USD 32,50
EUR 34,69
ALTIN 2.499,53
BIST100 9.693
İHBAR hattı 0552 642 79 79

SATSO Meclis Toplantısında Planlı Kentleşme gündeme getirildi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri, Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısında sektörel sorunları, şehrin ve ülkenin gündemine yönelik görüşlerini dile getirdi.

SATSO Meclis Toplantısında Planlı Kentleşme gündeme getirildi - Sayfa 1

SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen meclis toplantısının gündem maddelerinde kürsüye gelen Meclis Üyeleri yaptıkları konuşmalarda görüş ve önerilerini dile getirdiler.

Gündem maddelerinin müzakere edildiği toplantıda; 27. Meslek Komitesi tarafından önerilen ekmek azami fiyat tarifesi değişikliği talebi görüşüldü.

İlgili maddede söz alan 27. Meslek Komitesi (Unlu Mamuller-Et ve Süt Ürünleri)’nden Meclis Üyesi Ergin Balcı şunları dile getirdi; “Meslek grubu üyelerimizden gelen talepler ve komitemiz tarafından yapılan araştırmalar ile incelemeler neticesinde un, maya, işçilik, akaryakıt ve ambalaj gibi girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar dolayısıyla üretici üyelerimizin mağduriyet yaşamaması adına 2023 yılı içerisinde uygulanacak ekmek azami fiyat tarifesinin; 200 Gram Ekmek: 5,00 TL, 400 Gram Ekmek: 10,00TL ve 1050 Gram Ekmek: 25,00TL olarak illerimiz sınırları içerisinde perakende satışa uygun olacağı tarafımızca tespit edilmiştir.” dedi. Çevre illerimizde de bu fiyat tarifesi uygulanmakta ve ilimizde Esnaf Odalarına bağlı meslektaşlarımız tarafından da 15.11.2022 tarihinden bu yana uygulanmaktadır.” dedi. Ekmek Fiyat Tarifesi Teklifi SATSO Meclisinde oylanarak Valiliğe gönderilmek üzere kabul edildi.

SATSO Meclis Toplantısında Planlı Kentleşme gündeme getirildi - Sayfa 2

Toplantının devamında Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesine geçildi ve ilgili maddede söz alan Meclis Üyeleri sektörlerinin sorunlarını dile getirdiler.

13. Meslek Komitesi (İnşaat Malzemeleri Toptan ve Perakende Ticareti) Meclis Üyesi İbrahim Berat Kara; “Rahip Brunson olayından bu yana ekonomik çalkantılar yaşıyoruz ve inşaat sektörü bu çalkantıdan çok muzdarip. İnşaat malzemesi üreten fabrikaların fiyat değişim hızı, vadelerin kısalığı ve bağlantı zorunluluğu sektörümüzün sürekli gündeminde. Başta da çimento, cam, demir ve seramik fabrikalarımız gelmektedir. Bağlantı yapamadığımız sürece önümüzü göremiyoruz. Ticaret Bakanlığımız çimento fiyatlarıyla ilgili tedbir kararı alınacağını açıkladı. Bu konunun diğer ürünler için de uygulanmasını talep edeceğiz.

Yatay mimari, adından da belli olacağı üzere bir mimari tasarım fikridir. Mimar tasarlar, mühendislik ise inşa eder. Hiçbir tasarım ve fikir asla ucube değildir ki ister dikey ister, yatay olabilir. Bataklığa dahil 50 katlı bir bina yapılabilir ve dünya ülkeleri mühendislik alanında bunu çoktan geride bırakmıştır. Bunu başarabilmek için mühendislere ve mühendisliğe önem vermemiz gerekiyor. Proje alanlarında kalfalara mühendislerden daha çok önem veriyorsak bunu başaramayız.

Tarımın şehrimiz ve ülkemiz için çok önemli olduğunu, olmazsa olmaz olduğunu biliyoruz. Yatay mimari eğer tarım alanlarımıza zarar veriyorsa hemen vazgeçilmelidir. Ancak ben buna inanmıyorum çünkü tarım alanlarını heba eden yatay mimari değil plansızlıktır. Günü kurtarmalık planlar yapılırsa tabii ki tarıma ve tarımsal alanlara zarar veririsiniz. Akgün Başkanımızın da dediği gibi eğer bu şehrin sahibi bizlersek ben şahsen hiçbir bölgenin bu kadar kolay imara açılmasını istemiyorum. Şehrimizin 1 milyon nüfusu ve geniş bir yüzölçümü var. Ancak merkezdeki birbirine yakın ilçelerin dışında Ferizli, Söğütlü gibi diğer ilçelerimizde nüfus çok seyrek. Bunun nedeninin merkeze uzaklık olarak açıklayabiliriz ancak Sapanca Kırkpınar’dan daha mı uzaklar? Dikey mimari uygulaması olursa biz müteahhitlerin daha fazla kazanacağı doğrudur. Ancak şahsi olarak şehrimizin geleceğini ilgilendiren hiçbir konuya parasal ve ticari olarak bakamam. OSB’lerde yer alan firmalarımız için 3 yıl içinde yatırıma başlama zorunluluğu var ancak konut imarlı arsalar için bir sınırlama yok. Arsa satın alanlar ekonomik durumları iyi olduğu için torunlarına arazi bırakıyor. Bizler şehrin yapısını, doğasını ve kültürünü korursak torunlarımız daha çok dua ederler.” dedi.

SATSO Meclis Toplantısında Planlı Kentleşme gündeme getirildi - Sayfa 3

31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Necmettin Kırık; “Önceki birçok meclis toplantısında cep telefonlarına taksit sınırının yükseltilmesi talebini dile getirdik. Bu sınır yakın zaman artırıldı ve mutluyuz; ancak rakam yeterli değil. 20 bin TL’ gibi bir rakam istiyorduk. Bunun yine artırılması için çalışmalara da devam edeceğiz. Hiçbir rakam sınırı olmadan direk 6 taksit uygulaması da getirilmesi gerekiyor. Ayrıca iş yerlerinin kira artışları %70 bandında seyrediyor. Elektrik vb. giderler ile artış %100 oluyor, sektörümüz için bir çalışma gerekiyor.

Tüketici ile satıcı arasında mağduriyetler var. Tüketici hakem heyetleri konusunda komite olarak bir çalışma yaptık. Buradaki bütün kararlar işletmelerin %80 aleyhine oluyordu. Ticaret İl Müdürlüğümüz ile toplantılar yaparak, meslek mensuplarına eğitimler vererek hataları gidermeye çalıştık. Geçtiğimiz hafta Ticaret İl Müdürümüz oranın 51-49’a kadar geldiğini söyledi.

Birçok işletme sahibi web sayfası yaptırma işlemlerinde maalesef yerel firmalar yerine dışarıdan hizmet alıyorlar. Bazen başka şehir, başka ülke oluyor bazen de bunu yapan profesyonel firma yerine üniversite öğrencilerinden hizmet hizmet alıyorlar ancak o öğrenci mezun olup gittiğinde  isim hakkı alınamıyor. Sonra işletmeler için daha büyük bir sorun oluyor. Yerel ve yerli firmalarımız bu alanda çok iyi işler beceriyor. Bütün çözümleri üretecek nitelikte meslek mensubu arkadaşlarımız var. Önceliklerimiz yerel ve yerli firmalar olmalıdır.” dedi.

SATSO Meclis Toplantısında Planlı Kentleşme gündeme getirildi - Sayfa 4

29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Mustafa Yıldırım; “Maalesef özel okul fiyatlandırma konusunda işletmecilerin çok ciddi biçimde eleştirildiği, fırsatçı olarak değerlendirildiğini görüyoruz ve bu çok yanlış bir değerlendirme. Şimdi belirlenen fiyat 2023-2024 eğitim-öğretim fiyatıdır. Bu fiyatlandırma geçtiğimiz yılın enflasyonuna göre hesaplanıyor. Geçtiğimiz sene artış %36 olarak sınırlandırılmıştı. Birçok giderin %300’leri geçtiği, asgari ücretin %100’leri geçtiğini ve enflasyonu görüyoruz. Sakarya’daki fiyatlardan kat olarak daha fazla olan İstanbul’daki okullar doluluktan öğrenci kabul edemez duruma geldiler. Çünkü orada yaşayanlar gelir durumu da ciddi arttı. Ancak Sakarya ve Anadolu geneline baktığınızda İstanbul’un çok daha gerisinde seyreden fiyatlarla öğrenci okutan özel okullarımız var. Ülke genelinde 14 bin civarında özel okulun 2 bini kapandı. Uygulama fahiş bir kazanç değil, tamamen ayakta kalma mücadelesidir. Türkiye’de 400 bin atama bekleyen öğretmen var. Devletin eğitim yükünü hem öğrenci hem de öğretmen istihdamında üstlenmiş okullar var. Sektörümüz çok ciddi bir ekonomik dar boğaz yaşıyor. Öğretmen ücretleri niteliksiz iş gücüyle aynı konuma geldi maalesef.” dedi.