Oba Makarna Patlamasının Gerekçeli Kararı Açıklandı
Hendek'te 2024 yılında 5 kişinin yaşamını yitirdiği, 26 kişinin yaralandığı Oba Makarna fabrikası patlamasına ilişkin davanın gerekçeli kararı açıklandı. Kararda, patlamanın elektrik odasında bir saniye içinde başlayan yangının yoğun toz birikimi nedeniyle toz patlamasına dönüşmesi sonucu meydana geldiği belirtildi.
Hendek'te Anadolu Otoyolu gişeleri mevkiinde bulunan Oba Makarna fabrikasında 15 Eylül 2024 tarihinde meydana gelen patlamada 5 kişi hayatını kaybetmiş, 26 kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında fabrika yöneticileri dahil 9 kişi ifadeye çağrılmış, 7 kişi gözaltına alınmış, fabrika müdürü V.U. tutuklanmıştı.
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede sanıklardan fabrika müdürü V.U., iş güvenliği uzmanı D.T., korunma dokümanı hazırlayıcısı İ.B., elektrik bakım sorumlusu Y.T. ve değirmen sorumlusu Ö.K. hakkında “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti. İdari işler sorumlusu C.B. için ise “taksirle bir kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis talep edilmişti.
Sakarya 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sonuçlanan davada, sanıklardan V.U. ve İ.B. 11 yıl 8 ay, D.T., Y.T. ve Ö.K. 8 yıl 4 ay, C.B. ise 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, V.U.’nun adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.
Gerekçeli Karar
Mahkemenin açıkladığı 72 sayfalık gerekçeli kararda, yangının değirmen bölümünün zemin katında yaklaşık bir saniye içinde meydana geldiği, başlangıç noktasının elektrik odası olduğu belirtildi. Yoğun toz birikimi sebebiyle yangının kısa sürede tüm fabrikaya yayıldığı, olayın “toz patlaması” şeklinde gerçekleştiği vurgulandı.
Gerekçede, fabrikanın geçmişte de elektrik kaynaklı yangınlar yaşadığı, temizlik faaliyetlerinin aksadığı, tozlanmanın özellikle değirmen bölümünde yoğun olduğu ve toz sensörlerinin bulunmadığı ifade edildi. Ayrıca patlamadan kısa süre önce tozlu ortamda kıvılcım çıkarabilecek spiral kesim işlemi yapıldığı da tespit edildi.
Bilirkişi raporuna göre, fabrika müdürü V.U. ve korunma dokümanı hazırlayıcısı İ.B. birinci derece, diğer sanıklar ise ikinci derecede sorumlu bulundu. Mahkeme, bilirkişi raporunun teknik olarak yeterli ve dosya içeriğiyle uyumlu olduğuna hükmetti.