USD 32,51
EUR 34,88
ALTIN 2.451,23
BIST100 9.889
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Sakarya’nın tarihi ve doğa harikası: Harmantepe Kalesi

Adapazarı Harmantepe köyünün kuzeyinde Bizans'ın doğu sınırını korumak amacıyla XI. veya XIII. yüzyılda yapılmış, Sakarya nehrinin batı yakası boyunca birbirini gören ileri karakol ve gözetleme kuleleri niteliği taşıyan savunma yapılarından biridir.

Sakarya’nın tarihi ve doğa harikası: Harmantepe Kalesi - Sayfa 1

Adapazarı Harmantepe Köyü’nün kuzeyinde kalan Harmantepe Kalesi küçük doğal bir tepecik üzerine kurulmuştur. Etrafı sulak ve bataklık alan iken her iki yanından daha sonra geçirilen kanallar sayesinde verimli tarım alanlarına dönüştürülmüştür. Kaleye ulaşabilmek için Küçük Söğütlü’den Akçakamış Köyü'ne giden yoldan sol tarafa ayrılan tarla yoluna sapmak gerekir. Yağmurlu havalarda ulaşım biraz güç olmaktadır. 

Sakarya’nın tarihi ve doğa harikası: Harmantepe Kalesi - Sayfa 2

Harmantepe Kalesi, Bizans’ın doğu sınırını korumak amacıyla XII. veya XIII. yüzyılda yapılmış, Sakarya Nehri'nin batı yakası boyunca birbirini gören ileri karakol ve gözetleme kuleleri niteliği taşıyan savunma yapılarından biridir.

Sakarya’nın tarihi ve doğa harikası: Harmantepe Kalesi - Sayfa 3

Adapazarı, Harmantepe Köyü 2 pafta, 564 parsel üzerinde yer alan kale, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 18.04.1992/2404 sayılı kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmiştir.

Sakarya’nın tarihi ve doğa harikası: Harmantepe Kalesi - Sayfa 4

Aşağı Sakarya havzasında bulunan kaleler arasında günümüze en sağlam şekliyle ulaşabilmiş kalelerden biridir. Elips şeklinde yuvarlık planlı olan kale yöresel taşlarla yapılmıştır.