USD 32,70
EUR 34,77
ALTIN 2.521,13
BIST100 9.525
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Sakarya'da fındık üreticileri ZİHA ile tasarruf edecek

Sakarya'da bazı fındık üreticileri, ilaçlama ve gübreleme faaliyetlerinde su, maliyet ve zaman tasarrufu sağlamak amacıyla Zirai İnsansız Hava Araçları'ndan (ZİHA) yararlanıyor.

Sakarya'da fındık üreticileri ZİHA ile tasarruf edecek - Sayfa 1

Sakarya Ticaret Borsasının (STB) girişimleri, Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonunun (TARIMKON) destekleriyle kentte fındık üretiminin kolaylaştırılması ve veriminin artırılması amacıyla dronla ilaçlama yapılmaya başlandı.

Geleneksel yöntemlere göre daha uygun maliyetle yaptırılabilen dronla ilaçlama, su, maliyet ve zaman tasarrufu sağlamasının yanında engebeli arazilerde çalışmak zorunda kalan üreticilerin olası yaralanmalarının önüne geçilmesini sağlıyor.

Sakarya'da fındık üreticileri ZİHA ile tasarruf edecek - Sayfa 2

Sakarya'daki çiftçileri bilgilendirme faaliyetleri kapsamında şimdiye kadar 10'dan fazla arazide dronla ilaçlama yapıldı.

Çiftçiler için elle veya iş makineleriyle yapılan ilaçlamalara nazaran daha uygun ücretli olan ZİHA, üreticiler tarafından tercih edilmeye başlandı.

Sakarya'da fındık üreticileri ZİHA ile tasarruf edecek - Sayfa 3

STB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, AA muhabirine, borsa olarak tarıma çok önem verdiklerini anlattı.

Dünyada teknolojinin sürekli geliştiğini ve tarımda da bu teknolojiye ayak uydurulması gerektiğini belirten Sarı, TARIMKON ile yaptıkları iş birliği çerçevesinde dronla ilaçlama çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

Sakarya'da fındık üreticileri ZİHA ile tasarruf edecek - Sayfa 4

Çalışmaların başarıyla yürüdüğünü ifade eden Sarı, "Her şeyin maliyeti artık çok yüksek. Teknolojiye ayak uydurduğumuz sürece tarım olarak da diğer ülkelerden çok daha ileriye gideriz. Dronla ilaçlamanın hem mazot maliyeti hem de fındık bahçelerindeki dalların zarar görmemesi açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Sarı, çiftçilerden olumlu dönüşler aldıklarını sözlerine ekledi.