USD 32,53
EUR 34,95
ALTIN 2.431,31
BIST100 9.724
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Sakarya yabancılara en çok toprak satan 5’inci il!

Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan 29. Meslek Komitesi Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, Sakarya’nın yabancılara en çok toprak satan 5’inci il olduğunu ifade ederken SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Yabancılara toprak satışı bu aşamalara geldiyse bu bir milli güvenlik sorunudur ve tartışılması gerekir” ifadelerini kullandı.

Sakarya yabancılara en çok toprak satan 5’inci il! - Sayfa 1

SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen Mart ayı olağan meclis toplantısında depremin ekonomiye etkileri ve 11 ilin ekonomik olarak toparlanma süreci, Sakarya’nın yapı stoğunun depreme hazırlığı ve deprem sonrasında planlamalar, tarım ve hayvancılık üretimi gibi konular başta olmak üzere gündeme ve sektörlere ilişkin açıklamalarda bulunarak görüşlerini bildirdiler.

Sakarya yabancılara en çok toprak satan 5’inci il! - Sayfa 2

29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız; “Ülke nüfusumuzun % 71’i topraklarımızın %66’sı deprem riski altında. Depremler insanları öldürmüyor. İnsanları öldüren yerleşim yeri yanlışları, bilimi dinlememek, insan hataları. Ülke ve halk olarak çok düştük ve kalktık ne yazık ki tecrübe edinemedik. Sadece deprem konusunda değil tarımda da hayvancılıkta da aynı hatayı yaptık ve şimdi bunları dışarıdan alıyoruz. Eğitimde de aynı hatayı yaptık ve birçok diplomalı gencimiz ülkeyi terk etmek istiyor. Biz nerede hata yaptık diye sormak gerekiyor. Bu sitemim 1945-50’lerden beri bu ülkeyi yönetenleredir. Bu ülkenin insanları bu acıyı çekmek zorunda değil. Ne yazık ki yönetenleri halkımız seçiyor ve bu acılar da halkımızın da suç var.

Bilindiği gibi deprem yönetmeliği 2018’de yeniden düzenlendi. 2018 öncesi binalar da var. Büyükşehir belediyemiz performans çalışması yapıyor ancak 2018 öncesi yapılardan tam olarak ne isteniyor bilmiyoruz. Bizler bu yönetmelik öncesi yapılan binalarımızı 2018’e göre düzenleyeceksek yeniden yapmamız gerekiyor. Biz okullar olarak ne yapmamız gerekiyor maalesef bilmiyoruz.

2022 aralık ayında kamu alacakları yapılandırıldı. Devletimiz bizleri düşünmüş; suçumuz olmayan borçları faizi ile ödeyeceğiz. Devletimiz memur maaşlarını yaparken TÜFE’yi devreye sokuyor. Özel sektör çalışanları için asgari ücrette ise siyasi düşünceler devreye giriyor. Bugüne kadar asgari ücret diğer ücretleri geçmiyordu ancak şimdi diğer ücretlerin de üzerinde. Devletimiz işçi ile işveren arasında hakemlik yapmalıdır. Devletimiz sildim dediği faizler yerine ÜFE’yi devreye sokuyor. ÜFE’ye göre güncelliyor.

Sakarya yabancılara en çok toprak satan 5’inci il! - Sayfa 3

Hesap kitaplarımız tutmuyor. EYT düzenlemesi yapıldı, devletimizin işverenlere yardımcı olacağını söylendi. Şimdi EYT kapsamına girenler kapıyı çalıyor hakkını istiyor. Bu konuda kredi paketleri çıkıyor ancak başvurduğumuzda vergi borcu, SGK borcu var diye kredi verilmiyor. Devletimiz verdiği sözün arkasında durmalı.

Yabancılara arsa satışı ülkemiz için ciddi bir tehlike. Karşılaştığım bir raporda arsa satışında Konya, İstanbul, Bilecik, Manisa, Sakarya, Kırklareli diye sıralama gidiyor. Şehrimiz yabancılara en çok toprak satan 5. İl; tam 283.710 metrekare. Satın alan ülkelere baktığımızda ise Ürdün, Filistin, İsrail, Suudi Arabistan, Katar, Yemen, Mısır, Amerika, Irak diye gidiyor. Alınan yerler bazı ülkelerin yüzölçümünden büyük.” Dedi.

Sakarya yabancılara en çok toprak satan 5’inci il! - Sayfa 4

21. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yedek Parça Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet Öztürk Hacıeyüpoğlu; “Günümüzde işverenler, işçilerin icra dosyalarına cevap vermek için ciddi emek ve mesai harcamaktadır. Alacaklı ya da vekilinin talebi doğrultusunda borçlunun aldığı maaş üzerine haciz konulabilmesi için icra dairesi tarafından borçlunun çalıştığı iş yerine haciz müzekkeresi gönderilmesi gerekmektedir. Müdürlükçe hazırlanan bu haciz yazısı borçlunun çalıştığı kuruma varsa kayıtlı elektronik posta adresi üzerinden e-tebligat ile yoksa çalıştığı işyerinin adresine bir tebligat ile bildirilir. Alacaklı, maaş haczi müzekkeresi ile alacağını çalışanın maaşından her ay belli bir miktar kesinti yaparak tahsil etmektedir. İcra Müdürlüğü'nce gönderilen Maaş Haciz Müzekkeresi'ne 7 günlük süre içinde itiraz etmeyen, beyanda bulunmayan işveren, İcra ve İflas Kanunu'nun 356. ve 357. maddeleri uyarınca dosyaya borçlu olarak eklenir. Bunun için başkaca bir şart aranmaz.” Dedi. Meclis Üyesi Hacıeyüpoğlu;

İşçinin borçları nedeniyle maaşına haciz gelmiş olması işverene iş sözleşmesini feshetme hakkı verir mi? Uygulamada Sıkça Karşılaşılan Problemler hakkında bilgiler vererek SATSO’nun konuyla ilgili yaşanan mağduriyetleri hukukçuların hazırlayacağı raporla TOBB nezdinde ilgili mercilere taşımalıdır gerektiğini belirtti.