USD 32,36
EUR 34,97
ALTIN 2.325,12
BIST100 9.080
İHBAR hattı 0552 642 79 79

SATSO Meclisinde dikkat çeken başlıklar!

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri, Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısında sektörel sorunları, şehrin ve ülkenin gündemine yönelik görüşlerini dile getirdi. Sektörde yaşanan birçok sıkıntıyı dile getirildiği toplantıda, deprem kuşağı Sakarya’da uygulanan yatay mimarinin değişmesi ve zemin iyileştirmesi ve günümüz teknolojileri ile yüksek katlı yapılabileceği talebi dikkat çekti.

SATSO Meclisinde dikkat çeken başlıklar! - Sayfa 1

SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen meclis toplantısının gündem maddelerinde kürsüye gelen Meclis Üyeleri yaptıkları konuşmalarda görüş ve önerilerini dile getirdiler.

SATSO Meclisinde dikkat çeken başlıklar! - Sayfa 2

Toplantının başında 31. Meslek Komitesi Tarafından Bilişim Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmaların 2023 yılı Teknik Servis ve Hizmetleri Fiyat Tarifesi Teklifi görüşüldü. Teklif ile ilgili söz alan 31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık; “Bilişim sektöründe yetişmiş eleman maliyeti diğerlerinden yüksek. Yazılımcı barındırmak büyük bir külfet. Bu fiyat tarifesini sektörde bir standart oluşturmak amacıyla çıkarıyoruz. Meslek mensubu üyelerimizin de uymasını arzuluyoruz” dedi. Meclis Üyesi Kırık’ın ardından oylanan teklif meclis üyeleri tarafından kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde meclis üyeleri sektörel sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.

SATSO Meclisinde dikkat çeken başlıklar! - Sayfa 3

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık; “Birçok meslek grubu son 20 yılda birçok değişime uğradı. Bu çatı altında en çok içeriği gelişen ve değişen meslek grubu belki de bizleriz. Müthiş hızlı ilerleyen bir sektör ve buna bizim de şehir olarak ayak uydurmamız gerekiyor. Bu konuda geçtiğimiz senelerde Başkanımıza projelerimizi iletmiş ve bir bilişim OSB olması gerektiğini anlatmıştık. Lojistik sektörüyle birlikte OSB’mizi kurmaya çalışıyoruz ve ben de kurucu derneğe üyeyim ancak bürokrasiye takılıyoruz. Bilişim sektörü ve Sakarya olarak kaybedecek zamanımız yok. Yazılım ve bilişim sektörünü kesinlikle planlı bir alana toplamamız lazım.

SATSO çatısı altında en kârlı meslek grubu yazılım sektörüdür. Üyelerimizden hayali olmayan, kendini geliştirmeyen, bunu istemeyen işletme sahibi yok. Yazılım ihracatı ile ilgili çalışmalarımız var ve bakanlık yetkilileri ile görüştük. Yazılım ihracatına yönelik birçok teşvik ve destek var. Personel giderleri çok yüksek ancak bunun üstesinden yazılım ihracatı ile gelebiliriz. Buna yönelik de çalışmalara hız vermek gerekiyor. Ayrıca birçok destek önce parayı harca sonra desteği al şeklinde olabiliyor. Bunun da düzeltilmesi gerekiyor. Biz SATSO olarak Teknokent’in kurucu ortaklarındanız. Teknokentte kira artış dönemi geldi ve Üyelerimizi mağdur etmeyecek bir artış bekliyoruz. AR-GE yapan üyelerimiz var.” dedi.

SATSO Meclisinde dikkat çeken başlıklar! - Sayfa 4

16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Zafer Yıldırım; “Sigorta poliçeleri niye artıyor bilgilendirme yapmak istiyorum. Pandemi sürecinde yasaklar, zorluklar gerekçesiyle ve trafik normal seyretmeyeceği için sektöre zam yaptırılmadı. Bu yıla kadar geldi ancak sigorta şirketleri sanki bunun öcünü alıyor gibi 6 ayda ciddi zam yaptılar. Bu zamlardan sonra müşteri kaybını önlemek adına yeni hizmette ve fiyatta düşük birçok poliçe hayata geçtiğine de şahit olduk. Bu poliçelerde bazı kapsamlar çıkarılmıştı. Aslında girdileri en çok artan sektörlerden biri olarak görülse de kazanç olarak yine aynı durumdayız. Sigorta poliçelerinde 7 basamaklı hasarsızlık indirimi 9’a çıkarıldı. Hiç kaza yapmayan ya da az kaza yapan insanlara daha çok indirim olacak. Çok kaza yapana da ciddi zam oluyor.

Sigorta poliçelerimizin, araçlarımızı sattığımızda 15 gün geçerliliği vardı ancak 1 Ocak 2023 tarihiyle bu kalkacak ve aracı noter satışı sırasında sigorta yapılmış olacak.  Olur da noterler de yetkili sigorta poliçesi kesen kuruluşlar olarak belirlenirse bu bizler için sorun olabilir. Bizler 40’a yakın sigorta şirketinin acenteleriyiz. Bizim burada kestiğimiz ve de İstanbul’da veya Ankara’da sigorta kesen acente aynı fiyat, aynı hizmettir. Üyelerimiz yerel acenteleri tercih etmelilerdir.” dedi.