ELEKTRİK KESİNTİSİ YOLDA
Doğalgazdan tamamen mahrum kalan Moldova, şimdi de elektrik kesintisi tehlikesiyle karşı karşıya.
Transdinyester'in Kurchugan'daki ana elektrik santrali halihazırda Rus gazı yerine kömürle çalışıyor ve yetkililer bunun sadece 50 gün yeteceğini söylüyor.
Bu durum, elektriğinin yüzde 80'ini Kurchugan'dan sağlayan Moldova'nın geri kalanı için sorun anlamına geliyor.
Fakir bir ülke statüsünde olan Moldova için bu yaşananlar, uzun süreli bir krize, kriz de ekonomik ve politik sonuçları olan bir felakete yol açabilir.
"ENERJİ DEĞİL GÜVENLİK KRİZİ"
Moldova Dış Politika Danışmanı Olga Rosca ise yaşananlara ilişkin, "Bunu bir enerji krizi olarak değil, Rusya'nın Moldova'yı hem ekonomik hem de sosyal açıdan istikrarsızlaştırmak için çıkardığı bir güvenlik krizi olarak ele alıyoruz" açıklamasını yaptı.
Devlet kaynakları, gazın kesilmesinin sebebi olarak Rusya'nın, kendilerine bağımlı olduklarını bildikleri Transdinyester'i zorla geri almayı planladığı iddialarını öne sürdü.