USD 32,60
EUR 34,72
ALTIN 2.498,79
BIST100 9.525
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Op. Dr. Aslıhan Kal Kaymaz'dan uyarı! Gebelikte su kaybına dikkat

Gebelerin bebek sağlığı için su tüketimine özen göstermesi gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Kal Kaymaz, "Gebelikte su tüketimi hem anne hem de bebek için önem taşır. Gebelik ile birlikte anneler daha fazla su tüketimine gereksinim duyarlar." dedi.

Op. Dr. Aslıhan Kal Kaymaz'dan uyarı! Gebelikte su kaybına dikkat
07 Haziran 2022 | 09:36
Son Güncelleme:

Özel MEDAR Hastanesi Sakarya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Kal Kaymaz, yaptığı açıklamada, gebeliğin çeşitli mekanizmalarla günlük su ihtiyacını etkileyen önemli bir süreç olduğunu söyledi. Gebelikte su tüketiminin öneminin sıklıkla ihmal edilen, kimi zaman annenin yaşadığı diğer sağlık sorunları nedeniyle gözden kaçırılan bir konu olduğuna dikkati çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kaymaz, hamilelerde su ve sıvı tüketim miktarları ve faydaları hakkında bilgi verdi.

Suyun gebelik sırasında bebeğin besin kaynağı olan plasenta gelişimine önemli ölçüde destek olduğunu belirten Özel MEDAR Hastanesi Sakarya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslıhan Kal Kaymaz, "Gebelik süreci boyunca anne vücudunda kan hacmi bir buçuk litre kadar artar. Bununla birlikte gebelik sürecinde amniyotik sıvı oluşmaya başlar. Bebeğin içerisinde yaşamını sürdürdüğü bu sıvı, yüzde seksen oranında sudan meydana gelir. Bebek hücrelerinin oluşumu da bu su içerisinde mümkün hale gelir. Annenin eksik sıvı tüketimi, bebeğin gelişimi üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Bu olumsuzlukların ortadan kaldırılabilmesi adına su tüketimi son derece önemlidir. Ayrıca hamilelik ile birlikte annelerin bağışıklık sistemleri normale göre daha zayıf hale gelir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi adına da yeteri kadar sıvı tüketimi gerekir. Ayrıca annenin cildinin güzel görünmesi, ciltte kuruluk gibi sorunların ortaya çıkmaması, kabızlık başta olmak üzere sindirim sisteminin rahatsızlık yaşamaması için su tüketimi önem arz eder." diye konuştu.

"Su tüketimi anne için olduğu kadar, bebek için de önem taşır"

Gebelik sırasında amniyon sıvısı ile taze su ile yer değiştirdiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Kal Kaymaz, şu uyarılarda bulundu:

"Gebelikte su tüketimi anne için olduğu kadar, bebek için de önem taşır. Daha önce de söylediğimiz gibi, bebekler amniyon sıvısı denilen bir sıvı içerisinde yaşar. Bu sıvının içerisinde bebeğin sindirim sistemi, solunum sistemi ve boşaltım sisteminden dökülen hücreler yer alır. Bu sıvının zaman içerisinde taze su ile yer değiştirmesi gerekir. Bebek akciğerlerinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi ve doğuma hazır hale gelebilmesi için bu zaruridir. Amniyon sıvısının gereksinim duyduğu temiz su ise annenin tüketmiş olduğu sıvılardan karşılanır. Ayrıca bebeğin daha hareketli ve aktif olabilmesi için de amniyon sıvısının temiz ve yenilenmiş olması gerekir. Bu da aynı şekilde annenin tüketmiş olduğu sıvı miktarına bağlıdır."

Ne kadar su tüketilmeli?

Gebelikte üç illa üç buçuk litreye yakın sıvı tüketimi anne ve bebek sağlığı için önemli olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Kal Kaymaz, daha sonra şunları kaydetti;

"Gebe kadınların ne kadar sıvı tüketmeleri gerektiği sorusu, sık sorulan sorular arasında yer alır. Sağlıklı bir insan için günlük iki ila iki buçuk litre su tüketimi yeterli görülür. Yaz aylarında aşırı sıcak günlerde ya da terleme ile sonuçlanan aktivitelerde bu miktar arttırılabilir. Gebe kadınlarda ise normal şartlar altında üç ila üç buçuk litre arasında su tüketimi önerilir. Gebeler aşırı aktif sporlar ya da aktiviteler yapamadıkları için terleme ile su kaybetmeleri söz konusu olmaz. Ancak çok sıcak günlerde, vücut daha fazla sıvıya gereksinim duyabilir. Sıcak iklimlerde yaşayan kadınlar için de hamilelikte sıvı tüketimi ölçüsü arttırılabilir. Vücudun gereksinim duyduğu sıvının gün içerisinde dengeli olarak tüketilmesi gerekir. Tüm gün susuz kalıp gece suya yüklenmek veya tam tersi olarak gün boyunca su içip geceleri su içmeyi bırakmak kusurlu davranış olarak kabul edilir. Günlük tüketilmesi gereken su miktarının eşit aralıklarla tüketilmesi önerilir. Bu sayede vücudun gereksinim duymuş olduğu su, kesintisiz olarak sağlanmış olur."

Gebelikte su tüketiminin faydaları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Kal Kaymaz, hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu ve diğer enfeksiyon türlerini önlemek veya riski azaltmak için gebelikte su tüketiminin faydalarını şöyle sıraladı;

-İdrar yolu Enfeksiyonlarını Önler

-Ödemi Azaltır

-Bebekte Akciğer Gelişimini Destekler

-Kabızlık ve Basur Sorunlarını Ortadan Kaldırır

-Rahim Kasılmalarını Önler