USD 32,38
EUR 35,02
ALTIN 2.325,98
BIST100 9.107
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Obezite cerrahisi sonrası hangi ameliyatlar yapılabilir

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Op. Dr. Sinan Abbasoğlu, vücut şekillendirme ameliyatı hakkında bilgiler vererek, ameliyat sonrası oluşan izlerin plastik cerrahi tarafından görünmeyecek yerlere konumlandırıldığını söyledi.

Obezite cerrahisi sonrası hangi ameliyatlar yapılabilir
13 Haziran 2022 | 10:02
Son Güncelleme:

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Op. Dr. Sinan Abbasoğlu, obezite ameliyatı ve estetik görünüm hakkında bilgiler paylaştı. Çağımızın en büyük sağlık problemlerinden biri olan obeziteden çeşitli cerrahi müdahalelerle kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Op. Dr. Sinan Abbasoğlu, sarkan deriye “post bariatrik cerrahi” ile müdahale edildiğini ve vücudun yeniden şekillendirildiğini söyledi. Dr. Sinan Abbasoğlu, vücut şekillendirme ameliyatı kapsamında hangi ameliyatların yapıldığını anlattı.

Post bariatrik cerrahiyi “Aşırı kilo kaybı sonrası vücut şekillendirme” olarak tanımlayan Abbasoğlu, vücutta oluşmuş deformeleri gidermek için genellikle birden fazla ameliyata ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Dr. Abbasoğlu, "Obezite pandemisine bağlı olarak her geçen gün daha fazla insan zayıflama ameliyatları geçirmektedir. Kilo kaybı sonucu oluşan deformitelerin düzeltilmesi için plastik cerrahiye başvuranların sayısı da artmaktadır. Genellikle beslenme bozukluğu olan bu tür hastalarda psikososyal durum ile eski ve yeni durumun sekelleri şekillendirme ameliyatı sonuçlarını da etkilemektedir." dedi.

Post bariatrik cerrahi ameliyatları öncesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Op. Dr. Abbasoğlu sözlerini şöyle devam ettirdi:

Ameliyat öncesi değerlendirmede öne çıkan noktalar şunlardır:

Vücut Kas endeksi: BMI endeksi 30 kg/ m altındaki kişiler kombine ameliyatlar için en iyi adaylardır. BMI 35 – 40 kg /m üzeri hastalar daha kalın deri altı yağı ve karın içi yağı nedeniyle daha kötü estetik sonuçlara sahiptirler.

Ameliyatın zamanlaması: Zayıflatma ameliyatından en az 12 ay geçmiş olması ve en az 3 aydır kilo değişimi olmaması beklenmelidir.

Ek dahili hastalıklar: Obezite hastalarının % 82 sinde ilk ameliyattan sonra diyabette düzelme gözlemlense de insüline dirençli tiplerde yakın takip gerekir. Yine zayıflatma ameliyatları kardiyak riski azaltsa da preoperatif kardiyak inceleme önemlidir. Hastaların %50 ve 60'ı nopmotensif hale gelse depreoperatif ve peroperatif dönemde kan basıncının optimize edilmesi hematom ve beyin kanaması riskini azaltır, obstruktif uyku apnesi olanlar dikkatle takip edilmelidir.

Aspirin, bitkisel ilaçlar, NSAI ilaçlar kesilmeli, sigara içimi 1 ay önce bırakılmalıdır.

Beslenme Durumu: Demir eksikliği,Vitamin B 12 , Folate, Thimine eksikliği giderilmelidir.

Psikolojik Durum: Vücut Dismorfofobisi olduğu bilinen veya şüphelenilen hastalar akıl sağlığı yönünden değerlendirilmelidir. BMI 40 kg/ m üzeri olanlarda majer Depresyon 4 kat daha fazla görülmektedir.

Post bariatrik cerrahi ameliyatları hangi deformasyonları ortadan kaldırır?

Op. Dr. Abbasoğlu şunları söyledi:

Kişileri tüm yönleri ile değerlendirdikten sonra operasyon sürecine geçiyoruz. Kişilerin tercih ettiği operasyonlar ise;

-Kol Germe ve Meme Dikleştirme

-Dikey Uyluk Germe ve Meme Dikleştirme

-Dikey Uyluk Germe ve Kol Germe

-Üst Vücut Kaldırma ve Meme Dikleştirme

-Çepeçevre Alt Vücut Kaldırma ve Meme Dikleştirme

-Çepeçevre Alt Vücut Kaldırma ve Kol Germe

-Karın Germe ve Meme Dikleştirme

-Karın Germe ve Kol Germe

Kombine ameliyatlarda işleme özel onay formu alınması önerilir.

Masif kilo kaybındaki deri ameliyat sonrası tekrar sarkmalar yönünden farklılık gösterir. Ayrıntılı bilgiyi Plastik Cerrahinize muhakkak danışmanız önerilir.