USD 32,55
EUR 34,86
ALTIN 2.425,97
BIST100 9.722
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Prostat Kanseri Hiçbir Bulgu Vermeyebilir

Özel Medar Hastanesi Sakarya Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yiğit Yıldız, prostat kanseri ve prostat rahatsızlığı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Prostat Kanseri Hiçbir Bulgu Vermeyebilir
18 Ocak 2023 | 09:32
Son Güncelleme:

PROSTAT

İnsanoğlunun varoluşundan bu yana süre gelen primitif zevkler denilen içgüdüsel hazlar olduğunu dile getiren Özel Medar Hastanesi Sakarya Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yiğit Yıldız, “Rahat nefes almak, beslenmek, uyumak, üremek gibi doğuştan gelen hayvansal içgüdülerimizden biri de boşaltım yapmaktır. İşte bu noktada boşaltımın önemli bir yeri olduğunu vurgulamak gerekir. Rahat bir işeme, mesaneyi tam anlamıyla boşaltmanın vereceği rahatlık duygusu aslında bizlerin ihtiyacı olan bir histir. Bunun yanı sıra; gece sık idrara kalkmak gün içerisinde sık sık idrara çıkmak, gittiğiniz her yerde gözünüzün tuvaleti araması hayat kalitesini belirgin düzeyde azaltmaktadır. Bu noktada, özellikle 50 yaş sonrasında en önemli düşmanımız iyi huylu prostat büyümesi olmaktadır. İyi huylu Prostat büyümesi genetik, testosteron etkisi, geçirilmiş enfeksiyonlara gibi birçok farklı etyolojik sebeplerden kaynaklanmakla birlikte kabaca konuşacak olursak engellemek adına yapabileceğimiz kesin bir önlem yoktur” dedi.

TEDAVİ SÜRECİ

Özel Medar Hastanesi Sakarya Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yiğit Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama bu durum oluştuğunda tedavisinin elimizde olduğunu bilmeliyiz. İyi huylu prostat büyümesinde öncelikle ilaç tedavisi ardından ilaç tedavisinin yeterli olmadığı hastalarda cerrahi tedavi ile çok yüz güldürücü sonuçlar elde etmekteyiz. Kolaylıkla uygulanabilir bir tedaviden kaçınmak yerine hayatınıza rahat bir işeme güzel bir uyku, rahat bir sosyal yaşamla devam ettirmek elinizde. Hekiminize danışmaktan kaçınmayın.”

ERKEN TEŞHİS

Özel Medar Hastanesi Sakarya Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yiğit Yıldız son olarak ise şunları kaydetti: “İhmal edilmemesi gereken bir diğer konu prostat kanseridir. Prostat kanseri hiçbir belirti göstermeden gelişebilmektedir. Ama merak etmeyin bu konuda da elimizde çok güçlü bir silah var. PSA adlı kan tahlili ile başka hiçbir kanser tipinde olmayan tarama ve erken şansını prostat kanserinde elimizde bulundurmaktayız. Yakın akrabalarında prostat kanseri bulunanlar 40 yaşından sonra, diğer bireyler ise 50 yaşından sonra düzenli (yıllık) PSA takiplerini ve fizik muayenelerini yaptırarak prostat kanserinde erken tanı şansını elde edebilir ve rahatlıkla bu hastalıktan kurtulabilirler.”