzdeki iki hafta içinde zirveye ulaşacağını öngörüyor. Birçok Avrupa ülkesi zaten zirveye ulaştı, özellikle sağlık kuruluşlarında maske zorunluluğu getirildi.

Amerika ve Avrupa’daki atık su kontrol panellerine göre bu, yalnızca orijinal Omicron tsunamisinin ardından şimdiye kadarki en yüksek ikinci COVID-19 dalgası. Ancak vaka sayısını bilmiyoruz çünkü atık sudaki SARS-CoV-2 konsantrasyonu ile klinik vaka sayıları arasında doğrudan bir karşılaştırma konusunda fikir birliği yok. Atık suyun zamanla karşılaştırılabilir olup olmadığını bilmiyoruz.

VİRÜS, viral yük de dahil olmak üzere ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DEĞİŞTİ. Ayrıca, atık su gözetiminin kapsamı önemli ölçüde arttı. (Mart 2020’de neredeyse hiç yokken şu anda 1.400’den fazla tesis var). Atık su muhtemelen Omicron dönemi boyunca karşılaştırılabilir düzeyde. Ancak bugünkü seviyeler Delta, Alfa veya orijinal Wuhan türüyle karşılaştırılabilir mi? Bilmiyoruz.

HASTANEYE YATIŞLAR da artıyor ancak bağışıklık duvarımız sayesinde şu anda geçen kışa göre %22 daha düşük, hastaneye yatışlar hâlâ 60 yaş üstü ve aşıları güncel olmayan kişilerde gerçekleşiyor.

GRİP
YÜKSEK AMA YAVAŞLIYOR.
Grip yılbaşının hemen sonrasında arttı. Ancak yavaşlıyor gibi görünüyor. Grip nedeniyle hastaneye kaldırılma oranları 22/100 bin tahmin ediliyor. Ama gerçek şu ki SEMPTOMLAR ALIŞIK OLDUĞUMUZDAN UZUN SÜRÜYOR VE YORUYOR.

RSV ve RHİNOVİRÜS
DÜŞÜYOR.
ADENOVİRÜS kendini göstermeye başladı ama hala çok geriden geliyor.