USD 32,53
EUR 34,90
ALTIN 2.439,83
BIST100 9.717
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Ramazan ayında diyabet hastalarına öneriler

Şeker hastalarının gün içinde az ve sık yemek yemeleri, kan şekeri düzeylerini belirli bir seviyede tutabilmeleri için büyük önem taşıdığını belirten Endokrinoloji Uz. Dr. Pınar Şişman, ancak doktorun onayıyla ramazan ayına oruç tutulacağını belirterek bazı önerilerde bulundu.

Ramazan ayında diyabet hastalarına öneriler - Sayfa 1

Şeker hastalığının başlangıç aşamasında olan ve şeker düşüklüğüne sebep olmayan ilaç kullanan hastaların da doktorlarına danışarak hareket etmeleri gerektiğini belirten Endokrinoloji Uz. Dr. Pınar Şişman, kan şekeri düşüklüğü 'Hipoglisemi' hakkında bilgi verdi.

Ramazan ayında diyabet hastalarına öneriler - Sayfa 2

Pınar Şişman, "Diyabet hastalarında uzun süren açlık esnasında kan şekeri tehlikeli olarak düşebilir. Ancak bu risk her diyabet hastası için farklıdır. Bu sebeple oruç tutma kararı verilmeden önce hasta, hekimi tarafından değerlendirilmelidir. 

Ramazan ayında diyabet hastalarına öneriler - Sayfa 3

Diyabetin tipi, kullanılan ilaçlar, genel sağlık durumu, eşlik eden hipertansiyon, kalp hastalığı gibi başka hastalıkların olup olmaması gibi birçok faktör oruç tutma kararında önem taşır. Kan şeker ölçümlerinin iyi seyrettiği, doktoru tarafından teyit edilen, insülin ya da insülin salgılatıcı ilaçları kullanmayan diyabet hastalarının oruç tutması doktor onayı alındıktan sonra sakıncası yoktur" dedi.

Ramazan ayında diyabet hastalarına öneriler - Sayfa 4

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Pınar Şişman oruç tutmak isteyen diyabetli hastalara önerilerini şöyle sıraladı;