USD 32,37
EUR 34,97
ALTIN 2.325,39
BIST100 9.080
İHBAR hattı 0552 642 79 79

SATSO’DA YENİ DÖNEMİN İLK MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 2022-2026 döneminin ilk Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

SATSO’DA YENİ DÖNEMİN İLK MECLİS TOPLANTISI YAPILDI - Sayfa 1

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 2022-2026 döneminin ilk Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

SATSO’DA YENİ DÖNEMİN İLK MECLİS TOPLANTISI YAPILDI - Sayfa 2

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1201 No’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Eylül Ayı Gelir-Gider Tablosu, Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Tuncay Cebeci’nin sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

SATSO’DA YENİ DÖNEMİN İLK MECLİS TOPLANTISI YAPILDI - Sayfa 3

“Üyelerimizin Güvenine Layık Olacağız”

Dönemin ilk meclis toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren Meclis Başkanı Erdem Ercan, 3 Ekim tarihinde, 6081 üyemizin katılımıyla, son derece demokratik bir ortamda gerçekleşen Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği seçimlerinin odamıza ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu süreçte Sakarya’nın dört bir tarafından kalkıp gelen, demokratik hakkını kullanarak, bizlere bu meclis çatısı altında hizmet etme imkanı veren tüm üyelerimize şükranlarımızı sunuyorum.

Bizler bugün burada bulunuyorsak hiç şüphesiz o kıymetli insanların destekleri sayesindedir. Siz kıymetli meclis üyelerimize de şahsıma göstermiş olduğunuz teveccühten dolayı şükranlarımı sunuyorum. Görevi devraldığımız değerli Talip Kuriş başkanımıza da geçmiş dönem çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca hep birlikte yol alacağımız, aynı çatı altında üyelerimiz ve şehrimize dayanışma içinde hizmet edeceğimiz, değerli yönetim kurulu başkanım Akgün Altuğ’a ve yönetim kuruluna da başarılar diliyor, birlikte geçireceğimiz yeni dönemin hayırlı olmasını diliyorum.

Seçim sürecini geride bıraktık, bundan sonra tüm enerjimizi, ilimiz ve üyelerimizin menfaati ve gelişmesi için harcayacağız. Bu nedenle, SATSO üyeleri olmak üzere, ilk meclis toplantımız vesilesiyle, kamuoyuna yönelik birkaç önemli konuya değinmek istiyorum. Bugün, burada, SATSO meclisinde görev yapan tüm üyelerimiz ne denli büyük bir sorumluluk üstlendiklerini en iyi şekilde bilen insanlardır. Bu salonda bulunan meclis üyelerimizin tek bir derdi vardır, o da Sakarya’ya hizmet. Bu amaç doğrultusunda bu çatı altında alacağımız her kararda, bu sorumluluk duygusuyla hareket edeceğiz. Her zaman, her şartta üyelerimizin ve Sakarya’nın menfaatini göz önünde bulunduracağız.

1917 yılında, bu şehrin insanına hizmet etmek için bu odayı kuran büyüklerimizin mirasına uygun hareket edeceğiz. 105 yıl önce, ülkemiz çok zor bir dönemden geçerken, bu odayı kurmayı düşünecek kadar ileri görüş sahibi olan ticaret insanlarının izinden yürümeyi sürdüreceğiz. Yaş ortalaması 48 olan genç bir meclis olarak geçmişten bugüne oda tarihimize katkı sunan büyüklerimizin başını öne eğdirmeyip, gelecek kuşakların umudu olan bir ticaret ve sanayi odası vizyonuyla hareket edeceğiz. Odamızın kurumsal tecrübesini genç ve dinamik meclis üyelerimizle birleştirerek bu dinamik potansiyeli aktif bir şekilde kullanacağız. Bu vesileyle ticaret ve sanayi odamızın kuruluşundan bugüne kadar emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyorum. Hakkın rahmetine kavuşmuş olanları rahmetle anıyor yaşamlarını sürdürenlere sağlıklı günler diliyorum.

Biz biliyoruz ki, ticari yaşamda en değerli sermaye dürüstlüktür. İnsan, bir şeyi kaybettiği zaman, sadece o şeyi kaybetmiş demektir. Ancak dürüstlüğünü kaybeden ise her şeyini kaybeder. Bu nedenle biz her zaman vicdanımızı dinleyip, dürüstlüğünü koruyanlardan olmanın mücadelesini vereceğiz. Bu çatı altıda görev yapan herkesin bu düşünceye sahip olduğuna yürekten inandığımı da belirtmek istiyorum. Seçimlerin ardından başlayan yeni dönemde SATSO meclisi olarak yönetim kurulumuzun öncülüğünde daha önceki süreçte olduğu gibi şehrimizin değerli yöneticileri ile uyum içerisinde çalışmaya devam edeceğiz. 

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerinden aldığı güçle, şehrin en büyük meslek örgütüdür. Şehirdeki her platformda, görüşüne, bilgisine ve tecrübesine başvurulan bir paydaş olarak SATSO meclisi şehrimizi ilgilendiren tüm konularda katılımcı olmayı sürdürecektir. Sakarya sahip olduğu endüstriyel yatırım avantajları, ticari kabiliyeti, tarımsal üretimdeki potansiyeli, turizm değerleri, coğrafi konumu, gelişen yüzü, ülke ekonomisine yarattığı katma değer, beşeri kültür mozaiğini, Sakaryalılık kimliği ile birleştiren eşsiz bir kenttir. Ve her geçen gün yaşanabilirlik cazibesini arttırmaktadır. Bu ilgi, ciddi bir nüfus artışını da beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla bizler bu bahsettiğim unsurlar çerçevesinde önemli bir sorumluluk üstlenmiş durumdayız.

“Üyelerimizin sorunlarının sözcüsü olacağız”

Sakarya’mızın geleceği inşa edilirken bizler önemli aktörler olarak anılacağız. Bu bilinci hiç kaybetmeyelim, ilk günkü şevkimiz ve heyecanımızı son güne kadar diri tutalım. Her zaman sahada, üyelerimizin yanında olalım. Mücadele ederek kazandığımız temsili, layıkıyla yerine getirmeli, meclis toplantılarımıza özenli olarak katılmalıyız. Ben bu konuda meclis üyelerimizin gereken hassasiyeti göstereceğine inanıyorum. Üyelerimizin bize sunduğu teveccüh sadece bu salonda bir koltuk değil, onların haklarını gözetmek, sorunlarının sözcüsü olmak demektir. Bu doğrultuda, yönetim kurulu başkanım, yönetim kurulu üyelerimiz ve siz değerli meclis üyelerimizle beraber Sakarya’mızı ülkemiz ekonomisinde, ticaretinde, turizm ve tarım alanında daha da üst noktalara taşımak için güçlü bir ekip ruhu ile çalışacağımıza inancım sonsuzdur. Sakarya’mıza kattığımız her değer aynı zamanda üyelerimizin gelişimi ve dönüşümü demektir. Geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğimiz Türkiye Odalar ve Borsalar birliği başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu da SATSO’nun Türkiye ekonomisi için ne denli önemli bir kurum olduğunu ifade etmiştir.

Eğer biz bir ve beraber olursak, şehrin sorunlarının çözümü için birlikte hareket edersek, güç birliği yaparsak o zaman başarılı olabiliriz. Şunu özellikle belirtmek isterim ki; gerçekleştireceğimiz tüm hizmetler, üreteceğimiz projeler, yapacağımız faaliyetler, dayanışma ruhu ile birleştiğinde geleceğe iz bırakır, anlam kazanır, daha sürdürülebilir ve güçlü olur. Bu itibarla, üyelerimizle yan yana, şehri bütün olarak kavrayan bir anlayışla hizmet ederek ortak bir dille hareket edeceğimizden şüphem yoktur. Artık bize düşen görev; bizleri bu göreve getiren üyelerimizin güvenlerine layık olmaktır. Eğer bunu başarırsak hiç şüphe yok ki kazanan odamız, üyelerimiz ve şehrimiz olacaktır. Tüm meclis üyelerimizi tekrar tebrik ediyor ve yeni dönemimizin odamıza, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

SATSO’DA YENİ DÖNEMİN İLK MECLİS TOPLANTISI YAPILDI - Sayfa 4

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi:

“Hep Birlikte Çalışarak İlerlemenin Mutluluğunu Yaşayacağız”

“3 Ekim’de başlayıp 7 Ekim’de tamamlanan yoğun bir seçim dönemini geride bıraktık. Bugün değerli meclis üyelerimiz nezdinde tüm üyelerimize seçimlerde gösterdikleri hassasiyet için teşekkür ediyorum. Camiamıza, şehrimize ve demokrasiye yaraşır bir seçim geçirdik.  Seçim dönemindeki rekabetin asıl amacı Sakarya’ya hizmet etmektir ve seçimler, sonuçları açıklanana kadar geçen bir süreçtir. Bundan dolayı artık, seçimin kazananını ya da kaybedenini değil, Sakarya’nın ve üyelerimizin menfaatini düşünmeliyiz. Kazanan Sakarya oldu. Seçim rekabetini ve rakip kimliğimizi bir kenara bırakarak şimdi kaldığımız yerden hizmet etme vaktidir

Bugün bu salonda dinamik ve gençleşen bir SATSO meclisini karşımda görüyor olmaktan memnuniyet duyuyorum. Hepinizin yeni görevlerini tebrik ediyor, hep birlikte başarılı bir dönem geçirmeyi temenni ediyorum. Geçmiş dönemde birlikte çalıştığımız tüm meclis, komite ve komisyon üyelerimize odamıza kattıkları değer için de özellikle teşekkür ediyorum. Bu dönemde de kaldığımız yerden birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde örnek çalışmalara imza atacağımıza ve geleceğe yatırım yapacağımıza inanıyorum. Bunu hep birlikte yapacağız. Sesimiz tek ve gür olduğu sürece, Sakarya ve üyelerimiz için gücümüzü ve enerjimizi harcamaya hazırız.

“Doğru aksiyon alabilmemiz komitelerimizin çalışmaları ile olacak”

Biz; meclisimiz, komitelerimiz ve güncellenen komisyonlarımızla üyelerimize daha fazla dokunan, Sakarya’ya daha fazla değer katmaya gayret eden bir Oda olacağız. Hepimiz çok yorulacağız, çok gayret edeceğiz ama istikametimizde ilerlemenin mutluluğunu da hep birlikte yaşayacağız. Yorucu ama oldukça keyifli bir dönem bizi bekliyor. Özellikle komitelerimizin yaptıkları toplantılarda sektörel konularla ilgili görüşleri, sorunları, çözüm önerileri ve üyeleri ile temas ederek aldıkları kararlar bizleri besleyecek en önemli unsurlar olacak. Komitelerimizi her zamankinden daha aktif görmek istiyoruz. Komitelerin talepleri, üyelerimizin talepleri demektir. Doğru aksiyonlar alabilmemiz komitelerimizin gayretine bağlıdır. Bizim hareket noktamız üyelerimizdir. Sizlerden daha önceki dönemde de sık sık dile getirdiğim bir konuyu tekrar rica ediyorum: değerli meclis üyesi arkadaşlarım sizler bu çatı altında Sakarya iş dünyasının temsilcileri, üyelerimizin emanetçilerisiniz. SATSO kampüsünden girerken siyasi kimliklerinizi, görüşlerinizi dışarıda bırakarak sadece üyelerimizi önceleyecek misyonla hizmet etmenizi rica ediyorum.

”TOGG’un Açılışında Biz de Yer Alacağız"

29 Ekim Cumartesi günü Cumhuriyetimizin Kuruluşu’nun 99. Yıldönümünde yerli otomobilimiz ve Türkiye’nin vizyon projesi TOGG’un seri üretiminin gerçekleştirileceği Gemlik Kampüsü’nün açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılacak biz de yönetim kurulu üyelerimizle TOBB başkanımızın davetlisi olarak orada olacağız.

Dış Ticaret İstatistikleri

Sizlere ilimizin eylül ayı ihracat ve ağustos ayı ithalat verileri hakkında da bilgi vermek istiyorum. Geçtiğimiz ay ciddi yükseliş ve önemli atılımları yaşadığımız bir ay oldu. Türkiye ihracatçılar meclisi tarafından açıklanan bilgilere göre şehrimiz iş dünyası eylül ayında bir önceki aya göre %65,48, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ise %42 artışla 462,7 milyon dolar olarak gerçekleştirdi ve ülke ihracatına %2,3’lük katkı sağladı.

Yılın ilk 9 ayında da kümülatif olarak 3.6 milyar dolarlık ihracat performansı gösterdik. Ve en çok ihracat yapan 8. Konumuna yerleştik.

TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı ithalatımız geçen yılın aynı ayına göre %25,2 oranında artışla 252 milyon 934 bin dolar oldu. Ağustos ayında sakarya dış ticaret dengesi 50 milyon 560 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %120 olarak gerçekleşti.

Yerli Cep Telefonu Üretimi

Ülke olarak her alanda millileşme çalışmalarına ağırlık veriyoruz. İthalatta önemli bir çıktı olan yerli oto üretimi konusundaki hassasiyeti cep telefonunun yerli üretimi için de gösterilmesi konusunda elimizden geleni yapacağız. Yerli cep telefonu üretelim.”