USD 32,50
EUR 34,74
ALTIN 2.490,74
BIST100 9.525
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Osmanlı mirası kadınlara yeni gelir kapısı oldu

Osmanlı'nın Edirne'ye miraslarından biri olan ve saray ya da padişah sabunu olarak da bilinen "mis meyve sabunu" son dönemlerde yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmeye başladı.

Osmanlı mirası kadınlara yeni gelir kapısı oldu - Sayfa 1

Osmanlı'nın Edirne'ye miraslarından biri olan ve saray ya da padişah sabunu olarak da bilinen "mis meyve sabunu" son dönemlerde yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmeye başladı. Yurt dışından da sipariş aldıklarını söyleyen Mis meyve sabun üreticisi Nilüfer Eren, şu an her hafta turistik noktalara satışları olduğunu ve haftada 2 bin 500 adet düzenli sipariş aldıklarını ifade etti.

Osmanlı mirası kadınlara yeni gelir kapısı oldu - Sayfa 2

Edirne'de, Osmanlı'dan günümüze ulaşan 'kokulu mis meyve sabunu' üreticiliği, ev hanımlarının geçim kaynağı olmaya devam ediyor. El emeği göz nuru sabunların üretimini teknolojiyle buluşturan Nilüfer Eren, Meksika ve Amerika gibi ülkelere de ihraç ettiklerini söyledi.

Osmanlı mirası kadınlara yeni gelir kapısı oldu - Sayfa 3

Edirne'nin yerel el sanatları arasında yer alan ve geçmişi Osmanlı dönemine dayanan mis meyve sabunları, yok olmaya başladığı sırada, çeşitli kurumların desteğiyle Halk Eğitim Merkezinin açtığı kurslar aracılığı ile yeniden ortaya çıktı.

Osmanlı mirası kadınlara yeni gelir kapısı oldu - Sayfa 4

Eşinin işi dolayısıyla Edirne'ye gelen Nilüfer Eren, Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan ve kaybolmaya yüz tutmuş mis meyve sabunu yapımını öğrenerek işinin ustası olmayı başardı. Mis meyve sabunu yapımında kursiyer olarak başlayan Eren, kendi işinin patronu oldu ve şimdi ise siparişlere yetişmeye çalışıyor.