USD 32,55
EUR 34,93
ALTIN 2.444,26
BIST100 9.717
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Psikomotor testi nedir?

Psikomotor testi, Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Hava Harp Okuluna girecek öğrenci adayları için uygulanır. Amaç algı, dikkat ve koordinasyonu ölçmektir.

Psikomotor testi nedir?
24 Haziran 2022 | 00:38
Son Güncelleme:

Milli Savunma Üniversitesi asker öğrenci alımları esnasında "psikomotor" testi hakkındaki bilgiler merak konusu oldu.

Hava Harp Okulu öğrenci adaylarına uygulanacak olan psikomotor testi nedir ve ne işe yarar araştırılıyor.

Altı farklı aşamadan oluşan psikomotor testinden başarılı olmak önemlidir. Psikomotor testinden kadın ve erkek adaylardan 88 puanın altında alan adaylar elenir. Baraj puanının altında puan alan adaylar başarısız kabul edilerek diğer seçim aşamalarına devam ettirilmezler.

Peki MSÜ psikomotor testi nedir, nasıl yapılır, aşamaları nelerdir? İşte tüm merak edilenler...

Psikomotor testi nedir
Psikomotor testi, Hava Kuvvetlerinde görev yapacak pilotların yeteneklerinin test edilmesinde, hafıza ölçümlemelerinde bizzat Turk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılır.

Hava Harp Okulu mülakatlarında uygulanan psikomotor testi, adayların el-ayak ve göz koordinasyonuna ilişkin verileri ölçümlemeye yardımcı olur. Bu test sayesinde adayların tepki hızı ve dikkat seviyeleri değerlendirilir, uçuşa ilişkin temel teşkil eden algılama hızı, durumsal farkındalık, seçici dikkat gibi özelliklerin ölçümü bilgisayar ortamında gerçekleştirilir.

MSÜ 2022 Askeri Alım Kılavuzu Psikomotor Testi maddesi
(a) Psikomotor Testi Hava Harp Okulu adayı olarak belirlenen adaylar için uygulanacaktır.

(b) Adayların el-ayak-göz koordinasyonu, dikkat ve tepki hızını değerlendirmek, uçuşa temel teşkil eden algılama hızı, durumsal farkındalık, seçici dikkat vb. yeteneklerini ölçmek amacıyla bilgisayar ortamında uygulanır.

(c) Psikomotor testinden kadın ve erkek adaylardan 100 puanın altında alan adaylar elenir. Baraj puanının altında puan alan adaylar başarısız kabul edilerek Hava Harp Okulu adaylığı sonlandırılır, varsa diğer okul tercihleri için seçim aşamalarına devam ettirilir. Psikomotor testinin itirazı yapılmaz ve her adayın tek giriş hakkı vardır.

(ç) Psikomotor testinde aday geçti veya kaldı şeklinde değerlendirilir. Psikomotor testinden alınan puan değerlendirmede kullanılmaz.

6 aşamada Psikomotor Testi
1. aşama: Artı testi: Bu aşamada joystick ve pedal kullanılır. Ekranın ortasında bir artı işareti olur ve ekranda bir de küçük kırmızı bir top yer alır. Buradaki amaç dengesiz hareketler sergileyen topu artının içerisinde tutmaktır.

2. aşama: Nehir testi: Bu aşamada ise sadece joystick kullanılır. Sıralı ya da karışık sıra halinde yukarıdan aşağıya kırmızı toplar düşer. Adayların elinde beyaz top bulunur. Düşen kırmızı topların arasından bu beyaz topun geçirilmesi halinde kırmızılar da beyaza dönüşür ve aday puan alır.

3. aşama: 6 gösterge testi: Göstergelerle ilgili bilgiler verilir ve toplamda 15 soru sorulur. Adayların soruları yanıtlaması için 10 dakikalık süresi olur. Verilen 6 göstergeden yola çıkılarak uçağın durumunu şıklardan bulmak gerekir.

4. aşama: Gösterge testi: 60 sorudan oluşan bir testtir ve 18 dakika süreden oluşur. Her soruda adaylara iki gösterge verilir. Şıklarda ise uçak görselleri bulunur. Bu göstergelerden yola çıkılarak uçağın dışarıdan görünümünün nasıl olduğunun bulunması beklenir.

5. aşama: Hafıza testi: Ekranda 5 saniye boyunca bir sayı gösterilir. Daha sonra adaylardan bu sayıyı yazmaları istenir. Sayılar 7 haneden başlar ve en az 12-13 haneye kadar ulaşır.

6. aşama: Dikkat testi: Dokuza dokuzluk bir matris verilir. Matris içindeki karelere ise yıldız ya da ok işareti yerleştirilir. Yıldızlar normal işi, oklar ise acil işi temsil eder. Normal işin gerçekleştirilmesi için koordinatın girilmesi gerekir. Fakat acil işlerde ise koordinatın başına 0 girilir. Örnek vermek gerekirse üçüncü satır dördüncü sütunda yer alan bir yıldız için 34, ok için ise 034 yazmak gerekir.