USD 32,50
EUR 34,69
ALTIN 2.499,53
BIST100 9.693
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Ödüllere Doymayan Film: Bal Filminin Konusu Ne? Oyuncuları Kim?

Semih Kaplanoğlu imzasını taşıyan Bal 23 Kasım 2022'de TRT 2 ekranlarında seyirciyle buluşacak. Bal, 60. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde festivalin en prestijli ödülü olan Altın Ayı Ödülü'ne layık görülmüştür. 83. Akademi Ödülleri'nde Türkiye'nin Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar aday adayı olarak seçilmiştir. 17. Adana Altın Koza Film Festivali'nde ve 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde de ödüller kazanmıştır. Ödüllere doymayan Bal filminin konusu nedir?

Ödüllere Doymayan Film: Bal Filminin Konusu Ne? Oyuncuları Kim?
23 Kasım 2022 | 14:56
Son Güncelleme:

Bal, Süt, Yumurta

Bal filmi Yusuf Üçlemesi'nin son filmi. Son film olmasına rağmen serinin ilk filmi aslında. Nasıl mı? Yönetmen koltuğunda oturan Semih Kaplanoğlu bu üçlemede geçmişe doğru giden bir hikaye anlatıyor bizlere. Yani Bal filmi aslında hikayenin başlangıcını oluşturuyor.

Peki nedir bu hikaye?

Rüya

Bal filmi Yusuf'un (7) gördüğü bir rüyayla başlar. Yusuf bu rüyayı babasına anlatır. Yusuf'un gördüğü bu rüya ikisi arasında sonsuza dek bir sır olarak kalacaktır. Aynı gün Yusuf'un babası Yakup uzak bir ormana, Kafkas arılarının balını bulmaya gider. Akşam olur, sabah olur...Yakup dönmez. Babasının gidişiyle Yusuf derin bir sessizliğe gömülür. Annesi Zehra hem iş güçle hem de çocuğuyla bir başına ilgilenmek durumunda kalır. Ne yaparsa yapsın Yusuf'u konuşturamaz.

Çocukluğum, Çocukluğun, Çocukluğumuz

Bal filminde Yusuf'u Yusuf yapan olaylara, babanın gidişiyle annenin baba rolünü üstlenmesine şahitlik ederiz. Yusuf'un babasıyla olan ilişkisini, anne simgesinin zaman içerisinde Yusuf için ne ifade ettiğini görürüz.

Yusuf'un iç dünyası Karadeniz'in mistik ortamı içerisinde aktarılır. Yemyeşil doğanın huzurlu sesleri içerisinde Yusuf'un büyüme çabasına, iç savaşlarına tanık oluruz. Okulda yaşadığı zorluklar, hayat mücadelesi aslında hiçbirimiz için uzak değildir. Yusuf kendi hikayesini anlatırken bizlerin de elinden tutup çocukluğumuza götürür adeta. Okul dönemlerimizde yaşadığımız, bir şekilde üstünü örttüğümüz olayları gün yüzüne çıkarır Yusuf. Kaplanoğlu yazdığı sahnelerde sadece Yusuf'un geçmişini değil herkesin geçmişini aydınlığa kavuşturur.

Semih Kaplanoğlu Bal filiminde, serinin diğer filmlerinde olduğu gibi metaforlardan ve simgelerden yararlanır. Belki de bu yüzden tekrar tekrar izlenilmesi gereken, her detayına dikkat edilmesi gereken bir film.
Oyuncular

Bal filminin oyuncuları ise şu şekilde:

Yusuf rolünde Bora Altaş
Yakup rolünde Erdal Beşikçioğlu
Zehra rolünde Tülin Özen
Alev Uçarer
Özkan Akcay
Selami Gökçe
Adem Kurkut
Kamil Yılmaz