USD 32,52
EUR 34,80
ALTIN 2.426,90
BIST100 9.713
İHBAR hattı 0552 642 79 79

SİYASET AYNASINDA ÜÇ GÜZEL

M. Sarıalioğlu

M. Sarıalioğlu

01 Ocak 2022 | 14:10

Değerli Dostlar,

Nasıl yolların virajları olursa takvimlerin de yılları olur. Her gün bir yaprak koparırsın ömürden ve bir akşam üştü yolun sonuna geldiğini fark edersin. Bazen pişmanlık duyarsın bazen övünç.

2022 yılı da siyasette önemli bir viraj. İnsan 2002 yılını unutamıyor. Hani o siyasetten bezdiğimiz yıllar. Siyaset kurumu yerlere serilmişti. Siyasette kalitesizlik, yalan, dolan o kadar artmıştı ki millet seçimi bir çıkış, bir kurtuluş olarak gördü. Yasaklar ve yolsuzluklar tünelinden seçimle çıkılabilmişti.

O günden sonra Türkiye’nin kaderi gece ile gündüz gibi aniden değişti. Siyasete ve siyasetçiye bir güven geldi. Milletin beklentileri arttı. Siyasetçi milletin gözünde her yıl biraz daha yüceldi. 15 Temmuz 2016 gecesi millet siyasetçilerine, onu yönetenlere ve siyasi liderine sahip çıkmak için ölümü bile göze aldı. Siyaset kurumu zirve yaptığı gecelerden birini yaşadı. Siyasette kalite seviyesi çok güçlenmişti.

İşte bu kaliteyi siyasetin üç tarafı da gözü gibi korumalıdır. İktidar, muhalefet ve millet. Siyaset bir araçtır. Yağız bir ata benzer. Yemini suyunu iyi vereceksin. Kaşağısını yapacaksın, ona gözün gibi bakacaksın ki dehledin mi uçurabilsin milleti yeni ufuklara.

2023 hedeflerine doğru hızla yol alıyoruz. Bu yolda, gelin 2022 yılında, bir mola verelim, atımızı dinlendirip yemleyelim ve düzgün aynası olan bir handa konaklayalım. Sakinleşelim. Kendimize çeki düzen verelim. Siyasetin üç atlısı olarak siyaset aynasının karşısına şöyle bir geçelim.

Siyaset aynasının üç güzeline şöyle bir ayna tutalım 2022 yılının ilk günlerinde. Önce iktidar baksın kendine. Sonra muhalefet. Sonra da millet.

İktidar için 2022 yılı 2023 hedeflerine giden yolda son keskin viraj. Bu viraj dalgınlığı, savrukluğu, aceleciliği kaldırmaz. Sakince ve sağlam bir şekilde konsantre olarak direksiyona yapışmak gerek. Düz yollardaki lakaytlığı terk etmek gerek. El, ayak, kol, göz ve beyinin aynı ritimde hareket etmesi gerek. En ufak bir umursamazlık, yanılgı ve görmezden gelme uçurumun dibi demek. İktidar aynaya baktığında, yüzündeki yaraları, saçlarına bulaşmış tozları, elbiselerine yapışmış ve kurumuş çamurları görebilmeli. Güldüğünde sevimli olup olmadığını millete sorabilmeli. Siyaset aynası gerçekleri acımasızca yansıtır. Bu aynanın değerini bilmeli ve kabahati aynaya bulmamalı. En önemlisi de muhalefetin aynadaki komik ve çirkin duruşuna güvenmemeli. İktidar siyaset aynasında kendi güzelliğine güvenmeli. Yüzündeki, saçındaki ve elbisesindeki küçük aksaklıkları hızla temizleyip milletin çok sevdiği ve beğendiği o yakışıklı beyefendiyi 2023 yılına yeniden hazırlamalı.

Muhalefet ise yanılgılar içinde. İktidarın aynada görünen küçük aksaklıklarından medet umuyor. Kendisini dev aynasında görüyor. Hem kendini bu kadar büyük hem de nasıl güzeller güzeli bir prenses gibi görüyor anlamak zor. Siyaset aynasına nasıl bakarsan kendini öyle görürsün. Muhalefetin üç güzeli birbirine ittire kaktıra aynanın karşısında kendi güzelliklerini hayranlıkla izliyorlar. Kendilerini izlemeye doyamıyorlar. “Bu aynanın en güzeli benim diye” kavga ediyorlar. Bu kavgadan ayna da nasibini alıyor elbette. Ayna da toz kir içinde kalıyor. Ama sorun şu ki kavganın sonunda aynanın önünde muhalefetten bir kişi kaldığında, o kişi de ayna da epey hırpalanmış olacak. Millete bir güzellik sunması mümkün olmayacak.

Siyaset aynasının üçüncü bir güzeli daha var elbette. Kendini en masum, en güzel ve en dev gören millet. Geçmişteki o çelimsiz, ezilmiş, horlanmış ve fakir bırakılmış halini çoktan unutmuş görünüyor. Umursuz bir prenses gibi dans ediyor aynanın karşısında. Doğrusu hakkı da var. Nihayetinde ayna da onun için aynanın güzelleri de. Siyaset de onun için siyasetçi de. İktidar da onun hizmetkârlığı için çırpınıyor muhalefet de. Herkes ona âşık.

Değerli dostlar,

Sözün özü, 2022 yılı; siyasetin seviyesini düşürmeden, siyaset aynasını kirletmeden, kırmadan dökmeden 2023 seçimlerine gerçekçi yaklaşımlarla hazırlanma yılı olacaktır. İktidar ve muhalefet siyasetin kalitesini düşürmemeye özen göstermelidir. Siyasetin seviyesi düştüğünde milletin sürprizlere açık olacağı unutulmamalıdır. Millet siyaset aynasında güzellikler görmek ister. Her gün kâbus gördüğü bir ayna koyarsak önüne, tekmeler kırıverir maazallah.

Kalın sağlıcakla…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar