USD 32,26
EUR 34,83
ALTIN 2.424,09
BIST100 10.056
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Milli Eğitim Müdürü Durmuş'tan, velilere önemli uyarılar

Ana Tv’ye konuk olan İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, velilere özel açıklamalarda bulundu. “Velilerimiz çocuklarının öğrenme kaybıyla ilgili kaygılanmasınlar” diyen Durmuş, okulların yarın tekrar yüz yüze eğitime başladığında bunun giderildiğinin net bir şekilde görüleceğini söyledi.

04 Mayıs 2021 | 13:48
Son Güncelleme:

GÜNDEM FOKUS

Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Ana Tv’de yayınlanan “Gündem Fokus” programına konuk olarak gündemi değerlendirdi. Pandemi döneminde öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin yapması gerekenlerle ilgili tavsiyelerde bulunan Durmuş, 2 Temmuz’a kadar eğitim-öğretimin devam etmesinin planlandığını söyledi.

ÇOCUKLARDA EN FAZLA ODAKLANAMAMA SORUNU GÖRÜLÜYOR

Türkiye genelinde yapılan araştırmada pandemi nedeniyle uzaktan eğitime geçişte veya okulların sadece bazı günlerde eğitim hizmet vermelerinin çocuklar üzerindeki etkilerinin araştırıldığını ifade eden Durmuş, yüzde 21 oranında çocuklarda odaklanmayla ilgili problemlerin görüldüğünü söyledi. Bunun yanında uyku ve sosyalleşememe gibi konuların da yer aldığını vurguladı.

VELİLERE 24 SAAT DESTEK VERİLEBİLİYOR

İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş, bu noktada velilere RAM merkezlerinde 24 saat hizmet verdiklerini söyleyerek, “Bu anlamda ilimizde Adapazarı, Akyazı, Erenler ve Serdivan'da RAM merkezlerimiz var, yani Rehberlik Araştırma Merkezlerimiz var. Buralarda velilerimize bu anlamda psiko-sosyal destekler de sağlayacak 24 saat hizmet sunan öğretmenlerimiz var. Velilerimiz bu merkezleri arayarak kafalarına takılan sorular çocuklarına yaklaşımları noktasında veya çocuklarının katılımları noktasında sıkıntılar varsa bu merkezlerimizi arayarak 24 saat destek alabilirler.” Dedi.

EĞİTİM SİSTEMİ EVRİM GEÇİRİYOR, ENDİŞELENMEYİN!

Velilerin bu dönemde haliyle bilgi kaybıyla ilgili endişeleri olduğunu vurgulayan Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, “Biz şimdiye kadar okulları hep bilgi merkezi olarak değerlendiriyorduk. Ama salgın süreci etrafımızdaki insanlarında okulların sadece bilgi merkezleri olduğu değilde, sosyalleşmelerini, duygusal anlamda gelişmelerini zemin ve fırsat olduğunu öğrenmiş oldukları bilgilerin yaşam becerisine dönüşebilecekleri merkezler olduğunu çok daha fazla farkettiler. Çünkü bilgi açığı işte görüyoruz, uzaktan eğitim sürecinde de de kapatılabiliyor. Ve bence bundan sonrasında, sadece şahsım nezninde demiyorum, dünya çapında da eğitim ortamlarının yeniden tasarlanmasıyla ilgili üzerinde çok ciddi çalışmalar yapılacağını düşünüyorum. Çünkü artık çocukların bilgiye ulaşımların için okul ortamlarına ihtiyaçlarımız yok. Fakat okul ortamlarını çocukların daha çok sosyalleşeceği, daha çok öğrendiği bilgileri yaşamla ilişkilendireceği merkezlere dönüştürme noktasında ciddi çalışmalar olacaktır. Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bizlerde bu konuda bir proje çalışmamız var. Yani yeni bir okul ortamı nasıl tasarlayabiliriz. İnşallah kısmet olursa okulda bir pilot çalışmayla önümüzeki eğitim öğretim yılında inşallah Sakaryamıza da duyuracağız.” Dedi. Durmuş, bilgi kaybı konusunda da endişelenilmemesi gerektiğini de söyleyerek . Yani velilerimiz bu anlamda öğrenme kaybıyla ilgili kaygılarını bir tarafa bıraksınlar. Okullar yarın yüzyüze eğitime başladığı zaman çok net bir şekilde bunun giderildiğini görecekler.” Diye konuştu.

FAZİLET DURMUŞ’TAN VELİLERE TAVSİYELER

1. ÇOCUKLARINIZA EV İÇİNDE SORUMLULUK VERİN

Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, velilere de özellikle tam kapanma döneminde altın değerinde tavsiyelerde bulundu. Özellikle ilkokul dönemindeki çocuklarda, okul ortamında sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için sıkıntı olduğunu ifade eden Durmuş, “Anne-babalarımız bu süreci şöyle yürütebilirler. mutlaka çocuklara ev içerisinde bir sorumluluk versinler. Mutfakta beraber bir iş yapabilirler, evin düzen-tertibinde bir iş yapabilirler. Bunu sakın ola cinsiyetle de arkadaşlarımız velilerimiz asla ilişkilendirmesinler.” Dedi.

2. ÇOCUKLARINIZLA VAKİT GEÇİRİN

“En büyük sorunlardan biri de iletişim kurma zorluğu. Bu oran da yüzde 21.8’lerde. Bunu gidermenin yolu tüm aile olarak gündem 1 veya 1,5 saat birlikte vakit geçirmek. Bu herhangi bir şekilde olabilir. Birlikte film izleyebilir veya oyunlar oynayabilirsiniz.”

3. FAZLA DEĞİL, BİRLİKTE GÜNDE 25 SAYFA KİTAP OKUYUN

“Hepimiz çocuklarımızın kitap okumasını isteriz. Ama yaptığımız en büyük hatalardan biri onlara ‘git kitap oku’ demek oluyor. Bunu söylem yerine hep birlikte eylemsel olarak yapmalıyız. Çocuğunuza hergün kitap okuyun demek yerine bütün anne babalarımız günde 25 sayfa bakın çok fazla demiyorum 25 sayfa okumak için kendinize zaman ayırın. Süreç içerisinde çocuğunuz bunu zaten görerek bunu davranış haline dönüştürecektir.”

4. ÖĞRENME KAYBI ENDİŞESİ STRES OLUŞTURMASIN

“Diğer taraftan çocuklarla beraber çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz. Yani insan gelişimi zihinsel, duygusal ve sosyal anlamda birlikte geliştiğinde olumlu sonuçları çok daha iyi olacaktır. Çocuklarımız zihinsel anlamda yeterince doyuruluyorlar. Yani velilerimiz bu anlamda öğrenme kaybıyla ilgili kaygılarını bğir tarafa bıraksınlar. Okullar yarın yüzyüze eğitime başladığı zaman çok net bir şekilde bunun giderildiğini görecekler.”

Konular: Milli Eğitim