USD 32,57
EUR 34,99
ALTIN 2.460,00
BIST100 9.891
İHBAR hattı 0552 642 79 79

SATSO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı başladı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis toplantısı SATSO binasında gerçekleşti. Seçimin sona ermesiyle de gerginlik ve kutuplaşmaları bir yana bırakıp ülkenin geleceğine odaklanmak gerektiğini ifade eden SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, yeni dönemde ilimizde kurulması planlanan ve tüm erkler tarafından da mutabık kalınan tarıma dayalı ihtisas OSB yani sera OSB’nin bir an önce resmi hükmi şahsiyetine kavuşturulmasını istediklerini ifade etti.

SATSO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı başladı
24 Mayıs 2023 | 15:26
Son Güncelleme:
GÜRKAN CAN KAYA - MELTEM SÜT

GELECEĞE ODAKLANMALIYIZ

14 Mayıs seçim sonuçlarının şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını dileyen ve seçilen milletvekillerine başarılar dileyerek konuşmasına başlayan Altuğ, “Bizler iş dünyası temsilcileri olarak vatandaşlarımızın sağduyu ve demokratik olgunlukla seçimi tamamladıklarını düşünüyor, cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimlerinin de aynı ferasetle tamamlanacağına inanıyoruz. Seçimin sona ermesiyle de gerginlik ve kutuplaşmaları bir yana bırakıp ülkenin geleceğine odaklanmamız gerekiyor. Bizler, şartlar ne olursa olsun, çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Koşulların bizleri destekleyici nitelikte geliştirilmesi ve önümüzü açacak yönde ilerlemesi en önemli dileğimiz.” Dedi.

EKONOMİK İSTİKRAR-DESTEK- MÜLTECİ SORUNU

Yeni dönemden beklentileri olduğunu ifade eden Altıuğ beklentilerini şu şekilde sıraladı:

Her şeyden önce konvansiyonel ekonomi politikalarına dönerek ekonomide istikrar ortamının sağlanması önem taşıyor.

Finansmana erişimin kolaylaştırılması, özellikle dövize ulaşımın rahatlatılarak sınırlamaların kaldırılması.

Enerji ve hammadde başta olmak üzere üretimin üzerindeki maliyet yükünün azaltılması,

İşverenler tarafında, istihdamın korunmasına yönelik tedbirlerin ve desteklerin artırılması,

Yatırımları kolaylaştıracak çalışmalar yapılarak girişimcilerin desteklenmesi,

Son olarak da bu kürsüden defaatle dile getirdiğim ve ülkemizin son yıllarda giderek büyüyen mülteci sorununa yönelik köklü ve çözüm odaklı çalışmaların yapılması gerekmektedir.

SAKARYA

Ayrıca Sakarya özelinde belirteceğim konularda Sakarya iş dünyası olarak beklentilerimiz var;

Planlanan OSB’lerin faaliyete geçirilmesine yönelik bürokratik sürecin hızlandırılması,

Bu doğrultuda ilimizde kurulması planlanan ve tüm erkler tarafından da mutabık kalınan tarıma dayalı ihtisas OSB yani sera OSB’nin bir an önce resmi hükmi şahsiyetine kavuşturulması,

Vergi iadeleri konusunda iller arasında yaşanan eşitsizliğin giderilmesi,

Kentsel dönüşüm çalışmalarının devlet eliyle koordineli ve hızlı bir şekilde yapılması,

İlimizdeki küçük sanayi sitelerinin alt yapı sorunlarının çözülmesi ya da kentsel dönüşüme tabi tutulması ve yeni küçük sanayi siteleri oluşturulması

İlimiz turizminin gelişimi yönünde koordineli bir şekilde ilerlenmesi. bungalov turizminin düzenlenmesi, şehrin doğal dokusunu koruyarak bu konudaki mevcut sorunlara köklü çözümler üretilmesi önem arz ediyor.”

DEPREM HER ZAMAN ÖNCELİĞİMİZ OLMALI

Depreme uygun projeler üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Altuğ, “Siyaset, seçimler, ekonomi gündemi ile yoğun bir süreçten geçerken unutmamamız gereken önemli bir konu başlığını tekrar hatırlatmak istiyorum. Depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm… bu konu her zaman önceliğimiz olmalı. Yaşadıklarımızdan aldığımız dersleri iyi değerlendirerek politikalar, projeler üretmeli ve uygulamalıyız.” Dedi.

EKONOMİDE OLUMLU GELİŞMELER

Türkiye ekonomisinin tekrar toparlanma eğiliminde olduğunu ifade eden Altuğ açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Enflasyondaki düşüş bunun bir göstergesidir. Tüketici fiyat endeksi 5 aydır üst üste düşmeye devam ediyor. Mayıs ayı verilerine göre nisan ayında, yıllık enflasyon %43,68'e düşerken, bir önceki aya göre değişim ise %2,39 oldu. Bundan 6 ay önce, yani geçtiğimiz kasım ayında %85,39 ile zirveyi gören enflasyonun artık baz etkisini de yitirmesi ile ciddi şekilde gerilediğini görüyoruz. Temennimiz bu düşüşün devam etmesi ve tek haneli rakamları kısa sürede görmemizdir.

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre yılın ilk çeyreğinde işsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile %9,9 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam oranı da 0,2 puanlık artış ile %48,4 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 0,9 puanlık artış ile %19,9'a yükseldi.

TİM tarafından açıklanan güncel verilere göre şehrimiz Nisan ayında 426.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılın ilk 4 ayında kümülatif olarak 1.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek ülkenin en büyük ihracatçı şehirleri arasında 7. sıramızı da korumuş olduk. Nisan ayında Türkiye’nin 2.7 milyar dolarlık otomotiv ihracatının 375.4 milyonunu karşılayan şehrimiz, Türkiye’nin en büyük 4. otomotiv ihracatçı şehri olma başarısını da sürdürmüştür. (ilk 3 il Kocaeli, İstanbul, Bursa) Nisan ayında serbest bölgeler dahil dünyanın 176 noktasına ürün ihraç ettik.

488 MİLYON DOLARLIK DIŞ TİCARET FAZLASI

TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı verilerine göre ise ithalat 353.7 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mart ayında Sakarya’da ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %150 oldu. Şehrimiz yılın ilk 3 ayında 488 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi.