USD 32,37
EUR 34,96
ALTIN 2.325,57
BIST100 9.125
İHBAR hattı 0552 642 79 79

SAÜ’den bir proje daha: Madde bağımlılığıyla mücadeleye destek verdi

Sakarya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeler Koordinatörlüğü tarafından desteklenen, madde bağımlıları ve ailelerini konu edinen ve SAÜ Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Genç tarafından yürütülen “Bireyleri Madde Bağımlılığına İten Sebepler, Çözümler ve Madde Bağımlılığından Koruyucu, Önleyici Ve İyileştirici E-Öğrenme Platformu” isimli proje başarıyla tamamlandı.

SAÜ’den bir proje daha: Madde bağımlılığıyla mücadeleye destek verdi
23 Mayıs 2023 | 13:33
Son Güncelleme:

Toplumda yaygın bir şekilde görülen madde bağımlılığına karşı ailenin koruyucu ve iyileştirici rolünü güçlendirerek, toplumun bilinç düzeyini arttırma ve bağımlı bireyleri eğitme amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında, yenilikçi eğitim modülleri oluşturuldu. Ve bu modüllere kolaylıkla ulaşılabilecek e-öğrenme platformu hazırlandı.

PROJENİN AÇILIŞI EN TEMEL AŞAMASI OLAN ÇALIŞTAY İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Çalıştaya başkanlık eden Proje Koordinatörü Prof. Dr. Yusuf Genç madde bağımlılığı konusunun, dünyadaki temel sosyal problemlerden biri olduğunu ve bu projeyle bu konuda yapılacak çalışmalara referans olunacağını belirterek, proje hakkında kapsamlı ve doyurucu bilgiler verdi. Çalıştaya madde bağımlılığı konusuyla ilişkili olabilecek farklı anabilim dallarından akademisyenler (Sosyal Hizmet, Rehberlik ve Psiklojik Danışmanlık, Hemşirelik Bölümleri), madde bağımlısı bireylerin hizmet aldıkları kurumlardan personeller (AMATEM kurumundan doktor vb.) ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü yönetici ve personelleri katılım sağladı. Bu sayede araştırma konusuyla ilgili farklı disiplinlerin ve kurumların fikirlerinin alınması sağlanarak, projenin faaliyetleri gözden geçirildi ve yol haritası belirlendi.

TOPLAMDA 322 KİŞİYLE GENİŞ KAPSAMLI BİR SAHA ARAŞTIRMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Disiplinli bir ekip çalışmasının hem teorik hem de pratik sahada hayat bulduğu projede, madde bağımlılarının ve madde bağımlısı bireye sahip ailelerin güncel durumları ve problemleri belirlendi. Bu problemler saha araştırmasıyla elde edilen çalışmalar sonucunda tespit edildi. Toplamda 175 madde bağımlısı ve 147 madde bağımlısına sahip aile bireyleri olmak üzere toplamda 322 kişiyle geniş kapsamlı bir saha araştırması gerçekleştirildi. Buradan elde edilen veriler ışığında bir adet uluslararası dergide yayınlanan İngilizce makale, iki farklı uluslararası sempozyumda sözlü sunulan iki bildiri ve projenin en önemli çıktısı olan 16 eğitim modülünden oluşan e-öğrenme platformu hayata geçirildi.

ONLİNE ÖĞRENME VE BİLİNÇLENDİRME PLATFORMU KURULDU

Yenilikçi ve inovatif özelliklere sahip e-öğrenme platformuyla birlikte projenin kapsamı, sonuçları ve çıktıları internet ortamında paylaşıldı. Modern ve yenilikçi eğitim modüllerine sahip içerikleri ve açık erişimle hedef kitlelerin kolaylıkla ulaşabileceği online öğrenme ve bilinçlendirme platformu kuruldu. Bu platformda hem madde bağımlılarına hem de ailelere yönelik farkındalık kazandırmak ve bilinç düzeyini yükseltmek amacıyla eğitim modülleri, video sunumları hazırlandı. Bu videolar profesyonel çekim ortamlarında ve alanında uzman meslek elemanları tarafından dizayn edilerek topluma kazandırıldı.

PROJEYİ YAYGINLAŞTIRMAK ADINA SEMİNERLER VERİLDİ

Projenin tamamlanmasının ardından projenin kapsamını ve projeden elde edilen sonuçları farklı kesimlerle buluşturmak adına yaygınlaştırma ve tanıtım faaliyetleri yapıldı. Bu kapsamda toplamda 10 lisede ve KYK yurtlarında hem öğrencilere hem de ailelere yönelik seminerler verildi. Bu sayede madde bağımlılığı konusunda erken tedbir alınması ve gençlerin bu alışkanlığı kazanmamasına yönelik, verimli bir süreç ilerletildi. Seminerler sırasında hem öğrencilerin hem de ailelerin seminere eşlik etmesi ve soru sormaları önemsenerek interaktif bir yöntem benimsendi. Bu sayede konuyla ilgili doyurucu bir program akışı sağlandı. Bu tanıtım faaliyetleriyle, proje çıktılarının uzun vadeli olarak kullanılmasına ve daha geniş kitlelere ulaşmasına katkı sağlandı.

Sakarya Üniversitesi, Prof. Dr. Yusuf Genç koordinatörlüğünde yürütülen bu projeyle, başlangıcından sonuna kadar pek çok farklı disiplinden uzman profesyonellerin önemli katkıları sonucunda bilim camiasına yeni ve özgün bir proje sundu.