USD 32,27
EUR 34,70
ALTIN 2.394,42
BIST100 10.284
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Sakarya’nın 3’te 1’i Covide bağışıklık kazandı

Koronavirüs ile ilgili Sakarya’nın veriler incelendiğinde Sakarya nüfusunun 3’te 1’inden fazlasının Covid 19 virüsüne kadar bağışıklık kazandığı görülüyor. Bu rakama hastalığı geçirenler ile aşı olanlar dahil edliyor.

Sakarya’nın 3’te 1’i Covide bağışıklık kazandı
08 Mayıs 2021 | 14:28
Son Güncelleme:

VERİLER

Sakarya’da sağlık ile ilgili veriler yorumlandığında ortaya daha önce çok fark edilmeyen sonuçlar çıkıyor. Bunlardan biri de Covid 19 verisine karşı bağışıklık oranı. Bu oran Sakarya’da yüzde 35’lerin üzerinde, yani 1 milyonluk nüfusun yaklaşık 3’te 1’i durumunda. Peki nasıl mı?

EN ÖNEMLİSİ AŞI

Rakamlarla analiz yapıldığında şu ana kadar 300 bin doz aşı yapıldı. Bunlardan bazıları tek doz, daha fazlası ise çift doz şeklinde. Aşı, bağışıklık kazanmanın veya hastalığı ağır bir şekilde atlatmamanın en önemli yöntemlerinden biri. Üstelik mutasyona uğrayan virüsün, kapalı ortamlarda, maske bile kullanılsa artık yayılma hızı çok çok yüksek.

SAKARYA’DA 100 BİN KİŞİ KORONA GEÇİRDİ

Bağışıklığın en önemli yöntemlerinden biri de hastalığı geçirmek. Hastalığı geçirenlerin yeniden hasta olmayacakları gibi bir genelleme bulunmamakla, hatta aksi yönde örnekler olmasına rağmen, ağırlıklı olarak bağışıklık sağladığı ortada. Hastalığı geçirenlerin çoğunun vücudu artık antikor ürettiği için, hastalığa karşı bağışıklık kazandıkları genel kabul görüyor.

ANLAMADAN HASTALIĞI GEÇİRENLER 50-100 BİN KİŞİ

Yapılan araştırma ve bu araştırmaların sonucundaki genellemelere göre Sakarya’da anlamadan hastalığı geçirenlerin ve dolayısıyla bağışıklık kazanmış olabilecekleri düşünülen insan sayısının 50 binden az, 100 binden de fazla olmadığı görüşü hakim.

GENEL BAĞIŞIKLIK TAHMİNİ EN AZ 3’TE 1

Değişkenlik gösterse de tüm bu verilerden bağışıklık ile ilgili en alt yüzde tahmini ortaya çıkabiliyor. Sakaryalı sağlık uzmanları bu oranı en az yüzde 35’ler seviyesinde, daha genel bir ifade ile de nüfusumuzun 3’te 1’i olarak kabul ediyorlar. Ama bu oran hastalığı anlamadan geçirenlerin sayısına bağlı olarak da yüzde 40, hatta yüzde 45’lere kadar çıkabilir.

YÜZDE 60-70 ARASI SALGIN BİTİYOR

Yine dünyaca kabul edilen bilimsel verilere göre o bölgedeki bağışıklık oranı yüzde 60-70’ler arasına yükseldiğinde, salgının tehlikeli boyutları artık ortadan kalkmaya başlıyor ve son derece kontrol edilebilir bir noktaya geliyor.

SAKARYA’NIN YÜZDE 20’SİNİ DAHA AŞILAMALIYIZ

Uzmanlar, bu noktaya Sakarya’nın ulaşması için nüfusun en az yüzde 20’sinin daha aşılanması gerektiği görüşündeler. Bu da 200 bin civarındaki kişiye iki doz aşı vurulması anlamına geliyor. Aşı tedarikinin ardından 2-3 ay içerisinde bu seviyeye ulaşılması bekleniyor.