USD 32,32
EUR 35,07
ALTIN 2.307,42
BIST100 9.080
İHBAR hattı 0552 642 79 79

SGK ve Bağ-Kur'lulara müjde! Hesaplara yatırılıyor

Başvuruyu yapanların hesabına paralar toplu bir şekilde ödeniyor. SGK veya Bağ-Kur fark etmiyor. Ödemeler tek seferde hesaplara yatırılıyor. İşte detaylar...

SGK ve Bağ-Kur'lulara müjde! Hesaplara yatırılıyor - Sayfa 1

Yaşı gelip prim ödeme gün sayısını tamamlamayanlar ödedikleri prim miktarını toplu halde alabiliyorlar. Birden çok işveren yanında yapılan çalışmalarda prime esas kazanç üst sınırının geçilmesi halinde de para iadesi yapılıyor. İşte emeklilik ve prim ödemelerine ilişkin tüm merak edilen ayrıntılar.

KİMLER BU ÖDEMEDEN FAYDALANABİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yatırılan primler talep edilirse sigortalılara geri ödeniyor. Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından faydalanabilir. Yalnızca çalışandan kesilen, uzun vadeli sigorta kollarını (malullük, yaşlılık, ölüm) ifade eden primler iade edilir. İşveren payı, sağlık sigortası payı ve İşsizlik Sigortası Fonu için kesilen prim iade edilmez. Prim iadesi birincisi toptan ödeme ve ikincisi de birden fazla işveren yanında yapılan çalışmalarda prime esas kazanç üst sınırının aşılması durumunda yapılır.

Toptan ödeme; emeklilik için aranan yaş koşullarından yaş şartını sağlayıp yeterli prim ödeme gün sayısına sahip olmayan sigortalılara yapılır. Tavanı aşan kazançlara ilişkin prim iadesi hemen yapılabilir. Prim iadesine yönelik merak edilen soruların yanıtları şöyle:

SGK ve Bağ-Kur'lulara müjde! Hesaplara yatırılıyor - Sayfa 2

EMEKLİ OLMAK İSTEMEYENLER DEVLETTEN PRİMLERİNİ ALABİLİR Mİ?

Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilir.

PRİM GERİ ÖDEMESİ NASIL HESAPLANIYOR?

Çalışırken SGK'ya brüt ücretin yüzde 34.5'i oranında prim yatırılır. Bununla beraber emeklilik için sigortalı adına yatırılan prim tutarı SSK'lı çalışanlarda yüzde 14, Bağ- Kurlulara da yüzde 20 oranında hesaplanıyor.

SSK PRİMLERİ NASIL GERİ ALINIR?

Aynı anda birden fazla işverenden ücret alan SSK'lı çalışanlar için bir ayda ödenen prim tutarı aylık asgari ücretin 7.5 katını aşması durumunda, aşan kısmın yüzde 15'i oranında prim iadesi yapılır. Kişinin ilçedeki sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne başvurması gerekiyor.

SGK ve Bağ-Kur'lulara müjde! Hesaplara yatırılıyor - Sayfa 3

İŞVERENİN ÖDEDİĞİ PRİMLERİN İADE EDİLİYOR MU?

Hem yaşı doldurma hem de tavanı aşma durumunda sadece işçi payına düşen uzun vadeli sigorta kollarına ait tutarlar iade ediliyor, işverenin ödediği primlerin iadesi söz konusu değil.

SGK ve Bağ-Kur'lulara müjde! Hesaplara yatırılıyor - Sayfa 4

TOPTAN ÖDEME ALMAK İÇİN GEREKEN KOŞULLAR NEDİR?

Emeklilik için prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş koşulu aranır. Primlerin toptan iadesi için bu koşullardan yaş şartını sağlamak zorunlu. Emekli geri ödemesi sigortalıların emeklilik için gerekli yaş şartını doldurduğu halde prim ödeme gün sayısı veya sigortalılık süresini tamamlayamadığı için aylık bağlanamaması durumunda prim ödemesinin toplu olarak iadesi anlamına geliyor. Yeterli prim gün sayısı dolmayan sigortalılar yaşı doldurduysa prim parasını topluca alabilir.