USD 34,78
EUR 36,78
ALTIN 2.942,91
BIST100 10.081

Paketli gıda tüketirken bir kez daha düşünün

Prof. Dr. Sinan Altan Kocaman, paketli gıdalar içerisinde yer alan ve neredeyse tüm gıda sektörü tarafından kullanılan ksilitol adlı tatlandırıcının kandaki pıhtılaşma oranını yüzde 50 artırdığına dikkat çekti.

Paketli gıda tüketirken bir kez daha düşünün
01 Ağustos 2024 | 16:10
Son Güncelleme:

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar, ksilitolün kandaki pıhtılaşmayı artırarak kalp krizi, kalp yetmezliği, beyne pıhtı atması ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ortaya koydu.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Altan Kocaman, tatlandırıcıların hem sentetik hem de doğal olarak kullanılabildiğini ifade etti. Ksilitol üzerinde yapılan çalışmalarda, bu tatlandırıcının kardiyovasküler hastalıklara yönelik sebep-sonuç ilişkisinin incelendiğini belirtti. Ksilitolün trombositleri aktive ederek kan pıhtılaşma riskini artırdığı ortaya çıktı.

Ksilitol ve Pıhtılaşma Riski

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Altan Kocaman, ksilitolün mikroskop altında trombositleri aktive edip etmediğinin kontrol edildiğini belirtti. "Bizim kan damarlarının içerisindeki pıhtılaşmanın başrolünde trombositler var. Görmüşler ki in vitro olarak kan mikroskop altında bu trombositler aktive oluyor," dedi.

Gıda Sanayisinde Yaygın Kullanım

Ksilitol adlı yapay tatlandırıcının neredeyse tüm gıda sanayisi tarafından kullanıldığını belirten Kocaman, bu tatlandırıcıların vücutta bin kat fazla miktarda dolaştığını ve trombositlerin aktivasyon düzeylerini artırdığını söyledi. "Bir tane tatlı yediğinizde bu gıda tatlandırıcıları içeren kanınızda normalin bin katına ulaşıyor ve bunları günde birden fazla tüketenlerle bir kere tüketenler arasında da trombositin aktivasyon düzeyleri de farklı. 3-4 kere tükettiğinizde kanda daha da yükseliyorlar ve o anda kanın pıhtılaşma riskini artırıyorlar," diye ekledi.

Prof. Dr. Kocaman, ksilitol kullanımının kardiyovasküler olayların artışına neden olduğunu istatistiksel olarak gördüklerini belirtti. "Bir tane tatlandırıcı aldığınızda kalp krizi sizde de olacak diye bir şey söylemiyoruz; fakat, 2 bin kişide karşılaştırdığınızda bunların içerisinde bazılarının zaten trombositlerin pıhtılaşmaya eğilimi var. Üstüne bir de bunu eklediğiniz zaman işte bu kardiyovasküler olaylarının arttığını istatistiksel olarak da görüyoruz. 1.5 kat olduğunu görürsek yüzde 50’lik bir artıştan bahsetmiş oluruz."