USD 32,50
EUR 34,69
ALTIN 2.499,53
BIST100 9.693
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Oruç tutarken baş ağrısı nedenleri ve korunma yolları

Özel Medar Hastanesi Sakarya Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Birsen Beyazıt, oruç tutarken yaşanan baş ağrısının nedenleri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Oruç tutarken baş ağrısı nedenleri ve korunma yolları
08 Mayıs 2021 | 16:30
Son Güncelleme:

ORUÇ TUTARKEN BAŞ AĞRISI

Oruç tutarken baş ağrısı çok sık yaşanan bir durum olduğunu ifade eden Özel Medar Hastanesi Sakarya Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Birsen Beyazıt, “Ağrının sebeplerine baktığımızda, uzun süren açlık ve susuz, sahura kalkma dolayısıyla uyku düzeninin bozulması, sigara bağımlılarında sigara kullanamamalarından kaynaklı, düzensiz beslenme ve oruç sebebiyle ilaç kullanılamaması gibi sebepler yer alır. Migren, gerilim tip baş ağrısı gibi kronik ağrıları olan hastalarda ağrının şiddetinde ve sıklığında artışa sebep olmaktadır” dedi.

GÜNDE 2,5 LİTRE SU TÜKETİN

Oruç sebebiyle açlık süresi uzun olduğundan sıvı kaybının fazla olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Beyazıt, “Genellikle iftarda aşırı yemek yemeye bağlı olarak oluşan tokluk ve şişkinlik hissi, çay ve kahve gibi içeceklerin fazla tüketilmesi sebebiyle su alımı yetersiz kalır ve oruç tutarken baş ağrısı ile karşılaşırız. Çay ve kahve gibi besinler diüretik yani idrar söktürücü özelliklerinden dolayı vücutta kaybedilen suyun yerine konmasında etkili olmayıp daha çok sıvı kaybına sebep olurlar. Bu yüzden çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı ve günlük en az 2-2,5 litre su alımına özen gösterilmelidir” şeklinde konuştu.

HAFİF VE SAĞLIKLI GIDALAR

Uzm. Dr. Birsen Beyazıt sözlerini şöyle sürdürdü, “Ramazan ayında baş ağrılarından korunmak için hafif ve sağlıklı gıdalar tüketilmelidir. İftarda çorba ve salata gibi hafif ve az yağlı besinlerle başlayıp en az 10-15 dakika sonra ana yemeğe geçilmeli ve ana yemekte mideyi zorlamayacak besinler tüketilmelidir. Açlık süresini kısaltmak açısından mutlaka sahura kalkılmalı mümkünse son saatlerinde sahur yapılmalıdır. Sahurda tokluk süresi daha uzun olan proteinli gıdalar tüketilmelidir. Aşırı yağlı ve tuzlu besinler gün içiresinde susuzluğu artıracağından dolayı baş ağrısına neden olabilir bu yüzden bu gıdalardan kaçınılması önerilir.”

UYKU DÜZENSİZLİĞİ

Uzm. Dr. Birsen Beyazıt son olarak ise şunları kaydetti, “Ramazan ayında uyku düzensizliği de baş ağrısına yol açan sebeplerden biridir. Bu yüzden uyku saatinin daha erkene alınması ve sahura kadar en az 2-3 saat uyuyarak geçirilmesi önerilmektedir. Migren atakları şiddetli olan kişilerde atak tedavisiz geçmeyeceğinden dolayı ramazan ayında oruç tutmak isteyen migren hastaları koruyucu ve atak tedavisinin düzenlenmesi açısından nöroloji hekimine başvurulması önerilmektedir. Migren koruyucu ilaçların iftar ve sahur saatlerinde göre ayarlanması gerekmektedir. Eğer daha önce yaşamadığınız şiddette bir baş ağrısı ve önceki ağrılarınızdan çok farklı şekilde bir ağrınız varsa, ağrı giderek şiddetleniyorsa , ağrı kesici kullanmanıza rağmen geçmiyorsa, baş ağrısına bulantı , kusma, ateş, bulanık görme gibi belirtiler eşlik ediyorsa en kısa sürede bir nöroloji uzmanına başvurmanız önerilmektedir.”